Od dawna szukalem nowego statywu, ktory zastapilby mi moje stare frotki...
W ciagu ostatnich 2 lat mialem dwie -
a) 055ProB+486RC2
b) 055ProB+488RC2
Pierwszy zestaw dawal rade ale bardzo brakowalo mi pokretla od pano... druga glowica posiadala to pokretlo ale podziekowala za wspolprace po 4 miesiacach normalnego uzytkowania [tzn dziala caly czas, ale sruba laczaca baze pano z reszta glowy puscila i teraz sie calosc odkreca, co jest dosc upierdliwe... rozwiazanie jest proste - chwila roboty z loctitem ale zostawilem to kumplowi... - oba zestawy poszly do ludzi - dzialaja do dzis].
Po sprzedaniu statywu robilem malo zdjec wiec jego brak zbytnio mi nie przeszkadzal, ale ostatnio bylem w Pekinie i bez trojnoga poczulem sie jak bez rekiTrzeba to bylo naprawic... zrobilem spore rozeznanie na necie... nie chcialem znowu Frotki - w najgorszym wypadku postawilbym na nogi bo byly ok, ale nie na glowice - zrazilem sie do nich
Lazilem sporo po sklepach - moja uwage przykuly Velbony z serii Pro i magiczne [w ktorych od razu sie zakochalem] Gitzo... tu oprocz tych dwoch firm mozna dostac sprzety typu Fangier, Goldphoto, Benro, Benbo, Giottos, itp...
Gitzo odpadl na starcie niestety - powod prosty - cena... to najdrozsze statywy dla zwyklych smiertelnikow na rynku... chociaz biorac je do reki [niewazne z ktorej serii] od razu czuc fantastyczna jakosc... ale dobra olac je - w koncu to nie post reklamujacy Gitzoogolnie rzecz biorac - jak bede bogaty to wiem na jakich nogach bede mial swoje statywy...
Velbon przypadl mi do gustu ze wzgledu na kilka rzeczy: cena, wykonanie - bardzo przyjemne, czarna anoda, plynna praca; masa - model ktory mam odpowiada frotce 055proB, a wazy tylko 1,6kg - sporo podrozuje i zalezy mi na tym zeby moje gadzety wazyly malo... Do tego w komplecie dostajemy pokrowiec, zintegrowane szpikulce, worek na obciazenie i hak przykrecany do kolumny centralnej.
Na poczatku chcialem model NeoCarmagne 730A [jest jeszcze wersja G, z kolumna centralna na korbke]...
Niestety nie bylo go w sklepie [moglem go zamowic i czekac ~tydzien na jego dostarczenie ale potrzebuje statyw teraz, a nie na kiedys tam...], za to byly dwie sztuki z serii 6 - czyli numer mniejsze od 7ki - byly to 630A [dluzsza, noga sklada sie z 3 rurek] i 640A [krotsza, noga = 4 rurki
] . Zrobilem im testy sklepowe, czyli obejrzalem dokladnie, rozlozylem, zlozylem itp - zobaczylem jak pracuja, jak sie zachowuja. Zauwazylem, ze [tego sie zreszta spodziewalem] wersja 3-czesciowa jest sztywniejsza. Zdecydowalem wiec, ze zaopiekuje sie 630A, do tego kupilem glowice [podrobke Markinsa M20]. Do tego komplet plytek do szybkozlaczki i gotowe
Wczoraj bylem w Fuzi Miao [w Architekturze watek ze zdjeciami, jakas bieda ale to tylko test]. Wzialem 3 szkla - 10-20, 17-50 i 85, do tego D300. Zestaw lekki ale wiem jak zachowywalo sie to na Frotce wiec moglem sobie porownac.
Pierwsze wrazenia: szybkosc i jakosc obslugi - duuuuuuzo przyjemniej niz z Frotka. Plynna praca nog i glowicy daje dobre rezultaty czasoweZestaw ma takze duzo lepsze tlumienie wibracji [co przydaje sie przy dlugich ekspozycjach, ogladalem potem cropy 100% i zrobily na mnie pozytywne wrazenie]. Regulowane niezaleznie nogi [podobnie jak w MF itp] sprawowaly sie wysmienicie. Na wszystkich 3 nozkach [na najgrubszych rurkach] jest gabka - 055ProB mial tylko na dwoch. Nie zeby to byl jakis mega zarzut ale teraz jest po prostu wygodniej
![]()
Wrazenia drugieodzwyczailem sie od noszenia statywu i nawet ten zestaw dal mi sie lekko we znaki, ale spacerowanie nie meczy tak bardzo jak z Frotka. Zestaw jest stabilny, domyslam sie ze w trakcie jakiejs megawichury, gdyby byl problem ze stabilizacja, worek [ten z kompletu] z kamyczkami albo piaskiem zalatwi sprawe.
Wrazenia trzecie - poki co jestem bardzo zadowolony z tej inwestycji. Nogi polecam, w PL kosztuja kolo 650zl z tego co sie zorientowalem [czyli niewiele wiecej niz 055prob], a daja lepsze efekty... Glowica w PL jest niedostepna, wiec o niej pisac nie bede... ale z niej tez jestem bardzo zadowolony [opis glowicy zamiescilem na Cyberfoto w swoim watku - link w podpisie, minirewju jest na str. 74].
Jakby ktos mial jakies pytania to chetnie odpowiem.
Wiecej informacji dotyczacych specyfikacji nog na stronie producenta - www.velbon.com - moje nogi to: Sherpa Pro 630A/NeoCarmagne 630A.
Zdjecia zestawu:
1) Tak to wyglada mniej wiecej
2) Naklejka z nazwa firmy i oznaczeniem modelu.
3) Odkrecacze nozne
4) Glowica - duze pokretlo od kuli [to srebrne na nim to pokretlo od sweet spota], male od pano.
5) Srednica glowicy > srednica kolumny![]()
6) Szybkozlaczka
7) Rzeczy ktore dostajemy w komplecie - od prawej - worek na obciazenie, pokrowiec, kamien do obciazeniana zdjeciu nie ma haczyka, ktory przykreca sie do kolumny [nie chcialo mi sie go szukac w pudelku, ale jest na pewno
]
Na maxa rozlozone giry
9) Rozkrecona kolumna - normalnie oczywiscie nie widac gwintu jak kolumna jest dokrecona![]()
10) Kolumna odkrecona
11) Nogi z zalozonym workiem.
12) Zintegrowane szpikulce - guma jest na gwincie wiec wystarczy ja podkrecic zeby szpikulce sie pokazaly. Inne firmy nie maja tego w komplecie - trzeba je dokupic...
13) Najnizsza pozycja z odkrecona kolumna, kazda noge mozna tak zgiac niezaleznie od reszty.
14) Do gleby od kolumny = 1-2cm.
15) W calosci
16) Widok z gory na rozlozonego dziada
17) Najnizsza pozycja mozliwa do uzyskania z przykrecona kolumna.
1Zlozony i gotowy do transportu
19) Z glowica gotowa do dzialania zestaw nie wlazi do pokrowca.
20) Na szczescie wystarczy ja skrecic i wlazi na styk.
21) Spakowany i czekajacy na dalsze instrukcje![]()
22) Pasek troche cienki [przyzwyczailem sie do szerokich] ale wazne, ze w ogole jest w komplecie - niestety nie mozna go odpiac od pokrowca...
I tyle...
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami