Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Domyślnie Odp: Stabilizacja czy bez

mam 70-300 VR i jak na razie Twierdze że lepsze fotki wychodzą bez stabilizacji, przynajmniej jak zalezy ci na ostrych szczegółach, jak robisz duże obiekty i np. piora u ptaszka nie muszą być ostre to VR pozwala na długiej ogniskowej powstrzymac drżenie rąk ale ostrośc na tym cierpi
    NIKON D40 ll KIT 18-55 1:3,5-5,6 GII ED ll 70-300mm f/4.5-5.6G AF-S VR Zoom-Nikkor

jasne szkło, a najlepiej z vr
    ale i tak nic nie zastąpi żelaznej ręki.

Cytat Zamieszczone przez pawlusz Zobacz posta
    mam 70-300 VR i jak na razie Twierdze że lepsze fotki wychodzą bez stabilizacji, przynajmniej jak zalezy ci na ostrych szczegółach, jak robisz duże obiekty i np. piora u ptaszka nie muszą być ostre to VR pozwala na długiej ogniskowej powstrzymac drżenie rąk ale ostrośc na tym cierpi
    no tego to nie rozumiem, stabilizacja własnie po to jest aby zdjęcia były ostre, nieporuszone, aby drżenie ręki na nią nie wpływało, toś pan wymyślił teorię

Motorniczy
    Gość

Cytat Zamieszczone przez jacoslavgth Zobacz posta
    jasne szkło, a najlepiej z vr
    ale i tak nic nie zastąpi żelaznej ręki.
    No to tylko Terminator to potrafi

to ni tylko moja opinia ze z VR zdjęcia sa mniej ostre...
    NIKON D40 ll KIT 18-55 1:3,5-5,6 GII ED ll 70-300mm f/4.5-5.6G AF-S VR Zoom-Nikkor

Rozmowny
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Zaintrygował mnie temat ostrości zdjęcia z VR czy bez. Sprawdziłem to na obiektywie 24-120 VR + lampa błyskowa dla zamrożenia ewentualnego ruchu aparatu. Zdjęcie z VR jest mniej ostre (mniej szczegółów) niż bez VR. Aby uzyskać porównywalną ostrość musiałem w InfranView zwiększyć ostrość zdjęcia conajmniej o 1 stopien( zwiększ ostrość zdjęcia), a i tak ilość szczegułów była mniejsza niż bez VR-a.
    Moja opinia - jeśli to możliwe wykonywać zdjęcia bez VR-a, VR włączyć tylko gdy warunki zdjęcia gwarantują wykonanie poruszonego zdjęcia (długie czasy naświetlenia). Statyw nie zawsze many pod ręką, a dźwiganie dodatkowych kilogramów nie zawsze wchodzi w rachubę.

Domyślnie

no a ajk pisałem to mi nie wierzą... :P
    dobra robota wist

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wist Zobacz posta
    Zaintrygował mnie temat ostrości zdjęcia z VR czy bez. Sprawdziłem to na obiektywie 24-120 VR + lampa błyskowa dla zamrożenia ewentualnego ruchu aparatu. Zdjęcie z VR jest mniej ostre (mniej szczegółów) niż bez VR. Aby uzyskać porównywalną ostrość musiałem w InfranView zwiększyć ostrość zdjęcia conajmniej o 1 stopien( zwiększ ostrość zdjęcia), a i tak ilość szczegułów była mniejsza niż bez VR-a.
    Na jakich czasach robiles? Ciekawe to jest, sam bede musial sprawdzic. Bo poki co zauwazylem, ze VR psuje bokeh, ale zeby ostrosc pogarszal... dziwne by to bylo, no musze zrobic testa

Cytat Zamieszczone przez eldritch Zobacz posta
    ...wszystkie te Sigmy, Tamrony 2.8 są po prostu jasne i tyle.
    Pewnie się tu zaraz lawina na mnie zawali, ale to jest moje zdanie. Nikkora 17-55 - to rozumie.
    Nie zawali sie lawina, ale ja pozwole sie z Toba nie zgodzic Jak dla amatora cykajacego foty dla siebie taka Sigma 18-50/2.8 albo Tami 17-50/2.8 w zupelnosci wystarcza. Po co dzwigac takie dzialo jak 17-55? To jest typowy obiektyw 'bojowy', jak zarabiasz na fotografii (np. reporterka) to Ci sie przyda pancernosc szkla, ale nie jak sobie robisz zdjecia ot tak, dla przyjemnosci. Zreszta z ta wspanialoscia 17-55 tez bym nie przesadzal. Ile sie czyta narzekan, ze trafiaja sie sztuki nieostre, z gigantyczna CA, a w koncu za ta cene wymaga sie raczej bezkompromisowej jakosci, nie?
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Ja zrobilem sobie taki maly tescik, nic specjalnego. Zdjecia robione z reki opartej o parapet.
    Cropy 1:1, ogniskowa: 140mm, czas: 1/640, przeslona: f5, ISO 200

bez VR

z wlaczonym VR

Jak dla mnie roznicy nie ma zadnej.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Rozmowny
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

"SWIDER" - zdjęcia robiłem przy lampie błyskowej, więc minimalny czas to 1/60. Dokładniejsze dane będę mógł podać ok. wtorku - nie mam obecnie dostępu do tych zdjęć testowych.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów