Szukaj
wlasnie takie rozwiazanie uznaje za najbardziej rozsadne. nawet jesli wprowadzasz korekte to dla kilku, kilkunastu albo i wiecej zdjec taka sama. przy AWB w zasadzie nad kazdym zdjeciem pracujesz osobno, czesto rezultatem jest niepowtarzalny efekt przy koncowym etapie - przeniesieniu na papier.
侍
zolty kolor ktory sie pakuje - niestety jest przypadloscia chyba wszystkich puszek nikona. tylko d2x ma nieco inna charakterystyke. nie wiem dlaczego nikon pojechal w taka ciepla tonacje, ale w pewnych zastosowaniach ona bardziej przeszkadza niz pomaga, a juz na pewno ma niewiele wspolnego z zastanymi warunkami. przez to kolor skory jest dziwny i b. ciezko doprowadzic go do porzadku.
侍
Dwa nowe "fabryczne" zestawy Picture Control Nikona : http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7579
Puszka w serwisie więc nie mogę sprawdzićCzy ktoś z Was ma czas by wystawić jakieś sample w trybie standard i z tymi nowymi ??
Ostatnio edytowane przez Mr.Pietrek ; 22-07-2008 o 18:31
Bylo.
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Ja wgrałem tylko Portrait, testowo również Landscape ale ... te drugie mi się zupełnie nie podobają - mocna saturacja zieleni itd. Portrety tak robiłem na przerobionym naturalu więc różnica niewielka, choć tutaj oprócz zbliżonej tonacji do naturala zmieniono również krzywą. Niestety mam tylko same z Portrait i nie mam niczego by porównać - może jutro (ale pewnie już jutro ktoś wrzuci coś).
Pozdrawiam
Remek
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
tez mnie to zawsze zastanawiało...d3 i jpg? ale można i tak
Natomiast dzisiaj dwa razy zawiesiły mi się karty...do tego padł 14-24, a dokładnie to przyblokował się pierścień zoomowania - coś tam się da pokręcić ale ciężko niesamowicie.
Pokazałem to dzisiaj Panom z Nikona podczas Roadshow - pierwszy raz takie coś widzą. Mam wysłać, okleić NPS i zrobią od ręki.
Na otarcie łez, miałem okazję podpiąć 200-400Piękna sprawa :]
pozdrawiam
Philipp Gmür Fotograf Poznań
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami