Close

Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 110

Domyślnie Odp: Fujifilm S5Pro czy D200

Cytat Zamieszczone przez Jacek B. Zobacz posta
    Tzn. że może miec miejsce taka sytuacja że nie uda mi się uzykać takiego WB ustawiając w Kelwinach co na białą kartę?
    kolorystykę zmienia nie tylko sama temperatura
    zobacz poniżej:

wszystkie 3 fotki mają ustawioną tą sama temperaturę - 2700K
    zdjęcie 1 : tint 0
    zdjęcie 2 : tint -12
    zdjęcie 3 : tint +12

nie trzeba zmieniać korpusu żeby uzyskać takie kolory jakie się chce, wystarczy trochę pogrzebać w jego nastawach lub pobawić się RAWem, ale jak masz wstępnie dobre nastawy to i korekt potrzeba mniej
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Tak, ale już wcześniej ustaliliśmy ze nastawy w body nic nie dadzą jeśli rtobię w RAW-ach więc już nic nie rozumiem. Z tego co pisaliście wcześniej, w body najlepiej nic nie ustawiać bo nic to nie da, tylko WB. Dalsza obróbka (nieważne jak wyszło zdjęcie) odbywać się ma na kompie. Możne ewentualnie ułatwić sobie obróbkę poprzez dobre ustawienie WB. Ja nie wiem w tej chwili czy za pomocą białej karty mogę uzyskać te same efekty co za pomocą Kelwinów? Czy biała karta daje większe możliwości? Czy kolory R, G, B w przypadku białej karty zachowują się inaczej względem siebie niż w przypadku Kelwinów?
    Ostatnio edytowane przez Jacek B. ; 01-05-2008 o 15:35
    NIKON...

a że tak zapytam - masz kolorymetr w oku? pomijając dokładność nastawów ( jak pisałem - skoki co kilkaset K ), skąd chcesz znać dokładną temperaturę, którą należy ustawić dla danej sceny?
    oczywiście że jak "na kartę" ustawisz jakiś WB, a potem ustawisz sobie ręcznie tą samą temp ( jeśli się da ), to wyjdzie to samo, ale jak widzisz powyżej - nie tylko wartość K wpływa na kolory

dodatkowo, każde z powyższych zdjęć będzie wyglądać inaczej w profilach kolorów Ia, II, i IIIa - i bądź tu mądry...
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Tak, ale już wcześniej ustaliliśmy ze nastawy w body nic nie dadzą jeśli rtobię w RAW-ach więc już nic nie rozumiem. Z tego co pisaliście wcześniej, w body najlepiej nic nie ustawiać bo nic to nie da, tylko WB.
    Przy zapisie w RAW nie ma znaczenia ustawiony balans bieli w aparacie, podobnie jak wyostrzanie, nasycenie barw itd. Parametry te ustawiasz jakie chcesz przy "wywoływaniu" RAW'a.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Cytat Zamieszczone przez ktm777 Zobacz posta
    Dzięki fotomarek_k, po dywagacjach kolegów nt konstrukcyjno-narodowościowe S5Pro nareszcie coś w temacie.
    Niewątpliwie masz rację proponując samodzielne próby, problemem jest znikoma dostępność Fuji, z D200 nie ma problemu żeby pomacać.
    A może któryś z kolegów posiadających oba modele zamieściłby do porównania kilka fotek głównie kadry w których znaczna ich część jest w ostrym słońcu, pozastała część w cieniu? To typowy problem z jakim się spotykam w trakcie wyjazdów. Przy prawidłowym naświetleniu cieni w D80 światła były wypalpne i oczywiście na odwrót. Czy dobrze myślę, że szeroka rozpiętość tonalna Fuji w takich wypadkach może pomóc?
    pzdr
    MK
    w imaging-resource.com masz wszystkie porownania w pelnym sloncu i nie tylko wiekszosci interesesujacych Cie puszek.powodzenia
    st
    camera obscura i ta i ta...
    parę fotek

Cytat Zamieszczone przez Smurf Zobacz posta
    Przy zapisie w RAW nie ma znaczenia ustawiony balans bieli w aparacie, podobnie jak wyostrzanie, nasycenie barw itd. Parametry te ustawiasz jakie chcesz przy "wywoływaniu" RAW'a.
    Wczoraj testowałem nad jeziorem D200 na rozmaitych ustawieniach robiłem zdjecia w RAW i nie zgodze się z powyższym twierdzeniem. Zarówno ustawianie nasycenia, kontrasu i WB maiło duży wpływ na to co widziałem na monitorku, później na monitorze i ostatecznie na to co wychodziło w JPG. Jesli bardzo spieprzyłem WB to już całkowiecie nie udało mi się doprowadzić do porządku zdjecia na kompie. Z kolorami było łatwiej, ale jak wspomiałem nastawy w aparacie były zauważalne i ułatwiały lub utrudniały późniejszą obróbkę na kompie. Nie wiem tylko jak ustawić WB PRE. Jak ustawiam na coś białęgo to zapamiętuje mi to pod cyfrą zero - tyle umiem ustawić, ale podobno można ustawić 5 różnych balansów które zapamieta aparat. Każde kolejne ustawianie zapisuje się pod liczbą zero ale poprzednie znika. W jaki sposób mogę zapamiętać na aparacie 5 różncyh ustawień WB?
    I jeszcze jedna ważna sprawa. Dziś w domu w świetle żarowym ustawiłem na najniższą temp. w Kelwinach i zdjecia i tak były za ciepłe ale D200 nie dało już możliwości ochłodzenia temperatury WB bo zabrakło skali. Natomist na białą kartkę papieru wyszło dobrze. Czy to znaczy że na szarą/białą kartę jest większy zakres ustawiń WB?
    Ostatnio edytowane przez Jacek B. ; 12-05-2008 o 18:53
    NIKON...

W jaki sposób mogę zapamiętać na aparacie 5 różncyh ustawień WB?
    WB zmierzony zapisuję sie zawsze jako d-0
    dla pozycji d-1 - d-4 kopiuje się wartości WB ze zdjęć zapisanych na karcie, lub z pomiaru bezpośredniego, czyli z pozycji d-0 ( w menu zakładka White Balance/select image lub copy d-0 )
    w ten sposób do dyspozycji jest łącznie 5 zapamiętanych wartości, d-1 do d-4 i ostatnia zmierzona pod d-0

No dobrze a ktoś się wypowie co do WB na białą kartkę papieru? Gdy ustawiałem w Kelwinach zdjecia i tak były za ciepłe ale D200 nie dało już możliwości ochłodzenia temperatury WB bo zabrakło skali. Natomist na białą kartkę papieru wyszło dobrze. Czy to znaczy że na szarą/białą kartę jest większy zakres ustawień WB?
    NIKON...

Cytat Zamieszczone przez Smurf
    Wczoraj testowałem nad jeziorem D200 na rozmaitych ustawieniach robiłem zdjecia w RAW i nie zgodze się z powyższym twierdzeniem. Zarówno ustawianie nasycenia, kontrasu i WB maiło duży wpływ na to co widziałem na monitorku, później na monitorze i ostatecznie na to co wychodziło w JPG. Jesli bardzo spieprzyłem WB to już całkowiecie nie udało mi się doprowadzić do porządku zdjecia na kompie. Z kolorami było łatwiej, ale jak wspomiałem nastawy w aparacie były zauważalne i ułatwiały lub utrudniały późniejszą obróbkę na kompie. Nie wiem tylko jak ustawić WB PRE. Jak ustawiam na coś białęgo to zapamiętuje mi to pod cyfrą zero - tyle umiem ustawić, ale podobno można ustawić 5 różnych balansów które zapamieta aparat. Każde kolejne ustawianie zapisuje się pod liczbą zero ale poprzednie znika. W jaki sposób mogę zapamiętać na aparacie 5 różncyh ustawień WB?
    I jeszcze jedna ważna sprawa. Dziś w domu w świetle żarowym ustawiłem na najniższą temp. w Kelwinach i zdjecia i tak były za ciepłe ale D200 nie dało już możliwości ochłodzenia temperatury WB bo zabrakło skali. Natomist na białą kartkę papieru wyszło dobrze. Czy to znaczy że na szarą/białą kartę jest większy zakres ustawiń WB?
    Niestety musisz się jeszcze bardzo dużo uczyć.
    Na początek przeczytaj uważnie:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/RAW
    http://www.fotal.pl/artykul/RAW_czy_..._doc11570.html
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4281
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3502
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Witam...Zastanawiałem się w którym temacie napisać, ale ten będzie chyba najwłaściwszy. Prośba o opinię do użytkowników s5 i d200 - problem przedstawia się następująco:
    Af mojego s5 we współpracy z obiektywem 18 -70 (tzw. kit od D70) działa szybko, ale nieprecyzyjnie - szczególnie na szerszym końcu. Ze śrubokrętami ten aparat działa super- wolniej, ale wszystko trafione "w dychę". Dla porównania, ten sam 18-70 z fuji s3 współpracuje dobrze - też "dycha w dychę" Nie posiadam innych obiektywów AFS żeby porównać -czyżby taka cecha systemu af rodem z d200 i jego współpracy z obiektywami z silnikiem ?
    Podkreślam, że problem pojawia się szczególnie na szerszym końcu i częściej ustawia ostrość za punktem celowania niż przed ...
    Kombinuję że nawet logiczne - ostrość (jeśli manualnie) ustawiam przecież kończąc ostatnim ruchem w stronę bliży-bo wyraźniej widać... Obiektywy tego "nie wiedzą" i w pośpiechu szukając ostrości w stronę dali,a kręcone b. szybko afs-em "wyhamowują" zbyt późno.. Dla odmiany, jeśli akurat pędzą w stronę bliży - aparat wcześniej wyłapuje spadek kontrastu i częściej uda się "zahamować" tam gdzie trzeba. A przy szerokim końcu mniej wyrażnie przechodzi od ostro-nieostro... Czy tylko w tym rzecz ???
    Podkreślam - ten obiektyw z D70 i fuji s3 współpracował i współpracuje nadal bez uwag, więc nie problem w szkiełku.
    Proszę o komentarz - czy dobrze kombinuję i szukać tylko właściwej "techniki precyzyjnego strzału" ? A może tylko "ilość powtórzeń" to załatwia?
    Jakoś z niechęćią myślę, że jedynie seria może mi załatwiać sprawę

Pozdrawiam

ps. Af-y mam na centralny czujnik ustawione i standardowe, niespecjalnie dynamiczne sytuacje...
    Przy długim końcu ilość błędów niewielka, do przyjęcia-przeszkadza za to na szerokim...
    Marek

Zakon Fuji

Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów