Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie D80 - co to jest?

Mam maly problem. Zlamalem wypust w nikkorze 60 2.8 micro (a chcialem go sprzedac...):

w body D80 przesuwal on cos takiego teraz przyblokowanego papierkiem

Teraz pytanie - do czego to sluzy?? Bo w D300 ani F65 tego nie ma... I oczywiscie tam obiektyw ciagle dziala dobrze, a w D80 (bez blokowania) pokazuje fEE
    Moze ktos sie orientuje ile moze kosztowac pierscien przeslony z ktorego ten dzinks wystaje??

Dzieki serdeczne i pozdrawiam,
    pozdrawiam
    ---------------------------------------------------------------------
    |S5Pro|S30|N60|SB600|

Domyślnie Odp: D80 - co to jest?

Nie wiem dokładnie, ale coś mi świta po głowie że właśne w ten sposób przekazywane jest do body jaki masz obiektyw zapięty i do zgodności wstecz z obiektywami (a raczej jego brak w przypadku D80).

Za ile chcesz sprzedać tego Nikkora?
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

jest to dyndzelek, który po dopchnięciu przez drugi dzyndzelek wystający z bagnetu obiektywu (a dokładniej pierścienia przesłony) informuje korpus o tym, że pierścień przesłony obiektywu jest ustawiony w najmniejszej pozycji - czyli zablokowany na najmniejszej dziurze. Gdy ten dzyndzelek nie jest dociścnięty przez ten z pierścienia na wyświetlaczu pojawia się FEE

Aaaa w f65 ten dzyndzel jest na pewno - przyjrzyj sie dokladnie
    Ostatnio edytowane przez kronos28 ; 08-04-2008 o 23:28
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

rzeczywiscie, w F65 jest, ale pomimo braku dzyndzla w nikkorze obiektyw dziala (moze dziajala resztki).
    Co do sprzedazy to teraz sie zastanawiam nad jej sensem: przez ten wypadek obiektyw moze stracic wartosc, pomimo ze wyglada jak nowka (zreszta mam go krotko i dbam o sprzet - moral taki: nie dawaj sie bawic swoim sprzetem nikomu kto nie ma lustrzanki...). Powod sprzedazy: mialem nadzieje ze bedzie to krotkie tele do portretow, ale chyba bede musial pomyslec raczej o nikkorze 85 1.8... Jakos bardziej pasuja mi zdjecia z mojej sigmy, a i zdjecia z sigmy 18-50 2.8 sa lepsze niz z nikkora micro (plastyka).
    A wlasnie, jak sie ma w plastyce i bokehu tamron 17-50 do sigmy 18-50?? Bo o czms takim tez mysle.
    Na razie 30 1.4 nie schodzi z body...

Dzieki za odpowiedzi.
    pozdrawiam
    |S5Pro|S30|N60|SB600|

Oddaj go do serwisu a najlepiej zadzwoń . To nie powinno dużo kosztować.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

dzieki za info Wladco Wyslalem maila, ale ktos ma pelna skrzynke i odbija. Zadzwonie do nich.
    pozdrawiam
    |S5Pro|S30|N60|SB600|

A nie można po prostu dokleić czegoś w miejsce ułamanego dzyndzla? To nie przenosi dużych obciążeń, więc pierwszy lepszy klej powinien wytrzymać (odradzam cyjanoakrylowe - typu superglue, kropelka, bo jeśli gdzieś kapnie przypadkowo, to zostanie ślad nie do usunięcia).
    Kazimierz Król
    Oznaczenia obiektywów

Zink, to jakie doradzasz??
    pozdrawiam
    |S5Pro|S30|N60|SB600|

Np. Poxipol. Chociaż na takiej małej powierzchni styku będzie słabo trzymał, ale tam nie ma dużych obciążeń. Powinno wytrzymać o ile ktoś nie naciśnie mocno z boku.
    Kazimierz Król
    Oznaczenia obiektywów

Uprawnienia umieszczania postów