Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Domyślnie Odp: Norwegia wyspa Runde

Czekam z niecierpliwością
    D....,TC-14II

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Złotów / Piła

Domyślnie Odp: Norwegia wyspa Runde

Ja tez, choc do wyjazdu jeszcze 5 i ½ tygodnia...
    D300; D70; F90X; N24/2.8; N50/1.4D; N80-200/2.8D; T17-35/2.8-4; Giotto 9170+MH5001;

Domyślnie Odp: [pytania] Norwegia wyspa Runde

Witam
    Generalnie Runde jest dobre ale niestety nie najlepsze.
    Pogadaj z włascicielem, podpowie ci o której porze gdzie iśc.
    Co do rejsu, to na Runde można zabukowac sobie rejsik dookoła wyspy. Pływają chyba ze trzy małe kutry. Fajna sprawa. Ale jest jedno ale. Z klifu zrobisz maskonura, fulmara, mewy, może alke i nurzyka, skue, latające głuptaki, ostrygojada i samice edredona z młodymi - to z brzegu. Nie licz jednak na zbyt dobre ujęcia z klifu, wiekszość bedziesz robił z góry. Podpływając łodzią troszkę się rozczarujesz, bo okaże się że wszystko masz w górze i robisz z dołu . Ale w twoim zasięgu znajdzie się kormoran czubaty, wiec na pewno warto.
    Koniecznie idz do latarni.
    Klif jest chyba 200 metrowy i zasiedlony jest od 1/3 do samej góry. Fajne wrażenie robi klif 400 metrowy, który jest już za wysoki dla ptaków, ale to już zupełnie gdzie indziej.

pozdrawiam
    "czuję jak rodzi się moc"

Dziękuje
    Coraz więcej informacji.
    Jurgen czy jest możliwe w ciągu jednego dnia dopłynąć rejsem o 8.30, zdjęcia z brzegu, rejs dokoła wyspy i powrót do Alesund. Oczywiście z rodziną, nie myślę o niewiadomo jakim fotografowaniu.
    Ostatnio edytowane przez Olomir ; 07-05-2008 o 19:00
    D....,TC-14II

Niestety maila z odpowiadzią o kosztach narazie nie dostałam, przykro mi.

A teraz kilka rzeczy wartych zobaczenia w Norwegii:
    Oslo - polecam serdcznie zwlaszcza Bygdoy oraz Frognerpark z rzeźbami Vigelanda - ciekawe zjawisko , ponadto skocznię w Holmenkollen (bo niewaidomo, czy niebawem jej nie rozbiorą a warta zobaczenia), park z zamkiem królewskim
    Z Oslo proponuję (jeśli nie będziesz zmotoryzowana) przejechać się koleją do Bergen, bo to jedna z najpiękniejszych na świecie tras kolejowych. Bergen samo w sobie też polecam, jeszcze nie byłam ale wiem, że warte zobaczenia (mówi się że tam na pada 400 dni w roku, ale bywa, że pogoda tam ładniejsza niż w Oslo )
    W okolicach Bergen mamy najdłuższy i najgłębszy fiord w Norwegi - Sognefjorden, którego jak na mój gust zwiedzanie pewnie zajmie ze 2-3 dni. Na północy od fiordu znajduje się lodowiec - Jostedalsbreen.
    Warto przepłynąc się statkiem po fiordzie a także połazić trochę po okolicznych górach.
    Ponieżej Bergen znajduje się Hardangerfjorden, które zakończone jest Eidfjorden a ten natomiast pięknym wodospadem.
    Pomiędzy Sognefjorden a Alesund (tez warte zobaczenia) znajduje się niewielki fiord o nazwie - Geirangerfjorden, nad którym to jest piękny wodospad De Syv Sostre (Siedem siostr). Dalej na północ polecam tez ozbaczenie Trondheim - 3ciego co do wielkości miasta w Norwegii zaraz po Oslo i Bergen.

Teraz schodząc trochę na południe. Stavanger. Na pónocny wschód od Stavanger (Ryfylke rejon) znajdują się również wspaniałe fjordy no i niedaleko jest również najbardzije znana atrakcja tego rejonu - Prikestolen - skalna platforma zawieszona wysoko nad fjordem. Na końcu tegoż fjordu - Lysefjorden - znajduje się olbrzymia góra, która ma ok 1100mnpm - Kjeragfjell. W tym miejscu znajdziesz także słynnego okrąglaka, który jest zaklinowany miedzy dwoma skałami (można sobie na nim robić zdjęcia )

Sądzę, że to sa miejsca godne polecenia na początki zwiedzania Norwegii trochę natury i trochę norweskiej kultury

Pozdrawiam, A.
    D750 | N50/1.8 | N85/1.8 | N105/2.8

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Złotów / Piła

Wielkie dzieki za informacje; musze jeszcze troche poszperac i poczytac, zeby sie w miare do wyjazdu przygotowac i moje -nascie dni jak najbardziej wykorzystac. Pozazdroscic miejsca zamieszkania...

Pozdrawiam
    i.
    D300; D70; F90X; N24/2.8; N50/1.4D; N80-200/2.8D; T17-35/2.8-4; Giotto 9170+MH5001;

Cytat Zamieszczone przez Iwona07 Zobacz posta
    Pozazdroscic miejsca zamieszkania...

oj tak, musze przyznac, ze to wspaniale miejsce na ziemi kraj zdecydowanie DLA LUDZI
    a ja zycze udanego zwiedzania no i na watpliwosci w ramach wlasnej wiedzy chetnie odpowiem
    D750 | N50/1.8 | N85/1.8 | N105/2.8

Olomir, jezeli chcesz zrobić tak jak napisałeś to w ogóle nie nastawiaj się na fotki ptaków.
    Potrzebny jest mały kuterek i co najmniej dwa dni żeby cokolwiek sensownego zrobic na wyspie.
    Polecam, ale już bardziej na północ: Nykwag, Andenes.
    "czuję jak rodzi się moc"

Jurgen Dzieki bardzo
    Jak ze wszystkim, nie ma kompromisów. Rodzina wystarczająco cierpi z racji moich zaiteresowań. Wypadałoby na urlopie troszkę normalnie się zachowywać. Pomyslę o tym, żeby tam pobyć z dwa dni.
    Pooglądam, pstryknę jakiś krajobrazik ,no może wyskok o 4 rano jak wszyscy będą spali.
    D....,TC-14II

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów