Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Welland 940 OTG

Domyślnie

A moglibyście wyjaśnić mi co to są partycje rozszerzone i dyski logiczne? Proszę
    Canon 40D + 17-40L f/4 + 70-200L f/4 + 580 EX II
    fanaberiafoto.eu

Domyślnie

jeszcze trochę i będziemy w ogóle komunikować się za pomocą linków
    Canon 40D + 17-40L f/4 + 70-200L f/4 + 580 EX II
    fanaberiafoto.eu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kundzior
    OTG to On The Go. A DigiMate to co innego.
    Kundzior

Nie do końca - OTG to wszelkiego rodzaju obudowy do dysków (najczęśiej 2,5 calowych), które mają własne zasilanie i można na nich nagrywać poprzez włożenie karty lub wpięcie czegoś na USB.

Ja mam 2 w domciu - Digimate II plus - który też w opisie ma napisane OTG
    i drugi Apacer coś tam coś tam i też ma napisane OTG.

Linki podane przez maxxx trochę teoretycznie tłumaczą pojęcie dysków logicznych i partycji rozszerzonych

Generalnie kiedyś systemy nie potrafiły adresować większych dysków niż 32 GB - było to ograniczenie narzucone przez windowsa bo linux radzil sobie z tym znacznie lepiej. Więc wymyślono podział na partycje podstawowe i rozszerzone. O ile partycje podstawowych można było mieć kilka ale chciałeś podzielić dysk na więcej części to robiło się partycje podstawowe i rozszerzoną. A na rozszerzonej można znów było ją dzielić na dyski logiczne. Nawet więcej trzeba było co najmniej jeden taki dysk utowrzyć, bo inaczej system tego nie widział.

Teraz to jest super. Właśie kupiłem dysk 320 GB i całość mam w jednym kawałku a na dodatek zmapowane jako katalog na głównym dysku na któym mam zdjęcia.

Pozdrawiam

Grzegorz
    ---------------------
    Co Cię nie zabije to Cię wzmocni...

Domyślnie

Polecam SwissKnife - formatuje wszystko jak DYSKIETKĘ. Też miałem ten problem z 32 GB.
    Pozdrawiam
    Jarek Piekarski

Domyślnie

kolega wyraznie napisal w temacie jaka to jest obudowa...
    Kilka slow wyjasnien: firmware tej obudowy pozwala na:
    1. obsluge partycji do 32 GB
    2. System plikow fat32
    3. Dziala tylko pierwsza partycja ( w trybie hosta - w slave dziala wszystko)

Handlowalem nimi i posiadam jedna - teraz z dyskiem 40GB.
    OTG to standart ktory ma zapewnic m.in. mozliwosc dzialania obudowy w trybie host. To ze rozne oprogramowanie daje rozne DODATKOWE mozliwosci (czyli np. oblsuge wiecej niz jedna partycji), to zupelnie inna bajka, wiec uogolnienia sa troszke bez sensu...
    pozdrawiam
    ---------------------------------------------------------------------
    |S5Pro|S30|N60|SB600|

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów