Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14
    MariuszF
    Gość

Domyślnie Capture NX2 - szybkosc dzialania

Dzien Dobry.
    Jestem od kilku dni uzytkownikiem systemu Nikon. Uzywam tez wymiennie systemu Canon.
    Mam spory problem z obrobka plikow NEF. Przyzwyczajony wczesniej do predkosci i sprawnosci dzialania programu Canon DPP do obroki RAWow, trudno zakceptowac filozofie Nikona, ale pewnie jest to do zrobienia.
    Najbardziej klopotliwa jest dla mnie bardzo mala predkosc dzialania programu Capture NX2 - dziala kilkakrotnie (czasami mam wrazenie, ze nawet kilkunastokrotnie) wolniej od DPP, akceptacja kazdej zmiany to w najlepszym wypadku kilkanascie sekund. A juz zadanie na NEFie kilku zmian skutkuje nawet kilkudziesiecioma sekundami czekania aby zobaczyc efekt i kolejymi kilkunastoma na zapisanie zmian w pliku. Tak nie da sie pracowac - obrobka 200 NEFow to kika godzin pracy.
    Moze mam cos zle ustawione, albo czegos nie wiem, nie doczytalem... Bardzo prosze o jakies wskazowki, porady, moze pracujecie na innych programach, ktorych szybkosc pracy jest wieksza a efekt porownywalny.
    Poza tym Nikon D700 to naprawde dobra maszyna, dajaca pliki o swietnej jakosci. Capture NX 2 tez wydaje sie swietnym programem, tylko ta szybkosc...
    Moj komputer to iMac 24"/C2D 2,8 i 4 GB ramu, system 10.5.2.
    Dziekuje i pozdrawiam, Mariusz.

Domyślnie

Pociesze cie , z tego co zauwazylem na Macu NX2 chodzi duzo szybciej niz na PC testowalem
    ja Ci polecam Camera RAW z pakietu Adobe Photoshopa, ewentualnie Lightroom , albo Aperture - dla ktorego wielu przesiada sie wlasnie na maca!
    Contax 645, Zeiss 80mm f/2

MariuszF
    Gość

Domyślnie

Marna pociecha... ale zawsze.
    Aperture znam z wersji 1 i tez nie zachwycal predkoscia (mozna nawet powiedziec, ze zniechecal). Wersji 2 nie znam, ale widze, ze jest bardzo tania, sporo tansza od Lightrooma.
    Czyli czekam, az pojawia sie wolarki do D700...
    Dziekuje, pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sevenoo Zobacz posta
    Pociesze cie , z tego co zauwazylem na Macu NX2 chodzi duzo szybciej niz na PC testowalem
    sevenoo -- u kolegi cos ewidentnie nie gra w systemie. Jesli NX2 na Macu ma dzialac szybciej niz na PC, to kurcze -- ja na swoim blaszaku juz w ogole bym go nie zcierpial. O ile mozna klac jak szewc na filozofie pracy i kretynski interface, oraz faktycznie cholernie powolna konwersje (czy po prostu zapis plikow), to sama edycja akurat w tej wersji jest juz sporo przyspieszona. Ostatnio zainstalowalem nowego Lightrooma i powiem szczerze, ze reakcje obrazu w NXie, na poruszanie suwakami, sa tak samo szybkie jak w LR. O dziwo -- LR2 jest w tej chwili dziwnie wolny (ostatnia na jakiej pracowalem to 1 i cos, ale nie 1.4 -- tamte byly zdecydowanie szybsze), mimo, ze to niby rozszerzona wersja CameraRAW. Jak na razie najplynniej pracuje sie wlasnie w ACR.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    sevenoo -- u kolegi cos ewidentnie nie gra w systemie...
    No to wygląda na to właśnie.
    Co prawda nie wiem co można zrobić z OSem maka aby spowolniał - ale opis działania NX2 podany MariuszaF jest dziwny. Mógłbym się pozastanawiać nad wersją systemu - czyli 10.5. Nie jest co prawda tak jak w przypadku XP i Visty - ale ja natychmiast po próbach na nowym kompie wy... znaczy usunąłem 10.5 i dałem 10.4 (tygrys).
    Może NX2 na leopardzie (10.5) tak chodzi?
    W każdym bądź razie ja mam C2D 2,4 i też 4 giga ramu - system 10.4 - i na pewno NX2 nie chodzi tak jak w opisie kolegi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samek Zobacz posta
    W każdym bądź razie ja mam C2D 2,4 i też 4 giga ramu - system 10.4 - i na pewno NX2 nie chodzi tak jak w opisie kolegi.
    No u mnie tez nie. Gdybym mial czekac nawet kilka sekund na reakcje, to juz dawno nie mieszkalby w moim systemie. Najbardziej w tym momencie spowalnia prace sama filozfia dzialania tego programu -- czyli otwieranie i cholernie dlugie zapisywanie pliku (oraz oczywiscie wspomniany wczesniej popieprzony interface). Gdyby dalo sie pracowac w taki sposob jak w ACR, czy C1 -- pokochalbym go.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    No u mnie tez nie. Gdybym mial czekac nawet kilka sekund na reakcje, to juz dawno nie mieszkalby w moim systemie. Najbardziej w tym momencie spowalnia prace sama filozfia dzialania tego programu -- czyli otwieranie i cholernie dlugie zapisywanie pliku (oraz oczywiscie wspomniany wczesniej popieprzony interface). Gdyby dalo sie pracowac w taki sposob jak w ACR, czy C1 -- pokochalbym go.
    Jeśli mam być szczery to od paru dni olałem go. Z powrotem działam tylko w ACRze. Wersja 1.3.4 niech sobie poleży - bo ją mam - może się gdzieś tam przyda - ale wersji 2 nie dokupię. Skończy się trial i finito. Kasę przeznaczyłem na upgrade CEP do wersji shopowej i jest OK

Domyślnie

Alee ja mowie ze mi na Macu dziala bardzo ladnie
    porownujac do tego jak dziala na PC 2x szybszym z wieksza iloscia ramu lepsza grafa itd. to na macu dziala bardzo szybko
    Co do szybkosci dzialania u kolegi MariuszF, to jedyne co przychodzi mi do glowy to moze sprobuj odpalic disk utility i repair permissions.
    Ja naprawde jestem z NXa zadowolony.

LR2 jest w tej chwili dziwnie wolny
    U mnie na macu nie tyle wolny co mega mega mega mi nagrzewa kompa i wkurza mnie wycie wentylatorow:P
    na PC smigal bardzo zacnie
    Ostatnio edytowane przez sevenoo ; 04-08-2008 o 20:39
    Contax 645, Zeiss 80mm f/2

Domyślnie

MariuszF- ekspertem nie jestem ale wyglada ze cos nie jest TAK z kompem/systemem /?/.
    Ja nie mam tak szybkiej maszyny jak ty (byla w miare szybka 2 lata temu) i tez pracuje na NX 2 i jesli chodzi o sam proces NEF-->JPG to faktycznie nie jest to blyskawica, jesli chodzi o otwieranie i zapisywanie to tez trwa to moze z 5-10 sekund ale dokonywanie samej obrobki jest dla mnie calkiem szybkie tzn. wszystkie zmiany w zdjeciu są widoczne maksymalnie do moze 2 sek (w najgorszym wypadku) po dokonanej zmianie.

Sam proces wywolania to dobrze puscic i isc na kawe albo spać..
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Ja posiadam komputer Celeron 3GHz, 1 GB RAM i całkiem niezgorszą grafikę.
    Ale szybkość działania NX2 w porównaniu z Nikon Capture 4.4 to porażka...
    Działa strasznie wolno i obróbka powiedzmy 200-300 RAW'ów powoduje długie ślęczenie przed monitorem...
    Obecnie mam tylko 60-cio dniową wersję - jeżeli nie wypuszczą jakiegoś update'u do NX2 chyba z niego zrezygnuję - i myślę, że zrobi to wiele osób...

Na tym po prostu nie da się pracować...
    D7000, N 17-55, N 35, SB, MB-D11, EIZO, EPSON, VELBON, NNJ

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów