Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie D70s + N24-70 , 2,8

Witam,

ma ktoś może ten zestaw?
    Czy ten obiektyw wpełni współpracuje z D70s? Czy opłaca sie kupować czy może lepiej zainwestować najpierw w pełną klatke (D700)?
    Pozdrawiam

Domyślnie

Co rozumiesz przez "w pełni"? Pewnie, że dobrze współpracuje - dlaczego miałby nie współpracować? Najpierw obiektywy, później body -takie moje zdanie.
    Coraz więcej sprzętu (D70s pozostał), tylko ciągle czasu i umiejętności mało

Domyślnie

Różnica wagowa nie będzie doskwierać? 24-70 to dość "długi kilogram" a D70s to tylko trochę ponad połowę tej masy. Może ktoś wie jak to wygląda od strony użytkowej?
    Amatorszczyzna powered by D40X kit, N35/1.8G, N70-300VR, SB800 i Slik Pro 330 DX

Domyślnie

N24-70 to obiektyw częściej spotykany przy pełnej klatce, nie znam sie dlatego pytam czy nie będzie problemów z nim przy D70s. Różnica wagowa myślę, że będzie można się przyzwyczaić. Myślałem nad zakupem najpierw D700 ale z tego co się orientuje obiektywy które posiadam średnio będą z nim współpracowały

Domyślnie

Tak jak już wcześniej pisałem, nie będzie problemów(pomijam możliwość, że coś może być niesprawne ) w zestawie N24-70 + D70s. Do różnicy wagowej można się przyzwyczaić, co nie zmienia faktu, że taki zestaw bez gripa będzie trochę źle wyważony - zestaw N17-55 + D70s lepiej jest wyważony.
    Jeśli chodzi o obiektywy, które posiadasz i D700 to myślę, że nie powinno być aż tak źle. N50 - jak najbardziej do pełnej klatki, przecież to standard na pełnej klatce. N70-300VR + D700 zobacz tutaj http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...&postcount=624
    Coraz więcej sprzętu (D70s pozostał), tylko ciągle czasu i umiejętności mało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwagir Zobacz posta
    Myślałem nad zakupem najpierw D700 ale z tego co się orientuje obiektywy które posiadam średnio będą z nim współpracowały
    N50 jak najbardziej będzie współpracował bardzo dobrze, 70-300VR również. Jedyne co odpadnie to 18-70

edit: pinio mnie uprzedził
    Ostatnio edytowane przez rudin ; 24-09-2008 o 12:20 Powód: było
    D7000

Domyślnie

Uważaj z zakupem 24-70N do D70s. Moim zdaniem jest to obiektyw dedykowany pod FX.
    Ja kupiłem do D70 24-70 to świetny zestaw.
    Fantastycznie wyważony, D70 z tym szkłem od razu jest odmłodzony i znowu pokazuje pazurki, zdjecia fantastyczne.

Problem jest innego typu: zakres 24 to 36mm na D70. Jest za wąsko. Z fx to szkło dostaje niesamowitego kopa w porównaniu z użytkowaniem d70.
    Kupiłem 24-70 w lipcu, a D700 już we wrześniu.
    Jeżeli zamierzasz kupić FX to kupuj 24-70, ja tak planowałem, kupiłem szkło, myślalem tylko że d700 kupię za rok...
    Haczyk tkwi w tym że po zakupie 24-70 zapragniesz d700 dużo szybciej niż się to wydaje.
    Moim zdaniem różnica pomiędzy d70s i d700 jest tak wielka, że lepiej kupić body w tym przypadku.
    Masz bardzo uniwersalną szklarnię, wystarczy że sprzedasz szĸlo dx.
    Co nie znaczy ze 24-70 nie jest wart swojej ceny. To szkło doskonałe.
    50mm idealne na fx i 70-200vr również (chyba że cropa potrzebujesz wtedy zostaw sobie d70s tak jak ja zostawiłem).
    Posiadam jedno szkło które w zupełnosci mi wystarcza do większości moich zdjęć. Tele nie potrzebuję za bardzo, szeroki kąt mam na 24mm i jest bardzo szeroko. Mialem fisheye 10,5mm na dx sprzedałem nasyciwszy się bardzo szeroki kątem. Teraz jest uniwersalnie. Może 14-24 lub 17-35 jak nie będzie mnie kiedyś tam stać.
    Spróbuj też zejść z kosztami: ja sprzedałem 3 szkła, z czego 2 DX i odzyskałem ok. 2500zł. Zrobiłem zakup na fakturę i dodatkowe 22% vat mniej (do zwrotu) czyli ok. 1400zł. Amortyzacja ok 300zł rocznie do odliczenia to daje 1500zł odliczenia przez najbliższe 5 lat.
    Suma sumarum koszt zakupu 5300zł+VAT z czego 2900zł się zwróci. Wychodzi 1300zł dopłaty do zmiany aparatu uwzgledniając amortyzację. Sprzedając d70 za 600zł wyjdzie jeszcze taniej.
    Natomiast szkło kupiłem w ameryce za 70% polskiej ceny z gwarancją na 5 lat.
    Ostatnio edytowane przez tigre251 ; 24-09-2008 o 12:53
    Nie do zajechania D70, jakiś KIT, RAW i DxO11
    Lumix GH5, 12mm Leica Summilux 1.4, 200-800mm Leica, Zhiyun Crane 3-Axis

Miałem i sprzedałem D700, 24-70N/2.8, 50mm 1.8, SB-800, tę małą lampę Nikona, SB-400

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwagir Zobacz posta
    Witam,
    ma ktoś może ten zestaw?
    Czy ten obiektyw wpełni współpracuje z D70s? Czy opłaca sie kupować czy może lepiej zainwestować najpierw w pełną klatke (D700)?
    Pozdrawiam
    Oczywiście obiektyw ten będzie doskonale współpracować z D70.
    Jest to obecnie bodajżesz najlepszy obiektyw zmiennoogniskowy Nikona i i zakup jest i będzie na długo zapewne dobrym wyborem i to niezależnie czy do klatki FX czy DX.
    Opinie że do "tego" czy "tamtego" sie nie nadaje włóż między bajki. To jest tylko dwu i pół krotny zoom i raz będzie za długi (do DX) a raz za krótki (do FX). Pewne jest natomiast, że optycznie jest perfekcyjny, i jego cena będzie długo utrzymywała się wysoko, zaś puszki tanieją z dnia na dzień, dlatego zainwestuj najpierw w te szkło.

Domyślnie

Dzieki chlopaki za wszelkie info. Chyba zrobie tak jak radził "Rarog" i kupie najpierw szklo (troche drogo za nie chca ale trudno nie mam mozliwości kupienia w stanach...) cena D700 pewnie do konca roku jeszcze troche spadnie i wtedy pomysle nad body.

pozdrawiam

Oszczędny w słowach Awatar malizna
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki

Domyślnie

Wiec czekamy na jakieś sample ....

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów