Dzien Dobry.
Jestem od kilku dni uzytkownikiem systemu Nikon. Uzywam tez wymiennie systemu Canon.
Mam spory problem z obrobka plikow NEF. Przyzwyczajony wczesniej do predkosci i sprawnosci dzialania programu Canon DPP do obroki RAWow, trudno zakceptowac filozofie Nikona, ale pewnie jest to do zrobienia.
Najbardziej klopotliwa jest dla mnie bardzo mala predkosc dzialania programu Capture NX2 - dziala kilkakrotnie (czasami mam wrazenie, ze nawet kilkunastokrotnie) wolniej od DPP, akceptacja kazdej zmiany to w najlepszym wypadku kilkanascie sekund. A juz zadanie na NEFie kilku zmian skutkuje nawet kilkudziesiecioma sekundami czekania aby zobaczyc efekt i kolejymi kilkunastoma na zapisanie zmian w pliku. Tak nie da sie pracowac - obrobka 200 NEFow to kika godzin pracy.
Moze mam cos zle ustawione, albo czegos nie wiem, nie doczytalem... Bardzo prosze o jakies wskazowki, porady, moze pracujecie na innych programach, ktorych szybkosc pracy jest wieksza a efekt porownywalny.
Poza tym Nikon D700 to naprawde dobra maszyna, dajaca pliki o swietnej jakosci. Capture NX 2 tez wydaje sie swietnym programem, tylko ta szybkosc...
Moj komputer to iMac 24"/C2D 2,8 i 4 GB ramu, system 10.5.2.
Dziekuje i pozdrawiam, Mariusz.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami