Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25
    pebees
    Gość

Domyślnie Testy nowego D50

Tak sobie myślę, jak posprawdzać D50, jak już kupię, czy wszystko jest ok. Oczywiście najpierw muszę zrobić kilka zdjęć dekielków, potem kilka zdjęć białych ścian, by sprawdzić ilości hotów i deadów. Potem test na BF/FF. No .. a jak już skonczyliśmy żartować, to tak poważniej - na co zwrócić uwagę przy tym aparacie? Jakieś własne doświadczenia macie?

Domyślnie

to chyba wszystko- głównie matryca, czy nie ma martwych pikseli i czy jest czysta..
    W D50 raczej nie ma problemów typu BF-FF
    Może jeszcze ile zdjęć na liczniku ma. Powinien tyle ile Ty zrobiłeś zdjęć
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

pebees
    Gość

Domyślnie

meliszipak, a jeśli będa martwe i innsze jakieś hoty, to co z tym fantem? Do serwisu - mapować? Czy olać? W ogóle nie mogę się doszukać żadnych norm dotyczących ilości martwych pikseli.

Domyślnie

Jak bierzesz nóweczkę, to imo nie możesz mieć, lub wiedzieć, że masz jakieś
    hoty czy deady- wymieniaj.
    Najlepiej to weż ze sobą laptopa, sprawdż wszystko na miejscu i już.
    W przypadku netu wymieniaj.
    Peebes nie będzie tak żle- D50 jest oki i jakieś niedoróby to rzadkość.
    Póżniej jakiś paproszek cczy dedzik to będziesz zmuszony adoptować i pokochać.
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag

Domyślnie

A ja gdzies wyczytałem ze soft w D50 automatycznie dedy mapuje....ale gdzie to wyczytałem tego nie wiem.
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

W Olympusach jest taki soft w aparacie uruchamiany manualnie.
    Ale w D50 ?

Domyślnie

pebees, tylko pamiętaj o podstawowych crash-testach, jak ich nie przejdzie, nie bierz. A, i jeszcze jedno. Sprawdź, czy w komplecie jest pasek.
    Jacek

pebees
    Gość

Domyślnie

JK, jasne Musi przede wszystki przeżyć upadek do wanny z wodą A pasek.. to już mam

mda
    Gość

Domyślnie

dlaczego jak mam AF to nie mogę zrobić zdjęcia np. bialej sciany.. tylko na manualu! Aparat wogole nie lapie ostrosci, a jak juz przestanie ją lapac to nie moge spustu do konca wcisnąc... oczywiscie w D50

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mda
    dlaczego jak mam AF to nie mogę zrobić zdjęcia np. bialej sciany.. tylko na manualu! Aparat wogole nie lapie ostrosci, a jak juz przestanie ją lapac to nie moge spustu do konca wcisnąc... oczywiscie w D50

system af potrzebuje jakiegoś kontrastu aby zadziałać, np ciemna kropeczka na białej
    ścianie- punkt który będzie sie odrobinę wyróżniał.

Do sfotografowania np białej kartki w celu ustalenia wb (tryb pre) nie potrzebujesz precyzyjnie ustawiać ostrosci. System af przestawiasz na manual, w celu wyzwolenia migawki.
    W innym przypadku można przystawić kontrastowy element do sciany, ustawić ostrośc i przedmiot usunąć.

Przy ustalaniu stanu czystości matrycy, zamiast białej kartki możesz sfotografować np. niebo.
    pozdrawiam

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów