Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Domyślnie Las w b&w - [Nemeth]

Witam

Dziś dwa różne zdjęcia. Dwa różne spojrzenia.
    Wspólny - temat i obróbka.
    Ciekawym Waszych opinii.

1.

2.

pozdr.

Oszczędny w słowach Awatar monster666
    Miasto
    Łowicz/Łódź

Domyślnie Odp: Las w b&w - [Nemeth]

2 dosyć ciekawa.

Jedynka na TAK.
    Choć powolutku robi się grafika, przy takim świetle i ostrości można mieć problemy z "akomodacją oka", trzeba się konkretnie skupić, żeby rozróżnić poszczególne plany, a real od jego odbicia, brzeg oddzielić od wody. Czasami lubię takie wzrokowe zabawy. Na dłuższą metę jednak może to być męczące. Inna sprawa, że to foto podane na papierze może wyglądać "inaczej' i nie będzie powodować takich...rozterek? Nie wiem.
    Dwójka - jakoś nie. Tzn nie żeby coś było ewidentnie źle, do poprawy itp - może po prostu zbyt dużo takich zdjęć widziałam...? I znowu na papierze, w ramce - może zachwycać. Może.

Konwersja może być metodą (dobrą) na uniknięcie szarości, jaka prawdopodobnie panuje jeszcze w tym miejscu, suche gałęzie nie są tak dokuczliwe jak w kolorze.

Ale się nagadałam...

Pozdr
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

swiatlo
    Gość

Widzę, choć przez moment wydawało mi się że moje biuro blokuje Twój serwer.
    No więc oba są bardzo ciekawe. Tak na pierwsze wrażenie to na pewno bardziej mi się podoba jedynka. Ale tylko potencjalnie. Co według mnie jej brakuje to to że myślę że byłaby bardzo ciekawa jakby była cała pionowa, czyli jakby nie było tych skośnych drzew. Pionowe drzewa na brzegu i kompletnie symetryczne pionowe odbicia w wodzie. Piękny abstrakt by wtedy wyszedł. Właśnie te skośne drzewa zakłócają ten pionowy ton zdjęcia. No i krzaki też przeszkadzają. Za dużo chaosu.
    Tak, jakby dało się ten kadr oczyścić do samych pionowych drzew i ich odbić, to byłby bardzo ładny abstrakt. Poza tym nie do zaakceptowania jest ten cień gałęzi w pg.

W dwójce też coś jest. Ucięty pień skomponowany z drzewami w tle. Nie powala, ale niemniej zaciekawia.

Cytat Zamieszczone przez jm Zobacz posta
    J(...)
    Konwersja może być metodą (dobrą) na uniknięcie szarości, jaka prawdopodobnie panuje jeszcze w tym miejscu, suche gałęzie nie są tak dokuczliwe jak w kolorze.

(...)
    W kolorze było cukierkowo wręcz. Rozświetlone słońcem nasycone wilgocią mchy, zielone korony drzew, ciepłe brązy ściółki. I przebijająca sie w dalszym planie świeża zieleń młodych listków. Ale takich zdjęć widziałem już dość

Akurat 2 jestem szczególnie ciekaw na papierze

Cytat Zamieszczone przez Nemeth Zobacz posta
    W kolorze było cukierkowo wręcz. Rozświetlone słońcem nasycone wilgocią mchy, zielone korony drzew, ciepłe brązy ściółki. I przebijająca sie w dalszym planie świeża zieleń młodych listków. Ale takich zdjęć widziałem już dość

Akurat 2 jestem szczególnie ciekaw na papierze
    tyle tylko, że w tym kadrze z tych wymienionych kolorów to masz tylko ewentualnie ..mchy, ściółkę (faktycznie w tym miejscu ciepło rozświetloną) i pojedyncze listki koron drzew nie ma, za to suche, bezlistne, badyle - owszem

A Czarka musi skręcać..
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

swiatlo
    Gość

Cytat Zamieszczone przez jm Zobacz posta
    A Czarka musi skręcać..
    Już nie, bo nagle ujrzałem! Jak w Nowym Testamencie!

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    (...)
    Tak, jakby dało się ten kadr oczyścić do samych pionowych drzew i ich odbić, to byłby bardzo ładny abstrakt. Poza tym nie do zaakceptowania jest ten cień gałęzi w pg.

(...)
    Tylko wówczas to byłoby zupełnie inne zdjęcie Obchodziłem bagienko z każdej możliwej strony. Bo tak samo chciałem mieć piony same, ale nie dało się. Uwarunkowania naturalne Z dwojga złego wybrałem kadr w którym "coś" się dzieje.
    W pg jest gałąź poza GO. Co nie zmienia faktu, że jej tam z powodów kompozycyjnych być nie powinno. Mogłem złamać. Ale nie po to wstępowałem kiedyś do LOP by w taki sposób ingerować w kadr. A że leżałem to niżej sie nie dało zejść

Dwójeczka jest bardzo przyjemna. Dałbym więcej kontrastu, albo... kupiłbym sobie nowy monitor

Cytat Zamieszczone przez mikkay Zobacz posta
    Dwójeczka jest bardzo przyjemna. Dałbym więcej kontrastu, albo... kupiłbym sobie nowy monitor
    O to to. Przednia myśl

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów