Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie tamron 55-200 macro

Witam.
    Jedna z pierwszych prob makro na obiektywie Tamron 55-200 DiII LD macro. Nie jest to do konca makro, ale sami zobaczcie:

A tutaj po solidnym cropie:

Mysle, ze jak na obiektyw za 250 pln, daje sobie niezle rade. Szkoda tylko, ze AF na d40x nie dziala...

Domyślnie

troszkę ciemne , ale jakościowo niezłe , ładne zestawienie koloru wyszło.

pozdr. arachiusz
    arachiusz.pl

Domyślnie

Mikre makro,ale na jedynce ładnie...
    Pzdr
    Andrzej
    Pozdrawiam
    Andrzej.

Domyślnie

kusi ogniskowa większa niż 90mm do makro choćby np Sigma 150mm abo i większa. To makro to bardziej do przyrody.

pozdrawiam

Domyślnie

Kupilem ten obiektyw w celach portretowo zblizeniowych raczej niz makro, ale zaskoczylo mnie, ze niezaleznie od ogniskowej odleglosc ogniskowania jest ponizej 1m, chyba 0,92m wiec dla takiego amatora jak ja skala 1:3,5 mooze byc wystarczajaca. Kiedys uzywalem pierscieni itp, ale razila mnie koniecznosc bliskiego kontaktu z obiektem, 1 metr daje juz szanse na uzycie np. lampy odbitej od sufitu, bez ryzyka powstania cieni. Rezultaty pewnie juz wkrotce...

Domyślnie

Jak dla mnie, biorąc pod uwagę, że w akcji było to a nie inne szkło - jest OK. Nawet bardzo OK. Kolorystycznie też bardzo pasownie...
    Czekam na kolejne próby...
    To, że ręczny AF przy makro to mały pikuś, gorzej przy portrecie .
    Pozdrawiam,
    (...\/...)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Burkinafaso Zobacz posta
    To, że ręczny AF przy makro to mały pikuś, gorzej przy portrecie .
    Pozdrawiam,
    Auto Focus i w dodatku ręczny

D40 idealnie nadaje się do makro, bo nie ma "śrubokręta"

pozdrawiam

Domyślnie

Reczny "Auto Focus" sprawia klopoty, ale jest to na pewno niezla szkola fotografowania. Jak juz dopadne jakis 2.8 z super-szybkim i cichym AF, rezultaty beda duuuzo lepsze, poki co, zadowole sie tym:

albo tym:

Ale pewien niesmak na pewno pozostaje, o czym swiadczy ta fotka, ktora byla by calkiem niezla, gdyby nie....

Wiecej pseudo-makro wkrotce, a poki co nowy obiektyw zaskakuje, i sprawia wiele radosci, a to chyba najwazniejsze....
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nikuś Zobacz posta
    Auto Focus i w dodatku ręczny
    Nikuś, mam nadzieję, że ta rozchachana mordka po tym stwierdzeniu jest czytelna i jasno tłumaczy intencję autora . Ale swoją drogą w którymś wątki widziałem na własne uszy jak jakiś "uczony w piśmie" używał ręcznego AF śmiertelnie poważnie...
    Eeee tam, może być i automatyczny MF ... byle efekt końcowy był dobry.
    Pozdrawiam,
    (...\/...)

Domyślnie

"jasno tłumaczy intencję autora "

jaaaasno

pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów