Wybieram się z rodziną do Norwegi (początek lipca) i mam zamiar odwiedzić ow/w wyspę. Prosze o wszelkie informacje dotyczące jak mozna efektywnie spedzić tam czas.
Szukaj
Wybieram się z rodziną do Norwegi (początek lipca) i mam zamiar odwiedzić ow/w wyspę. Prosze o wszelkie informacje dotyczące jak mozna efektywnie spedzić tam czas.
D....,TC-14II
Hej,
Zależy Ci na informacjach dotyczących jedynie tej wyspy czy okolic również?
D750 | N50/1.8 | N85/1.8 | N105/2.8
Odpalilem Google Earth (co Ci szczerze polecam), znalazlem te wyspe, poogladalem sobie zdjecia tam zrobione (warstwy>panoramio) i dochodze do wniosku, ze powinienes 24h/dobe latac od brzegu do brzegu wzdluz i wszerz wyspy i robic landszafty![]()
No to w takim razie zacznę od wyspy Runde.
Nie wiem, czy wiesz ale wyspa nazywana jest ptasia wyspą, ze względu na ilość (200) występujących tam gatunków. Na wyspę można się dostać albo bespośrednio z Alesund autobusem lub łodzią, lub w ramach 4 godzinnego rejsu. Rejs polega na opłynięciu wyspy, dzieki czemu można zobaczyć kolonie ptasie wyspadujące na klifach a także groty w Branden o ile pogoda jest ładna. Łodzią zabierają też poprzez tzw "zieloną lagunę" do miejsca, w którym pod wodą znaleziono "skarb Runde" w 1972 i do miejsca (Rundetinden), w którym według legendy zatonął hiszpański statek "The Castle" w 1588 roku.
Wyspa sama w sobie też jest interesująca na piesze zwiedzanie i można sobie zaplanować całkiem fajne 3-4-5 godzinne wycieczki po niej.
Warto zobaczyć Kaldekloven, gdzie na plaży są dwie wystające skały, które witają Cię w częsci "ptasiej" plaży
i warto też odwiedzić skałę, która wynurza się na 300 metrów z morza w Branden.
jeśli masz jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem
pozdrawiam, agata
Dzieki Agawytka
Trochę już poczytałem (przewodnik i sieć). Będe z dzieckiem 5 lat i żoną. Córce obiecałem maskonury. Interesują mnie ptaki i jeszcze raz ptaki. Czy w jeden dzień można dotrzeć na wyspę, 2-3h wycieczka piesza, opłynięcie i powrót. Jak z kosztami i co jest lepsze dla fotografii ptaków.
Ostatnio edytowane przez Olomir ; 06-05-2008 o 19:58
D....,TC-14II
Zależ skąd chcesz dotrzeć na wyspea rejs trwa ok 4 godzin. Polaczenie z Alesund na wyspe lodzia albo autobusem dobywa się od poniedziałku do piątku 8:30 (nie wiem czy tylko tej godzinie czy od tej, musze sprawdzić dokładniej) i przejaz tam trwa ok 2,5 godziny. Ciężko mi powiedzieć w jaki sposób lepiej będzie fotografować ptaki
no i pamiętaj, że w Norwegii wszystko zależy od pogody
a wiem, że w okolicach Alesund bywa ona dość kapryśna. Najlepiej, jakbyście byli jakoś w okolicy i się zorientowali jaka pogoda i wtedy wykorzystali takową.
Po więcej informacji napisałam maila w celu dowiedzenia się dokładnie o ceny oraz o rejsy i przeprawę na wyspę, także odpowiedź zapewne pojawi się jutro... chyba, że już sobie tam robią wolne a okazji Pinsentag (11-12 maja) co tutaj też nie byłoby dziwne
Tak czy inaczej, jak się tylko dowiem czegoś więcej to napiszę.
Nie wiem, czy robicie sobie wycieczkę objazdową czy stacjonarną, ale jak mas zjakieś pytania to chętnie polecę jeszcze pare miejsc
Pozdrawiam, agata
Plan jest taki: siedzimy tydzień w koło Arendal, póżniej start z namiotem do góry na 4-5 dni. W tym czasie mamy zamiar zobaczyć wszystko, co się uda. Npewno "drabinę troli", wyspa Runde, a reszte niewiem. Jedyne co musze wziąść pod uwagę, to komfot podróży córki.
D....,TC-14II
Czesc Agawytka,
to ja bym sie chetnie podlaczyla do informacji o Norwegii (planowane troche ponad 2 tygodnie w drugiej polowie czerwca). Pytanie: czy jest sens pchac sie az na Vesteralen i Lofoty (czasu nie jest zbyt wiele...) czy lepiej zostac miedzy Alesund-Bergen plus Jostedalsbreen plus inne lodowce plus Preikestolen/Kjerag? To moja pierwsza wyprawa do Norwegii i chcialoby sie wszystko na raz...
Pozdrawiam
i.
D300; D70; F90X; N24/2.8; N50/1.4D; N80-200/2.8D; T17-35/2.8-4; Giotto 9170+MH5001;
Olomir, powiem ci więcej po 16 czerwca, bo wtedy właśnie wracam z Runde![]()
Używam sprzętu bez duszy. Duszę mam ja.
www.jakubszyma.pl . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.szyma.com
Skontaktuj się z nami