Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Domyślnie PS Elements 5 - CameraRAW - ustawienia

Witam

Mam chyba dość zagmatwany problem - nawet nie wiedziałem jaki tytuł dać

Jestem po kilkudniowej lekturze netu i telefonie do supportu Adobe. Poddaje się. Jak forumowicze nie pomogą to już nie widzę dla siebie ratunku ......

Jestem lamerem więc wybaczcie ew. nieścisłości terminologiczne. Mam nadzieję że zrozumiecie problem(y)

Problemy są 2. Na wstępie powiem tylko że mam 2 kompy (biuro i dom) i 2 legalne wersje PS Elements 5 + CameraRAW 4.5. Obydwa instalowane tak samo bez pluginów i innych cudów. Dodatkowow z tej samej płyty. Więc po kolei:

PROBLEM 1. Biuro. Chciałem poobrabiać fotki z NEF -> JPG. Otwieram fotkę w CR, ustawiam kolory, otwieram (export) do PS i jest OK. Kolory takkie same. Potem zapisuję w JPG. I tu zdziwienie - po otwarciu w Windows kolory przkłamane (zielonkawe itd.). No więc zmieniam ustawienia w PS (Edit-Color Settings-No color management). A poprzednio było 'always optimize colors for computer screens (sRGB)'. Teraz obraz jaki widzę w PS po zapisie w JPG jest identyczny w kolorach i na każdym kompie wygląda OK. To gdzie problem ?

Ano w Camera RAW. Tam nic się nie zmieniło. Otwieram zdjęcie, poprawiam kolory, importuję do PS i ... kolory zupełnie inne. Jak w CameraRAW zriobię fotkę bardzo "przeżółconą" to w PS będzie prawdopodobnie OK. Ale jak w Camera RAW ustawię poprawnie to w PS będzie zielonkawa, z niebieskim zabarwieniem bieli i ciemna. To taka zabawa w ciemno i przy dużej liczbie zdjęć nie do przejścia (nigdy nie wiem co wyjdzie). Gdzie jest problem - bo w Camera RAW nie widzę możliwości zmiany ustawień kolorów.

I teraz co najciekawsze - na drugim kompie w domu JEST POPRAWNIE !!! To co widzę w Camera RAW widzę w PS i jest zgodne z tym co na końcu wychodzi w JPG. Pan z Helpdesku nie potrafił pomóc - brzedił coś o ustawieniach karty i zresetowaniu PS do ustawień fabrycznych ...

PROBLEM 2. Dom. Po imporcie NEFa do PS nie ma możliwości zapisu w JPG. Jest w polu wyboru jakieś JPG2000 ale tego Windows ugryźć nie chce. Muszę więc zapisywać w TIFF a potem inną aplikacją przerabiać do JPG - bardzo upierdliwa droga ... Żeby było śmieszniej na drugim kompie w biurze od początku był JPG i JPG2000. Więc o co tu chodzi ? Jakieś ustawienia ??? Ale jakie !?

Podsumowując - łącząc zalety 1 instalki z zaletami drugiej otrzymuję produkt doskonały . Problem w tym jak uzyskać to samo na 2 kompach ...

Błagam o pomoc - każda podpowiedź mile widziana bo ja już nie wiem gdzie szukać żródeł problemów

Domyślnie

Sprawdź ustawienia "color management" w ACR (na samym dole, niebieskim maczkiem jest napisane do jakiej przestrzeni barwnej i w ilu bitach będzie otwarty wołany raw) ustaw tak samo jak w tym co masz poprawne kolory. Teraz pewnikiem masz adobe i 16bit. By zapisać do jpg tak otwarty plik musisz przekształcić wcześniej do 8bit.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Miałem ustawione 8 - i TU problemów z zapisem nie było. Ale przestawiłem na 16 i było tak jak na kompie z problemami. Jesteś wielki szymony !!!

A czy dla 'przeciętnego Kowalskiego' robi różnicę głębia 8 a 16-bit ? Czy gołym okiem jest to niezauważalne ?

No to jeden problem z głowy ... ciekawe co z drugim ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yaro44 Zobacz posta
    Miałem ustawione 8 - i TU problemów z zapisem nie było. Ale przestawiłem na 16 i było tak jak na kompie z problemami. Jesteś wielki szymony !!!

A czy dla 'przeciętnego Kowalskiego' robi różnicę głębia 8 a 16-bit ? Czy gołym okiem jest to niezauważalne ?
    W przypadku elemets możesz spokojnie zostać na 8. Przy 16 większość funkcji tego softu nie działa więc nawet jak byś widział różnicę to za wiele byś z tym obrazem nie powalczył.

Cytat Zamieszczone przez yaro44 Zobacz posta
    No to jeden problem z głowy ... ciekawe co z drugim ?
    Drugim to znaczy którym? Wnioskuję że problem z zapisem do jpg jest rozwiązany. Na kolory jest prosta rada (zakładam że nie masz monitora o rozszerzonym zakresie) Profil koloru sRGB ustawiony w aparacie, winzgrozie (lub innym OS), PS i ACR.
    Ostatnio edytowane przez szymony ; 12-09-2008 o 12:39
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

tzn. juz zapisuje już w JPG ale kolory nadal kicha. W ACR są poprawne, po wczytamiu do PS są zielonkawo-niebieskie

Domyślnie

druga sprawa to nie problem tylko kwestia ustawienia tych samych profili barwnych na wszystkich etapach, czy wszystkich kawalkach softu. Upewnij sie ze wszedzie jest sRGB* i bedzie dobrze widac bez wzgledu na to gdzie otworzysz i gdzie przeniesiesz

* moze byc i wszedzie AdobeRGB ale niewiele programow, monitorow, drukarek, labow jest w stanie poprawnie pracowac w tej przestrzeni.

Domyślnie

Jeżeli miałeś wcześniej w miarę poprawnie ustawiony monitor, to sprawdź jeszcze czy w autostarcie nie siedzi "Adobe gamma loader" czy jakoś tak.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

po przestawieniu PS na sRBG faktycznie i w ACR i PS jest tak samo. Miałem tak na początku. Ale po zapisie do JPG w Windows na każdym kompie jest źle (czyli dokładnie tak jak w PS gdy miałem wyłączony sRGB). W domu mam włączone sRBG w 'color seetings' i tam jest OK od ACR przez PS do Windows. I to jest dziwne ...

Domyślnie

nic nie rozumiem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony Zobacz posta
    Jeżeli miałeś wcześniej w miarę poprawnie ustawiony monitor, to sprawdź jeszcze czy w autostarcie nie siedzi "Adobe gamma loader" czy jakoś tak.
    nie - sprawdzałem plik na 2 kompach - każdy z inną kartą. Żaden z nich nie ma Adobe Gamma Loadera

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów