Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Obiektyw Tamron

Domyślnie Obiektyw Tamron

Mam pytanie do użytkowników obiektywu Tamron 28-75 2.8. Wczoraj stałem się "szczęśliwym" posiadaczem takiego obiektywu - nie ukrywam, że po lekturze postów na temat tego urządzenia. Wcześniej używałem standartowego obiektywu kitowego do D50 czyli 18-55. Tamron jest strasznie głośny. Silnik autofokusa normalnie rzęzi. W porównaniu do kitowego jest dużo głośniejszy. Czy to jest norma w tym obiektywie? Zasmuciło mnie to , bo przy foceniu np. imprez kościelnych, to nie będzie słychać księdza tylko obiektyw. Może trochę przesadzam ale jego głośnosc mnie zaskoczyła in minus.
    pozdrawiam

Domyślnie

Słyszałem opinie, że ten typ tak ma i do cichych nie należy. Powiedz lepiej, czy dobrze ostrzy, bo z tym to najczęściej jest problem.

Domyślnie

W porównaniu z AF-S-em każde szkło na śrubkę będzie głośne. Egzemplarz, który miałem nie wydawał mi się zbyt głośny, w każdym razie cichszy od Tokiny 28-70. Gwoli ścisłości - rzęzi Ci najpewniej mechanizm ustawiania ostrości w obiektywie a nie silnik autofokusa, który jest w korpusie. Dla prównania podejdź do jakiegoś sklepu, gdzie mają takiego Tamrona i sprawdź czy ten też jest tak głośny.

Domyślnie

Właśnie rzęzi mechanizm ustawiania ostrości. Miałem tylko porównanie z kitowym obiektywem i wyobrażałem sobie, że każdy inny będzie działał podobnie jeżeli chodzi o głośność. Obiektyw ostrzy bardzo ładnie i nie ma problemów od strony jakościowej. Nie znalazłem w Toruniu sklepu , który posiada ten obiektyw a przeszedłem całe miasto. Odgłos jest taki jakbym na szkło nasypał piasku i drugim szkłem po tym przesuwał. Może ten typ tak ma. Zły jestem.
    pozdrawiam

Domyślnie

Na glosnosc jest jedna rada, wylaczyc AF i ostrzyc recznie.
    Mam w uzytkowaniu N 70-300 i tez przy lapaniu ostrosci jest glosny, ale jak ostrze raczka to cisza az milo
    D90 | N50 1.8 | N18-105VR | N70-300 | N18-55 | SB-600
    www.canis.art.pl

Domyślnie

Mam w użytkowaniu N 70-300 i tez przy łapaniu ostrości jest głośny
    heh... on to dopiero hałasuje

mayex, nie narzekaj, bo mogłeś trafić dużo gorzej..... te tamrony często trafiają się buble
    D50 + T28-75 f/2.8 + N50mm f/1.8 + SB900 + trochę gratów
    http://galeria.grzesiek.info/

Domyślnie

Dla mnie takie odgłosy to podstawa do reklamacji. Żle one, moim zdaniem, wróżą temu obiektywowi na przyszłość. Niestety od kiedy, za sprawą bardzo korzystnej relacji ceny do jakości optycznej, te tamrony zdobyły sobie sporą popularność, odsetek kiepskiej jakości egzemplarzy stał się znaczący. Było o tym kiedyś na tym forum.

Domyślnie

mayex witaj ziomku Tez przezylem podobny szok jak kupiłem Tamrona 90. Niestety szkła bez silnika chyba tak maja, choc nie wiem jak wypadaja Sigmy albo np. Tokina 12-24? W Toruniu niestety brakuje dobrego sklepu foto, wszedzie sa tylko najtansze obiektywy
    Nikony

Domyślnie

Kontaktowałem się z kilkoma sklepami w 3mieście i niestety dowiedziałem sie , że nie maja tych Tamronów na stanie i sprowadzają jedynie na zamówienie, a nie ma juz mowy o porównaniu dwuch, czy trzech eglemplarzy i wyborze tego najleprzego....

Domyślnie

Witam!
    Tak się składa, iż ja również stałem się od wczoraj posiadaczem Tamrona 28-75/2,8, a przy okazji oglądałem Tamrona 90/2,8 więc mogę dorzucić swoje dwa grosze.
    Klasyfikując głośność pracy od najcichszego (z tych co mam):
    N 18-55 (kit)
    T 28-75 cichy i szybki !
    N 28-100
    T 90 - a ten to rzeczywiście rzęzi - aż się żonka kochana zainteresowała co się dzieje, a była na drugim końcu sklepu. Wielka szkoda bo jako makro to mi robaczki wystraszy
    Nie wiem co masz na myśli mayex pisząc o głośności swojego egzemplarza, ale ja po przesiadce z minolty i mojego power-zooma, to i tak obcuję obecnie z ciszą
    Najlepiej porównać pracę twojego obiektywu z innym Tamronkiem
    NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów