Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: grubcio :)

Domyślnie Odp: grubcio :)

całoroczne, systematyczne dokarmianie jest, wbrew temu co piszą, bardzo pożyteczne. Ostatnie badania wykazują, iż całoroczne dokarmianie (pod warunkiem zachowania systematyczności, co ma miejsce u Tomajka) przynosi więcej pożytku, niż szkody, a niekiedy pozwala na zwiększenie populacji niektórych gatunków. W dokarmianiu całorocznym przoduje Anglia i tam też prowadzone były badania. Jak będę w domciu dopiszę autorów tychże badań. Wg tych badań pokarm będący w karmnikach nie jest podstawowym pokarmem ptactwa, a jedynie uzupełnieniem menu codziennego. Zgadzam się, że nie powinno dokarmiać się wyłącznie w celu zwabiania ptactwa na potrzeby zrobienia zdjęcia. Myślę, że w kwestii dokarmiania zawsze będą odmienne zdania. Przeczytałem również, że w Niemczech wskutek przerwania dokarmiania wiele gatunków bardzo zmniejszyło swoją populację.

edit: to, co napisałem powyżej zaczerpnąłem z bardzo interesującej książki pt: "Dokarmianie ptaków" autorstwa panów prof. Petera Bertholda i Gabriela Mohr`a - specjalistów ze stacji ornitologicznej Radolfzell. Polecam wszystkim - bardzo interesująca literatura zawierająca wyniki wieloletnich badań nad skutkami dokarmiania ptactwa przez cały rok.
    D300 | T 17-50 | SB-600 | N 300/4 AF-S | N 35/1.8G AF-S| N 85/1.8G AF-S | N 70-210/4 AF
    Waldemar Woźniak www.waldemarwozniak.pl
    l
    http://wld-art.pl

i kolejne ujęcia tego zacnego ptaka:

D300 | T 17-50 | SB-600 | N 300/4 AF-S | N 35/1.8G AF-S| N 85/1.8G AF-S | N 70-210/4 AF
    l

Ostatnie extraklasa...
    Nie wiem czy coś jeszcze da się więcej wycisnąć z 70-300.Kapitalne...gratuluję.
    Pzdr
    Andrzej
    Pozdrawiam
    Andrzej.

ostatnie jest zajebiste.mi narazie dupa do krzeselka przyrasta , kicha.

jak zwykle - swietne

Szacunek. Miód malina.

Bajka ... ja też tak chce
    opis w fazie przygotowań ...

Cytat Zamieszczone przez piwkoo Zobacz posta
    ... ja też tak chce
    Nic trudnego, aparat w dłoń i w teren Aaaa i może zamiast żony dobrać coś ze szkła dłuższego?
    l

Cytat Zamieszczone przez wld Zobacz posta
    (...)Aaaa i może zamiast żony dobrać coś ze szkła dłuższego?
    Chciałem wymienić na jakieś tele ale nikt nie chce ...

A tak na poważnie, to brakuje mi jeszcze kilku złotych do kupna czegoś dłuższego. Mam nadzieję że do lipca się wyrobię, a jak nie to do początku sierpnia i w końcu wyjdę w plenerek
    Korcą mnie łapy już od dawna
    opis w fazie przygotowań ...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów