Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Domyślnie

no to czyli najlepiej bedzie pozyczyc jakies szklo AF i zobaczyc jak temu aparatu dziala srubokret, albo - zobaczyc tenze obiektyw w jakims sklepie z jakims innym body.

Inaczej nie ustalisz co sie sypnelo - czy body czy szklo.
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xolax Zobacz posta
    obiektyw wogóle się nie rusza. po przełączeniu na A nie da się obrócić pierścienia. po tym wypadku zrobiłam około 450 fot na manualu i foty ogólnie wychodzą bez zarzutu.
    Cytat Zamieszczone przez carl00s Zobacz posta
    no to czyli najlepiej bedzie pozyczyc jakies szklo AF i zobaczyc jak temu aparatu dziala srubokret, albo - zobaczyc tenze obiektyw w jakims sklepie z jakims innym body.

Inaczej nie ustalisz co sie sypnelo - czy body czy szklo.
    Jeśli obiektywu nie da się poruszyć po przełączeniu w "A" oraz po odpięciu od korpusu - najprawdopodobniej rozsypały się mechanizmy napędu. Każda próba siłowego rozwiązania sprawy może zwiększyć rozmiary klęski. Do naprawy.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

ekonet_pth ale przy silniku SWM nie da sie poruszyc pierscieniem ostrosci nawet po odpieciu szkla od body - blokady nie stanowi wtedy silnik AF z body, lecz konstrukcja samego silnika SWM - czyli jest to naturalne, i nie musi swiadczyc o rozsypaniu sie mechanizmu. Chodzilo mi o to, ze w 18-55 silnik porusza nie bezposrednio pierscieniem AF, tylko poprzez dodatkowy pierscien z dwoma "listkami". te listki posiadaja wypustki kotwiczace w pierscieniu ostrosci. Wszystko jest z plastiku, wiec bardzo wrazliwe. czasami przy wkladaniu zestawu body + 18-55 przy np. pierscieniu AF wykreconym do pozycji skrajnie "do przodu" sila nacisku probuje wkrecic go wglab obiektywu. I jesli ustawiony przycisk mamy na A, wtedy moze dojsc do zerwania plastikowych mocowan na wspomnianych "listkach". Zerwanie mocowan daje efekt taki, ze nawet przy guziku na A, pierscien ostrosci w jedna strone bedzie mial opor, w druga zas bedzie sie krecil luzno.

Wiem, ze to malo jasne i klarowne, ale tak sie wlasnie dzieje - mialem juz takowe obiektywy w naprawie (swoj oraz kolegi).

Co oczywiscie nie zmienia faktu, ze uzywanie sily przy sprzecie foto zazwyczaj nie wychodzi mu na dobre.

A propo - jesli ktos ma 18-55 z usterka wymieniona powyzej - moge podjac sie proby nieodplatnej naprawy - w ramach kolezenstwa na forum.
    Tak - robie domorosla konkurencje tym z po(d)stepu.
    Ostatnio edytowane przez carl00s ; 24-09-2008 o 15:18
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez carl00s Zobacz posta
    ekonet_pth ale przy silniku SWM nie da sie poruszyc pierscieniem ostrosci nawet po odpieciu szkla od body - blokady nie stanowi wtedy silnik AF z body, lecz konstrukcja samego silnika SWM.
    Jest prawdą to, co mówisz, chociaż, z punktu widzenia żelaznej logiki, nie do końca. Należałoby uściślić, że jest tak w przypadku tego konkretnego obiektywu (N18-55). W obiektywach np. N18-70, N24-70, N17-55 można bez problemów kręcić pierścieniem ustawiania ostrości w każdej sytuacji - nie wynika to wg mnie z konstrukcji samego silnika, lecz mechanicznej "otoczki" tegoż silnika.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet_pth Zobacz posta
    Jest prawdą to, co mówisz, chociaż, z punktu widzenia żelaznej logiki, nie do końca. Należałoby uściślić, że jest tak w przypadku tego konkretnego obiektywu (N18-55). W obiektywach np. N18-70, N24-70, N17-55 można bez problemów kręcić pierścieniem ustawiania ostrości w każdej sytuacji - nie wynika to wg mnie z konstrukcji samego silnika, lecz mechanicznej "otoczki" tegoż silnika.
    Mozliwe, nie znam jednak tych szkiel (znaczy znam opinie i recenzje, jednak zadnego nie trzymalem w reku). Z tego zas co sie orientuje, pierscieniem ostrosci mozna pokrecic nawet w trybie A, bo nie jest to do konca A, tylko M/A, czyli autofokus z mozliwoscia recznego doostrzenia. czyli zapewne posiada jakies sprzeglo cierne, umozliwiajace obrot pierscienia ostrosci w trybie M/A, bez niszczenia mechanizmu silnika i calego AF.

Domyślnie

aparat sprawdzony, padło obiektyw. a miałam go 2 tygodnie...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xolax Zobacz posta
    aparat sprawdzony, padło obiektyw. a miałam go 2 tygodnie...
    Dobrze, że obiektyw a nie aparat, a to szkiełko i tak było warte niewiele.
    Nikon

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów