Close

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 44 z 44

Wątek: Velbon CF630A

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Spokojnie Panowie - kazdy ma swoje zdanie, trzeba to uszanowac. Marek woli MF, my wolimy Velbona i tyle. Gitzo tez sie rozjechalo na kaflach [robilem test podczas zakupu swojego Velbona]. Ale problem trzeba rozpatrzec na dwa sposoby:
    a) rozjazd nog na sliskiej powierzchni - kazde nogi sie rozjechaly i domyslam sie, ze to nie jest wina slabej konstrukcji tylko gumy wykorzystanej do zrobienia spodu nog, ktora do najbardziej przyczepnych nie nalezy
    b) sztywnosc nog na 'stawach [klamry/okretki] - Gitzo = najwieksza sztywnosc, Velbon = srednia, MF055 = mala. Ale nawet mala byla na tyle ok, ze warto bylo dolozyc te pare zlotych i kupic MF zamiast np GP czy innego podrobkowego szajsu.

Poki co Velbon spisuje sie wysmienicie, byl wykorzystywany w wielu roznych sytuacjach, w roznych terenach, na roznych powierzchniach. Mniejsza waga to duzy plus - zwlaszcza przy moim trybie zwiedzania...

Wybor nalezy do kazdego z Was - to tylko rewju, a nie wyrocznia ostateczna [bo ta nazywa sie Gitzo ] Kazdy musi sam obejrzec, wybrac co mu pasuje i korzystac. Koniec dyskusji

Domyślnie

Zgadzam się, że nie musimy się zgadzać i nie zgadzam się, że MF ma małą, a tym bardziej mniejszą niż Velbon sztywność nóg w "stawach". Tę cechę sprawdzałem dość dokładnie i moim zdaniem nogi Velbona rozłażą się, aż nieprzyzwoicie.

Przyczepność do podłoża to całkiem inna kwestia. Sztywny statyw będzie dobrze stał w każdych okolicznościach. Kiepski tylko wtedy, gdy się nogami "wgryzie" w podłoże.
    X-T10, XF35, XF18-55, MK320

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Napisalem 'mala', bo nie mam lepszej jednostki zeby opisac wrazenia

Ja mam porownanie tylko do 055ProB, moze X zostal poprawiony pod wzgledem sztywnosci ogolnej. Nie wiem, nie wnikam w kazdym razie - ja jestem zadowolony ze zmiany ale jak wygram w totka to i tak ide po Gitzo bo mam piekny plan z nim zwiazany

Domyślnie

No to ja się jeszcze dopiszę, oglądalem velbony manfrotto i sliki, bo slik tez produkuje statywy z włokien węglowych w dodatku jeszcze lżejsze od velbona "dość spory" statyw slika porownywalny ze 190 manfrotto waży sporo poniżej kilograma (tak 20% poniżej ) rozkładałem je obok siebie bo na studenckiej w Krakowie przez moment były wszystkie i szczerze mówiąc jakiejś oszałamiającej różnicy w sztywności ogólnej i "na stawach" nie widziałem a bawiłem się kilka razy po ok pół godziny (pewnie nawet w sklepie mieli mnie trochę dość bo gość przychodzi rozkłada statywy a nic nie kupuje) natomiast różnice cenowe spore, nie ośmielę się twierdzić że manfrotto jest lepszy lub gorszy od velbona czy slika bo musiałbym poużywać manfrotto lub slika pare miesięcy żeby sobie wyrobić opinię na ich temat, velbona 535 używam ponad pół roku i jak na razie nie mam powodów do narzekań, w przypadku zakupu czegoś tak konkretnego jak statyw z włokien węglowych każdy powinien sobie wyrobić opinię sam.

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów