Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zink
    Smurf, nie chodziło mi o pierwsze formowanie, tylko o kolejne, które stosuje się w celu przywrócenia pierwotnej pojemności akumulatora, kiedy zmniejszy się ona w skutek efektu pamięciowego.
    Nie istnieje coś takiego jak kolejne formowanie akumulatora li-jon. Nie maja one efektu pamięciowego - po pewnym czasie sie po prostu zuzywają.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Kaleid
    Gość

Domyślnie

i]
    Hmmm... co ma formowanie do odcinania napięcia po naładowaniu? Formowanie to kilkukrotne naładowanie akumulatora do pełna, a następnie rozładowanie go (prawie) do końca. Doładowywanie małym prądem po naładowaniu nie ma z tym nic wspólnego.
    Nie, to nie jest formowanie ogniwa. Napisalem dokladniem na czym to polega. Rozladowanie i naladowanie ogniwa, nie ma nic wspolnego z formowaniem. Zasadniczo, formowalo sie nowe ogniwa ni-mh. Zalecane bylo rozladowywanieich do konca, i ponowne ladowanie w celu zwiekszenia ich zywotnosci. Ogniwa li-on nie maja efektu pamieciowego, tylko sie najzwyczajniej w swiecie zuzywają. Rozladowywanie i ladowanie nic nie daje...ba, w przypadku ogniw litowych, nie jest nawet zalecane rozladowywanie ogniw do zera.

Domyślnie

Smurf, pisałem o akumulatorach zwykłych, nie Li-Ion.

Kaleid, cytat z instrukcji obsługi mojej ładowarki: "Nowe lub długo nie używane ogniwa należy uformować poprzez trzykrotne naładowanie i rozładowanie." W związku z tym śmiem twierdzić, że jednak nie masz racji
    Kazimierz Król
    Oznaczenia obiektywów

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Rozne dziwne rzeczy w instrukcjach piszą, pewne jest natomiast to , ze ogniw litowych sie nie forumuje i nie maja one efektu pamieci, a formowanie ogniw ni-mh nie polegalo na ich ladowaniu i rozladowywaniu, ale wlasnie na tym ze po zakonczeniu ladowania wlasciwego, ogniwo jest jeszcze jakis czas doladowywanie niewielkim prądem w celu wykorzystania 100% jego pojemnosci (dlatego zalecalo sie przy pierwszym ladowaniu, robic to przykladowo 12h-w zaleznosci od ogniwa i zalecen producenta). Oczywiscie tym samym, zalecane bylo rozladowywanie ich do konca i ladowanie, oraz uformowanie go co jakis czas na nowo.(najwieksze znaczenie mialo tu pierwsze formowanie) (rozladowanie i ponowne ladowanie, przykladowo przez 12h)

Domyślnie

Kaleid, zauważyłeś, że już od co najmniej kilku postów piszę o akumulatorach Ni-Cd i Ni-MH, a nie o Li-Ion?

A tu kilka przykładów na formowanie akumulatorów:

http://riderwawa.com/?a=faq (firma sprzedająca m. in. akumulatory i ładowarki)
    "Zarówno Nowe Aku Ni-Cd jak i Ni-MH wymagają uformowania.
    Akumulatory należy 3 do 5 razy wpełni naładować i za każdym razem wpełni rozładować zużywając do końca w sprzęcie lub używając funkcji rozładowywanie ( discharge ) w ładowarce. Do czasu pełnego uformowania aku mogą się bardzo grzać a czas ładowania może znacznie odbiegać od podanego w instrukcji ładowarki. Jest to normalne zjawisko, które ustąpi po uformowaniu akumulatorów. Dopiero wtedy uzyskają 100% sprawności."

http://www.saftbatteries.com/130-Cat.../io_srx_pl.pdf (Firma SAFT. Instrukcja do akumulatorów Ni-Cd (dużej pojemności, do zastosowań przemysłowych)):
    Jeśli akumulator był nieużywany krócej niż przez 1 rok - to zalecają ładowanie przy stałym prądzie, a potem przy stałym napięciu - szczegóły nie są istotne, w przeciwnym wypadku:
    "Formowanie akumulatora
    a) ładować przez 10 godzin, prądem
    0,2 C5 A
    b) rozładować prądem 0,2 C5 A do napięcia
    1,0 V/ogniwo
    c) ładować przez 8 godzin, prądem 0,2 C5 A
    Akumulator jest gotowy do użytkowania."

Jak widzisz, poważne firmy sprzedające i produkujące akumulatory twierdzą, że formowanie polega właśnie na kilkukrotnym ładowaniu i rozładowaniu akumulatora. Znalazłem też kilka instrukcji, według których formowanie polega na przetrzymaniu akumulatora dłużej w ładowarce, ale sam przecież napisałeś, że w instrukcjach piszą różne dziwne rzeczy

A co do dłuższego czasu pierwszego ładowania - widziałem gdzieś ostatnio informację (niestety nie mogę już tego znaleźć), że należy przetrzymać akumulator w ładowarce dłużej pomimo, że urządzenie sygnalizuje już pełne naładownie, ponieważ przy kilku pierwszych ładowaniach informacja o naładowaniu będzie nieprawdziwa (co z resztą znajduje potwierdzenie w pierwszym cytacie z tego postu).

A to jeszcze na dokładkę:

http://www.e-baterie.com/faq.html
    "Aplikują one po prostu stały prąd przez czas o określonej długości, po czym prąd odłączają (lub przełączają się w tryb ładowania podtrzymującego, bardzo niewielkim prądem, mającego na celu zapobieżenie samorozładowaniu się akumulatorka)."

Dalsza dyskusja nie ma sensu o ile nie przedstawisz jakichś konkretnych źródeł informacji, że nie mam racji
    Kazimierz Król
    Oznaczenia obiektywów

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Kaleid, zauważyłeś, że już od co najmniej kilku postów piszę o akumulatorach Ni-Cd i Ni-MH, a nie o Li-Ion?
    No przeca napisalem Cie ze gniwa Ni-MH sie formuje, gdzie ja temu zaprzeczalem?

http://riderwawa.com/?a=faq (firma sprzedająca m. in. akumulatory i ładowarki)
    [i]"Zarówno Nowe Aku Ni-Cd jak i Ni-MH wymagają uformowania.
    A co Ni-Cd i Ni-MH maja do ogniw litowych? Przeciez ja wyraznie napisalem ze te ogniwa podlegaja formowaniu

http://www.saftbatteries.com/130-Cat.../io_srx_pl.pdf (Firma SAFT. Instrukcja do akumulatorów Ni-Cd (dużej pojemności, do zastosowań przemysłowych)):
    Jeśli akumulator był nieużywany krócej niż przez 1 rok - to zalecają ładowanie przy stałym prądzie, a potem przy stałym napięciu - szczegóły nie są istotne, w przeciwnym wypadku:
    "Formowanie akumulatora
    a) ładować przez 10 godzin, prądem
    0,2 C5 A
    b) rozładować prądem 0,2 C5 A do napięcia
    1,0 V/ogniwo
    c) ładować przez 8 godzin, prądem 0,2 C5 A
    Akumulator jest gotowy do użytkowania."
    No przeciez ja dokladnie to samo pisalem wyzej, czlowieku...litosci To sie tyczy ogniw
    Ni-MH, w przypadku ogniw litowych, prad podtrzymania nie wystepuje.

Jak widzisz, poważne firmy sprzedające i produkujące akumulatory twierdzą, że formowanie polega właśnie na kilkukrotnym ładowaniu i rozładowaniu akumulatora. Znalazłem też kilka instrukcji, według których formowanie polega na przetrzymaniu akumulatora dłużej w ładowarce
    Przeciez to samo pisalem....o pradzie podtrzymania...czytaj ze zrozumieniem

ale sam przecież napisałeś, że w instrukcjach piszą różne dziwne rzeczy
    Czasami pisza dziwne rzeczy, czasami ludzie dziwnie rozumieja slowo pisane

:ciach:

A to jeszcze na dokładkę:

http://www.e-baterie.com/faq.html
    "Aplikują one po prostu stały prąd przez czas o określonej długości, po czym prąd odłączają (lub przełączają się w tryb ładowania podtrzymującego, bardzo niewielkim prądem, mającego na celu zapobieżenie samorozładowaniu się akumulatorka)."

Dalsza dyskusja nie ma sensu o ile nie przedstawisz jakichś konkretnych źródeł informacji, że nie mam racji

Po raz koleny napisales mi cos, co napisalem Ci wyzej

Domyślnie

Jak czytam Wasze udowadnianie sobie kto ma rację to mam ochotę sformatować monitor.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Reeetyyyy... (sory, ta dyskusja robi się strasznie bezsensowna, mam nadzieję, że to mój ostatni post na ten temat).

Kaleid, właśnie 4 razy pokazałeś, że to Ty nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, a zwłaszcza nie doczytujesz wypowiedzi do końca. Ale po kolei:

"Kaleid, zauważyłeś, że już od co najmniej kilku postów piszę o akumulatorach Ni-Cd i Ni-MH, a nie o Li-Ion?"
    "No przeca napisalem Cie ze gniwa Ni-MH sie formuje, gdzie ja temu zaprzeczalem?"
    Jejku, miałem na myśli to, że temat zszedł na akumulatory Ni-Cd i Ni-MH, a Ty po raz kolejny piszesz, że "ogniw litowych sie nie forumuje i nie maja one efektu pamieci", co już chyba wszyscy wiedzą.

"A co Ni-Cd i Ni-MH maja do ogniw litowych? Przeciez ja wyraznie napisalem ze te ogniwa podlegaja formowaniu"
    No widzisz, gdybyś przeczytał tamten cytat do końca, to wiedziałbyś, że nie chodzi mi o to, że te ogniwa podlegają formowaniu, ale o sposób ich formowania. A tak to wziąłeś pierwsze zdanie i twierdzisz, że jest zgodne z Twoją opinią. Tak, pierwsze zdanie jest zgodne. Szkoda, że nie zauważyłeś reszty.

"No przeciez ja dokladnie to samo pisalem wyzej, czlowieku...litosci Wink To sie tyczy ogniw Ni-MH, w przypadku ogniw litowych, prad podtrzymania nie wystepuje."
    Ekhm... no i napisałem, że już od jakiegoś czasu rozmawiamy na temat akumulatorów Ni-Cd i Ni-MH, i na czym polega ich formowanie. Zostaw wreszcie te litowe w spokoju, bo wszyscy już od dawna wiemy, że się ich nie formuje i nie stosuje się do nich prądu podtrzymania

"Przeciez to samo pisalem....o pradzie podtrzymania...czytaj ze zrozumieniem"
    A Ty miej odrobinę poczucia humoru

"Czasami pisza dziwne rzeczy, czasami ludzie dziwnie rozumieja slowo pisane"
    Podzieliłeś jedno zdanie na dwie części, co niestety zmieniło jego sens. Więc wyjaśniam: to był żart

"Po raz koleny napisales mi cos, co napisalem Ci wyzej"
    Tu masz rację, przyznaję się, sądziłem że piszesz o prądzie potrzymania w celu formowania, a chodziło o prąd podtrzymania w celu wykorzystania pełnej pojemnści (przez zlikwidowanie samorozładowania).

Mam nadzieję, że teraz rozumiesz o czym mówiłem i że (prawie) wcale się z Tobą nie zgadzam i nie potwierdzam tego, co napisałeś. Ja też potrafię mieć jakieś dzdanie, a jak tylko ktoś zacznie przytaczać konkretne źródła mówiące, że nie mam racji, nagle zacząć pisać, że przecież od początku tak mówiłem i we wszystkim się zgadzamy.

irekka, no to szlifierkę w dłoń i do dzieła
    Kazimierz Król
    Oznaczenia obiektywów

Kaleid
    Gość

Domyślnie

1: Ojeja..przeczytaj jeszcze raz wszystko od poczatku, szczegolnie moj pierwszy post.
    Napisalem w nim wyraznie ze ktore ogniwa sie formuje a ktore nie...i nie byl on skierowany tylko do Ciebie. Nastepnie Ty zaczales mi pisac ze formowanie nadal sie stosuje do ogniw ni-mh..przeciez to oczywiste jak 2x2=4

2:Nastepnie piszesz ze formowanie ogniw polega na ich rozladowaniu i ladowaniu,
    co nie jest do konca prawda, co z reszta sam przytaczasz w podawanych pozniej przykladach

Wiem ktore ogniwa sie fomuje ktore nie, nie rozumiem tylko dlaczego caly czas probujesz mi udowodnic cos, co napisalem juz na samym poczatku, tym samym potwierdzasz to co pisalem, tylko chyba sam juz o tym nie wiesz

Zostaw juz te ogniwa ni-mh w spokoju I zycze powodzenia w formowaniu ogniw litowych,
    bo przeciez w dalszym ciagu sie ze mna nie zgadzasz Oczywiscie ze ni-mh sie formuje, i zostawmy juz to..bo chyba zle sie zrozumielismy, i tyle

Domyślnie

1. "Ojeja..przeczytaj jeszcze raz wszystko od poczatku, szczegolnie moj pierwszy post.
    Napisalem w nim wyraznie ze ktore ogniwa sie formuje a ktore nie...
    "
    Tylko że niestety nie o tym jest (była) ta dyskusja

"Nastepnie Ty zaczales mi pisac ze formowanie nadal sie stosuje do ogniw ni-mh..przeciez to oczywiste jak 2x2=4"
    Skoro to takie oczywiste, to dlaczego wcześniej napisałeś: "Kiedys wiekszosc ladowarek, po naladowaniu ogniwa, utrzymywalo tzw" prad podtrzymania,(bateria po zakonczeniu wlasciwego cyklu, byla caly czas "doladowywana" niewielkim pradem) Obecnie sie tego juz nie stosuje."? (wyróżnienie moje)
    Czy nie dostrzegasz tu pewnej sprzeczności? Właśnie dlatego napisałem, że nadal się go stosuje ponieważ Ty napisałeś, że obecnie się już tego nie stosuje, co nie jest prawdą. No chyba że mówiłeś o akumulatorach Litowych, a ponieważ nie zaznaczyłeś o które chodzi, uznałem, że chodzi o Ni-MH (np. ze względu na użycie słowa "kiedyś", co sugeruje, że było to przed pojawieniem się akumulatorów Litowych na skalę masową).

2. "Nastepnie piszesz ze formowanie ogniw polega na ich rozladowaniu i ladowaniu,
    co nie jest do konca prawda, co z reszta sam przytaczasz w podawanych pozniej przykladach
    "
    Na przykład w którym? Bo z tego co pamiętam to moje przykłady mówią właśnie o tym, że formowanie polega na ładowaniu i rozładowaniu. Albo mi już zaczyna szwankować pamięć

"Wiem ktore ogniwa sie fomuje ktore nie..."
    Powtarzam już po raz któryś: nie o tym jest ta dyskusja.

"nie rozumiem tylko dlaczego caly czas probujesz mi udowodnic cos, co napisalem juz na samym poczatku, tym samym potwierdzasz to co pisalem, tylko chyba sam juz o tym nie wiesz"
    Przypomnij mi gdzie to napisałeś, że formowanie polega na kilkukrotnym ładowaniu i rozładowaniu? Bo to właśnie próbuję Ci udowodnić.

"I zycze powodzenia w formowaniu ogniw litowych, bo przeciez w dalszym ciagu sie ze mna nie zgadzasz"
    ... akurat w tym się zgadzam...

"Oczywiscie ze ni-mh sie formuje, i zostawmy juz to..bo chyba zle sie zrozumielismy, i tyle"
    To Ty mnie źle zrozumiałeś

Strasznie trudno się z Tobą dogadać, wiesz?
    Dobra, koniec, bo chyba nie mam już więcej siły tłumaczyć
    Kazimierz Król
    Oznaczenia obiektywów

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów