Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: problem z macro

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Odp: problem z macro

dokladnie jak mowil kolega wyzej, z tego co mi sie wydaje d40 nie ma 'opcji/trybu makro', wyglada na to ze przelaczasz focus z af na mf

Cytat Zamieszczone przez dusker Zobacz posta
    ..z tego co mi sie wydaje d40 nie ma 'opcji/trybu makro' ...
    żadna lustrzanka (body) nie ma trybu makro. Najwyżej obiektywy mogą ją mieć.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Jacku, jak nie ma, skoro kolega dada_nikon napisal, ze:
    Cytat Zamieszczone przez dada_nikon Zobacz posta
    Mianowicie do kiedy nie nie zmieniałem w ustawieniach zdjęcia w trybie makro wychodziły świetnie.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

mnie chodzi oczywiście o odległość fotografowania. Programy tematyczne to inna inszość. Obawiam się, że dada podchodzi zbyt blisko obiektu i dlatego ma rozmycie. No chyba, że po prostu czasami ma za ciemno i za długie czasy. Zdjęcia wtedy są nie tyle nieostre, co poruszone.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    mnie chodzi oczywiście o odległość fotografowania
    jasne, dlatego dalem na koncu ""
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

A możecie mi powiedzieć dlaczego mogę zrobić zdjęcie w makro tylko przy włączonym zoomie ?
    Chyba ktoś sobie żarty z forum robi.
    A jeżeli nie to jak napisałem wcześniej przeczytaj instrukcję, to taka książeczka dołączona do aparatu.
    70'tki

dada_nikon pokaż zdjęcie makro, co Ci tam wychodzi, bo tak w nieskończoność będziemy pisać.
    Jaki masz tam obiektyw ?? Czy to nie jest AF-S 18-55 mm DX ??
    Jeśli chodzi o robienie zdjęć w trybie tematycznym makro da się tak samo jak i w manualnym, z tym że tak jak koledzy mówią, zbyt blisko podchodzisz i niestety nie wiem co byś robił to nic nie wyjdzie, nie zapomnij o lampie błyskowej i czasie ekspozycji, zły dobór i kaszana wyjdzie.
    Zrobiłem na manualnym ( oczywiście szkiełko tez na manualnym jest ustawione) i wyszło ok, ale zbyt bliskie podejście i nic sie nie zrobi, obraz zamazany.
    Zastanawia mnie ten Twój zoom, pierwsze słyszę.
    Napisz co za obiektyw masz
    D40 + AF-S 18-55 mm DX i AF-S 55-200 mm DX VR
    Kobiety są jak fotografie; jakiś głupiec starannie przechowuje kliszę, podczas gdy ludzie inteligentni dzielą się odbitkami.

Cytat Zamieszczone przez taipei101 Zobacz posta
    Chyba ktoś sobie żarty z forum robi.
    A jeżeli nie to jak napisałem wcześniej przeczytaj instrukcję, to taka książeczka dołączona do aparatu.
    A jeżeli tak, to powiem Ci że aparat został kupiony w Norwegii ;]

nie wiem czemu, ale tak przeczytalem pierwszego posta w tym temacie i jedna mysl przebiegla mi przez glowe, mianowicie:

Nastawy jakiestam, costam poprzestawialem, obiektyw jakistam. Nic wiec dziwnego, ze zdjecia sa "jakiestam" bo i fotograf z calym szacunkiem jest "jakistam". Podstawy teoretyczne Szanowny Kolego sie klaniaja, czytac i pstrykac, to jest droga do celu. A nie pstrykac bez sensu i biadolic ze nie dziala, ze efekty do bani, albo ze los okrutny podeslal mi chochlika i "jakostam" nie wychodzi.
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    żadna lustrzanka (body) nie ma trybu makro. Najwyżej obiektywy mogą ją mieć.
    Jak to nie ma? Jest program Close Up (MAKRO). Instrukcja str. 20 - 4 pozycja
    NIKON D50\18-55 G ED\JUPITER 37A\JUPITER-9\HELIOS-44-2\MIR-1B\Słoik po delikatesowej Topca 325 CS

Uprawnienia umieszczania postów