Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Smile Portretowy debiut...

Witam!
    Przedstawiam pierwsze swoje zdjęcie w tym dziale.
    Jako że jestem początkującym amatorem fotografii mile widziane uwagi i krytyka, której zapewne nie zabraknie

D70s, F-801s, N50 f/1.8, N18-70/f3.5-4.5, Jupiter 135/f3.5, SB-600, Lowepro Mini Trekker AW, Hama Defender 180, statyw i parę filterków...

Domyślnie

moim zdaniem, jak na debiut to jest O.K. Dawaj więcej... Do albumu sobie wrzucić można

Domyślnie

Więcej narazie nie ma... Tak jak mówiłem, dopiero zaczynam, a to zdjęcie zostało zrobione na prośbę znajomego (tego na zdjęciu). W najbliższym czasie postaram się o więcej.

Może jakieś wskazówki co do kadru, kolorków...
    D70s, F-801s, N50 f/1.8, N18-70/f3.5-4.5, Jupiter 135/f3.5, SB-600, Lowepro Mini Trekker AW, Hama Defender 180, statyw i parę filterków...

Domyślnie

Co do sugestii, to możnaby rowery gdzieś schować, koszulkę wyprasować, usta zamknąć, tło przemyśleć. Można też zawsze zastanowić się chwilę - o czym mówi to zdjęcie? Kogo przedstawia? Co ten człowiek robi w tym momencie? Jak to robi? Co mu się odbija w okularach? Czemu się garbi?
    Ale, to jak ktoś lubi trochę więcej myśleć i kombinować

Domyślnie

Rowerki zauważyłem dopiero przy obróbce (za mały ten wyświetlacz w D70...), koszula z gatunku "nieprasowalnych" tło przyznam, że dość przypadkowe. Znajomy to taki typ "obserwatora" i właśnie jest w "pracy

Dzięki za komentarz dający do myślenia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Challenger426 Zobacz posta
    Rowerki zauważyłem dopiero przy obróbce (za mały ten wyświetlacz w D70...), koszula z gatunku "nieprasowalnych" tło przyznam, że dość przypadkowe. Znajomy to taki typ "obserwatora" i właśnie jest w "pracy

Dzięki za komentarz dający do myślenia
    Co do tego myślenia - przepraszam - jest piątek, nie wiedziałem, że przed weekendem przeczytasz!
    D70: Zgadza się - ekranik jest miniaturowy - to był jeden z powodów nie wracania do D70, mając już D80. Jeśli dobrze rozumiem, to obserwowany podmiot odbijający się w okularach powinien być długonogą blondynką, w mini i na szpilkach. Albo dwoma. Mina w takim razie jak najbardziej uzasadniona. Przepraszam, za niewychwycenie natury przedstawionego osobnika.

Domyślnie

Zdjęcie generalnie ok. Rowery fakt, przeszkadzają, ale ja nawet na wizjerze D40 bym tego nie zauważył. Może faktycznie usta powinny być zamknięte. Jak na obserwatora proponowałbym w ekspresji więcej "zaciekawienia"

Pozdrawiam
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Dzięki za komentarze i uwagi .

Postaram się wykorzystać wskazówki w dalszym fotografowaniu, popracujemy nad tłem i wyrazem obserwatora
    Nie pozostaje nic innego jak brać aparat i szlifować warsztat, bo jeszcze daleka droga przede mną.

Pozdrawiam i życze wszystkim udanych zdjęć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Challenger426 Zobacz posta
    Dzięki za komentarze i uwagi .
    Postaram się wykorzystać wskazówki w dalszym fotografowaniu, popracujemy nad tłem i wyrazem obserwatora
    Nie tyle nad wyrazem obserwatora, ile nad momentem zrobienia zdjęcia - przecież jego mimika na pewno się trochę zmienia, a sztuczności i namawiania go do nienaturalności chyba nie chcemy?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Nie tyle nad wyrazem obserwatora, ile nad momentem zrobienia zdjęcia - przecież jego mimika na pewno się trochę zmienia, a sztuczności i namawiania go do nienaturalności chyba nie chcemy?
    Pisząc o wyrazie obserwatora miałem oczywiście na myśli uwiecznienie odpowiedniego momentu.
    Nie zamierzam namawiać ludzi do strojenia min do obiektywu

Co jak co, ale sztuczne pozowanie i nienaturalne zachowanie się modela/modelki nie przemawia do mnie i chyba większość fotografów ma takie zdanie.

Złapanie odpowiedniej chwili to niełatwe zadanie i jestem świadomy wielkich braków w tematyce portretów z mojej strony. Dlatego poprosiłem o opinie ludzi bardziej doświadczonych ode mnie.

Jeszcze raz wielkie dzięki

Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów