Witam,
Potrzebuje pomocy, chce kupic lampe blyskowa do Nikon D40. Nie bardzo droga, ale zebym byl z niej zadowolony.
Z gory dzieki za pomoc.
Szukaj
Witam,
Potrzebuje pomocy, chce kupic lampe blyskowa do Nikon D40. Nie bardzo droga, ale zebym byl z niej zadowolony.
Z gory dzieki za pomoc.
mialem przyjemnosc bawienia sie sb-28 i wcale na nia nie nazekalem chodz ma ona ustawienia manualne bo nie ma ittl'a ale daje sie rade i jest tansza od sb600
Na początek SB-400, to absolutne minimum. SB-600, to znacznie lepsza lampa, wygodniejsza w użyciu i znacznie bardziej wydajna. Jeżeli możesz stracić więcej, żeby zyskać SB-600, to warto. Jeżeli opcja minimum, to warto zainteresować sie też czymś dedykowanym do Nikona, koniecznie z iTTL.
D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw
SB-400 to moim zdaniem wyrzucone pieniądze - kosztuje 500 zł a możliwości ma niewiele większe od wbudowanej. Jeśli już, to albo SB-600, albo jakiegoś tańszego Sunpaka (o Tumaxach słyszałem złe opinie) - ale, zgadzam się z przedmówcą - koniecznie z i-TTL! Moim zdaniem zalety pomiaru przez obiektyw są na tyle duże, że nie warto bawić się w lampy które go nie dają z cyfrówkami (SB-28 itp.).
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Dzieki za podpowiedzi, Lampe chce kupic w stanach wiec mysle ze taniej niz w Polsce. Znalazlem za 200$ nowa sztuka.
Pozdrawiam
SB-400, jest jednak sporo tańsza od SB-600. Możliwości zaś ma sporo większe od wbudowanej lampy.
1. Znacznie większa moc błysku. Czyli możliwość "wypełnienia" pomieszczenia światłem, jak również większy zasięg.
2. Możliwość odchylenia palnika (w jednej płaszczyźnie), a zatem pracy z błyskiem odbitym.
3. Światło z niej jest znacznie bardziej rozproszone.
4. Na plus poręczne, kompaktowe wymiary.
SB-400 ma jednak sporo ograniczeń w stosunku do większych "sióstr". Dla miłośników marki, znacznie lepszy wybór, niż wynalazki za 200, 300 zł. Takie jest moje zdanie.
D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
...to nawet nie wiedziałem, że jest SB-400- ech człowiek zakupił sprzęt i się nie interesuje coby nie wydawać pieniążków
, ale przydałaby się taka jako druga i trzecia lampa zamiast SB-600. Trzeba pomyśleć
.
Sorry za OT.
Pozdrawiam Maxio
sb - 400 to rzeczywiście głównie zamiennik lampy wbudowanej
oczywiście jest od wmontowanej duuużo lepszy (jak ktoś pisze inaczej to po prostu nie wie o czym pisze
jak wspomniano
1) większa moc
2) możliwość odchylenia ( 4 kąty, niestety tylko w pionie)
kolejne przewagi nad wbudowaną lampą
3) umożliwia pracę przy niskich ogniskowych (nie bedzie cienia jak przy wbudowanej)
4) oszczedza baterię aparatu (bo sama działa na dwa paluszki AA)
5) są do niej dyfuzory stofen
jedną z nielicznych przewag nad starszymi S-ostrami (poza ceną) jest rozmiar - miesci się to to w kieszeni spodni...
największa wada to brak możliwości współpracy z innymi lampami z systemu nikona w studio (chyba że jako lampa dająca impuls / wyzwalana fotocelą) i brak odchylenia w poziomie
uważam że do 90% zastosowań amatorskich jest to wystarczajacy dodatek, bardzo poszerzający kreatywne możliwości fotografa
oczywiście sb-600 czy sb-800 to pod kazdum wzgledem (poza rozmiaremlampy lepsze - odpowiednio tez droższe ... ale nie zawsze kupujemy to co najlepsze
![]()
D80 /D40X /SB600/SB400
S HSM 10-20/To A-TX Pro 28-70/N 70-300 VR/N 180 2.8 /Ta 90 MACRO/ N 50 1.8 / S 30 HSM/
pstryki
Skontaktuj się z nami