Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Adobe RGB a wydruk

o profilach kolorów przeczytałem co mogłem, ale nadal przydałaby mi sie pomoc w jednej kwestii.
    mianowicie jak sprawić, by przy minimalnym nakładzie pracy i czasu zdjęcia zrobione w Adobe RGB przypominały te, które widzę na monitorze?
    z pominięciem kalibracji monitora oczywiście, bo nie chodzi mi tu o 100% wierne odwzorowanie. nie chcę tez używać sRGB, bo efekty widoczne na monitorze w ten sposób osiągnięte zupełnie mnie nie zadowalają, a chcę znaleźć sposób, który sprawi, że zdjęcia będą w miare zadowalające i na monitorze i na papierze. nie zajmuję się obszerną obróbką zdjęć, bo nie mam na to ani czasu ani ochoty.
    do tej pory do druku dawalem zdjecia prosto z puszki (adobe RGB, zero obróbki), ale naturalnie zaleznie od labu efekty byly rozne - w tyskim fotonecie bylo ok, ale gdy wywolywalem wieksza ilosc taniej w np. fotojokerze czy rossmannie to juz gorzej.
    wiec powiedzcie mi dobrzy ludzie czy da cos jesli usune ze zdjec przed wydrukiem info o profilu kolorow, ewentualnie jesli przekonwertuje je do innego, i jak najszybciej, masowo i bezbolesnie mozna to zrobic?
    help
    Ostatnio edytowane przez Fotowentura ; 07-05-2008 o 22:42
    Nikon D500 z Sigmą 10-20 3.5 i Nikkorami 40 2.8 Micro, 105 2.8 Micro, AF-P 70-300 4.5-5.6 oraz Metzem 52 AF-1, wspierani przez osprzęt.
    Instagram | Flickr

Uprawnienia umieszczania postów