sigma dobra jest po przymknięciu do f8 jest do zniesienia![]()
Szukaj
sigma dobra jest po przymknięciu do f8 jest do zniesienia![]()
Fuji S5 PRO || Delta ND200S || D70s || Delta ND70s || F80 || N18-200VR || N28-100 || SB-800 ||
przespałem się z tematem i ciągle mnie męczy szybkość AF w tym pancerniku 75-300, piszecie że jest wolny ale nie wiem jak wolny. Szkła bede uzywał raczej w dynamicznych sytuacjach jak juz wspomniałem.
Czy będzie coś np z 70-300 nikkorowskie w ludzkich pieniądzach, bo na 70-300 VR na bank nie wystarczy.
W szukajce znalazłem różne pozycje nikkorów 70-300 mm z różnymi oznaczeniami szkieł G, ED, D itp. oczywiście w gre wchodziłby używany. Na allegro pełno jest serii G. Wyczytałem że niezłe własności optyczne ma seria właśnie ED ale tego pewnie ze świecą szukać.
Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli coś namieszałem.
Miałem krótko N70-300G i nie podobały mi się z niego zdjęcia, więc sprzedałem. Są zdania, że N70-300D-ED jest lepszy, ale też są słuchy, że to to samo szkło w 2 różnych opakowaniach. Pamiętaj, że oba to śrubokręty.
N70-300VR - zakupiłem blisko rok temu i nie żałuję, chociaż faktycznie jest to stosunkowo ciemne szkło, co czasami trochę przeszkadza i utrudnia życie. Ale jak już ktoś wspomniał VR + cichy i całkiem sprawny AF.
NIKON D300 + D80 + zestaw gadżetów wszelakiej maści.
Najwyższa pora odkurzyć sprzęt póki jeszcze wiadomo gdzie leży... ehhh....http://www.flickr.com/photos/maciej_ziolkowski/
Pokazy lotnicze i AF ? Przy dużej dynamice zmian obiektu i duzych odległościach a potem wiadomo, wiuuu bardzo blisko, raczej bym nie liczył a AF, tylko ostrzył ręcznie. Zmarnujesz całą masę zdjęć jesli samolot na tle nieba np. nie ma włączonych świateł, potem przeleci a AF będzie ustawiał i ustawiał i ustawiał. Pomysl raczej o jakości szkła a AF-a sobie odpuść. Lubię robić zdjęcia "lotnicze" i przewaznie wykonuje je stałką 200, szamotanie się z zoomem i AF-em który lubi "szukać" sobie kiedy nie trzeba psuje wiekszość zdjęć.
![]()
D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.
ostatnie pokazy w Radomiu robiłem na AF i zdjęcia były ok, manualnego ostrzenia bym sie nie podjął
Skontaktuj się z nami