Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Domyślnie Formatowanie baterii...

Witam. Czy baterie aparatu powinno sie formatowac jak np. telefonu??Chodzi mi czy trzeba ładowac pierwsze 3 razy po kilkanascie godzin??

I przy okazji sie zapytam czy mozna doładowywac baterie jak nie jest do konca rozładowana tak ze np. wrzucam na pół godziny przed wyjsciem zeby starczyło na kilkadziesiat zdjec...

Pozdrawiam. Wesołych swiat!!

Domyślnie

Lucid, baterie (a ściślej akumulatory) się formuje, a nie formatuje.
    Jacek

Domyślnie

Nie łap mnie prosze za słowa kazdy wie o co chodzi...
    никон

Domyślnie

Mimo,że akumulatory do Nikonów nie maja efektu pamięci,dobrze jest je na początku uformować - wyładować 3-4 razy i naladować przetrzymując dłużej w ładowarce.Później można je doładowywać ale od czasu do czasu warto zabieg powtórzyc.
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Na tym forum rad dotyczących postępowania z nowym aku (i aku w ogóle) jest tyle, ilu forumowiczów Pojawiła się tu także opinia, że przetrzymywanie baterii w ładowarce powoduje rozładowywanie akumulatora, co objawia się koniecznością szybszego ponownego ładowania!
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Akumulatorki EN-EL3 i inne podobne są wykonane w technologii Li-Ion, a proces ich ładowania to ładowanie stałym napięciem (w przeciwieństwie do Ni-Cd i Ni-MH gdzie dąży się do stabilizacji prądu) jeżeli prąd ładowania spadnie do określonej wartości proces ładowania jest ukończony, przetrzymywanie akumulatorka w ładowarce nie ma sensu i nic nie daje i nie ma czegoś takiego jak ładowanie podtrzymujące dla Ni-MH, tak przy okazji - takie ładowanie podtrzymujące skraca niestety żywotność akumulatorków, dla akumulatorków Li-Ion zdrowsze jest ich doładowywanie niż czekanie aż padną całkiem, i co do nomenklatury - akumulatorek Li-Ion to nie akumulatorek litowo-jonowy tylko litowy, bo wykorzystywane są do gromadzenia energii nie lit i jony tylko jony litu, akumulatorek Ni-MH to nie akumulatorek niklowo-wodorkowy tylko wodorkowy, od wodorotlenku niklu.

Co do procesu formowania akumulatorków, na stronach producentów można znaleźć informacje że akumulatorki podlegają formowaniu już w procesie produkcji, dla spokojności warto tylko po prostu pozwolić się nowemu akumulatorkowi naładować do końca, aby procesy chemiczne zachodziły w całej objętości ogniwa, dzieki czemu ogniwo to po prostu zużywa się równomiernie
    DSLRowanie, taniec towarzyski, siatkówka, wino chilijskie

www.sztukapatrzenia.pl

Domyślnie

Poważnie ??? To ja rozładowując EH-EL3e do końca ( mam 2 sztuki ) myślałem że robię coś co ma im służyć jeśli chodzi o przedłużenie żywotności i nie zmniejszanie pojemności a to na nic - wręcz przeciwnie ???

Domyślnie

Dokladnie. Wlaczenie aparatu po jego samoczynnym wylaczeniu, jest nie zalecane, a kilkukrotne potrafi akumulator zabic...

Domyślnie

ja też zostałem oświecony teraz...
    ...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów