Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie Z NEF-a do druku

Przewaga NEF-ów nad tiff-ami czy jpg-ami wydaje się być oczywista. Program Capture NX, jest już na tyle dobrym narzędziem, że można w nim przeprowadzić wstępną a nawet zaawansowaną obróbkę foty zdjętej z aparatu. PS wykorzystując do uzyskiwania zaawansowanych "efektów specjalnych", czy prozaicznego plamkowania. No i tutaj zaczyna się mój problem.

Doprowadzam NEF-a do postaci końcowej. Powinienem go zapisać w formacie graficznym, aby dokonać (lub nie) ostatecznych korekt w PS-ie i oddać fotę do labu. Interesują mnie duże formaty, a więc muszę zadbać, by zdjęcie w pliku graficznym było możliwie dobre. Najlepszy będzie Tiff. Ale czy foto lab to "doceni"? czy zdjęcie zapisane do jpg-a (maksymalnie dużego rzecz jasna), nie da przypadkiem takiej samej odbitki 30x40, bo ani maszyna, ani papier nie wychwycą niuansów wynikających z różnic jakie niesie ze sobą tiff i jpg?

Powiem tak: z praktyki wiem, że przy odbitkach 18x24 nie potrzeba tiffa, jpg wystarczy różnicy na papierze nie będzie, ale czy przy większych formatach będzie ? (jakich?). Problem kieruję do praktyków, a sprawa związana jest z chęcią ograniczenia wielkości zapisywanych plików na dysku. Po co mi 70 MB tiffa, kiedy mogę mieć 6-7MB jpg-a. oczywiście mogę, jeśli nie "ucierpi" na tym jakość papierowej odbitki.
    Sprzęt, nawet słaby, nie powinien być problemem. Problem to światło, drugi plan i wyczucie chwili.
    http://www.fotolook.pl/main.php/v/fjerzy/

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fjerzy Zobacz posta
    Przewaga NEF-ów nad tiff-ami czy jpg-ami wydaje się być oczywista..
    Ja tam nie widzę przewagi nefa nad 16bitowym tifem

Wracając do Twoich wątpliwości; nie napisałeś jakie formaty masz na myśli, ale wątpię, żebyś zobaczył różnicę pomiędzy 16bitowym tifem, 8bitowym tifem a jotpegiem zapisanym z możliwie najniższą kompresją. Zawsze możesz to łatwo sprawdzić; powiększ pliki w tifach i jpegu do wymaganych rozmiarów i wytnij z nich ten sam fragment np; 10x15 cm. wywołaj odbitki i porównaj
    Ostatnio edytowane przez sv ; 28-07-2008 o 23:07

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Ja tam nie widzę przewagi nefa nad 16bitowym tifem

Wracając do Twoich wątpliwości; nie napisałeś jakie formaty masz na myśli, ale wątpię, żebyś zobaczył różnicę pomiędzy 16bitowym tifem, 8bitowym tifem a jotpegiem zapisanym z możliwie najniższą kompresją. Zawsze możesz to łatwo sprawdzić; powiększ pliki w tifach i jpegu do wymaganych rozmiarów i wytnij z nich ten sam fragment np; 10x15 cm. wywołaj odbitki i porównaj.
    Prosty test, przy okazji zrobię, dzięki. A co do różnic. No jednak są. NEF jest dużo mniejszy, obrabiany w Cappture ma odwracalne korekty. Rozumiem, że może nie być różnić "graficznych" ale są inne i to znaczące (praktyczne). Jak zrobię testy to podam wyniki (ale to po urlopie).
    Sprzęt, nawet słaby, nie powinien być problemem. Problem to światło, drugi plan i wyczucie chwili.
    http://www.fotolook.pl/main.php/v/fjerzy/

Domyślnie

Jakość odbitki nie ucierpi za cholerę. Nie ma cienia szansy, by wychwycić różnicę między TIFF-em a lekko kompresowanym jpegiem - nawet na monitorze, a co dopiero na odbitce. Jpeg nie bardzo nadaje się do edycji, ale do wydruku - jak najbardziej. Oczywiście rozmawiamy o zapisywaniu w jakości 10-12.

Co do 8-o a 16-o bitowego TIFF-a, to są szanse by zobaczyć różnice na sporych wydrukach wykonanych na dobrej drukarce, która ma możliwość drukowania w 16-tu bitach - ale mówimy tu już o lekkim hajendzie i o cholernych niuansach.

sv
    Gość

Domyślnie

Nie mówiliśmy o korektach tylko o pliku.

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta

Co do 8-o a 16-o bitowego TIFF-a, to są szanse by zobaczyć różnice na sporych wydrukach wykonanych na dobrej drukarce, która ma możliwość drukowania w 16-tu bitach - ale mówimy tu już o lekkim hajendzie i o cholernych niuansach.

dokładnie (mam taką drukarkę): możemy jeszcze porozmawiać o subtelnej różnicy pomiędzy przestrzenią adobe i srgb itd
    Ostatnio edytowane przez sv ; 28-07-2008 o 23:16

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    możemy jeszcze porozmaiać o różnicy pomiędzy przestrzenią adobe i srgb itd
    Jedna i druga przestrzeń jest "za krótka" na wielokanałową drukarkę pigmentową. Tu trzeba by raczej poruszyć kwestię ProPhoto, ew. ECI RGB

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Jedna i druga przestrzeń jest "za krótka" na wielokanałową drukarkę pigmentową. Tu trzeba by raczej poruszyć kwestię ProPhoto, ew. ECI RGB
    to prawda, choć zauważyć te różnice to już naprawdę sztuka ja ich najczęściej nie widzę

Uprawnienia umieszczania postów