toż to matrix jakiś...
A co jeśli otworzę w tym fotoszopie fotkę, którą kupiłem np. w Corbisie czy innym Getty Images? hę?
Ona też przechodzi na ich własność? Przecież licencja nie pozwala na odsprzedawanie...![]()
Szukaj
toż to matrix jakiś...
A co jeśli otworzę w tym fotoszopie fotkę, którą kupiłem np. w Corbisie czy innym Getty Images? hę?
Ona też przechodzi na ich własność? Przecież licencja nie pozwala na odsprzedawanie...![]()
Ostatnio edytowane przez fragles ; 30-03-2008 o 22:40
no jak nie ma porzadnego firewalla to sie mogą dowiedzieć![]()
D80 /D40X /SB600/SB400
S HSM 10-20/To A-TX Pro 28-70/N 70-300 VR/N 180 2.8 /Ta 90 MACRO/ N 50 1.8 / S 30 HSM/
pstryki
ale może coś wpisywać w plik (a nawet prawie na pewno to robi). Nie wiem co wpisuje, ale prawdopodobnie numer seryjny i pewnie jakieś inne dane. Potem się okaże, że sprzedajesz nie swoje zdjęcia, a adobowskie
PS. kto wie co PS "przykleja" do pliku?
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Nie wiem, doprawdy, po co się tak unosicie, przecież każdemu producentowi wolno napisać w licencji co tylko wyobraźnia podsunie, a rynek i tak te bzdury zweryfikuje.
Poczekamy, zobaczymy.
Ponieważ - po tatusiu - natura obdarzyła mnie rosnącym czolem więc stwierdzilem, że nie będę jej pomagał zamartwiając się dodatkowoWięc obrabiam foty w PSie i myślę, że nic Adobiemu do nich.
Poważnie to Adobe sie zachowała jak paru innych mądrych w sieci. Skoro już ludzie wpuszczą na serwery zdjęcia to czemu po nie nie sięgnąć? BTW czy ktoś czytał licencję Picassy skoro zdjęcia lądują na serwerze Googla? Albo taki Onet albo inne portale gdzie wysyłają ludzie masowo zdjęcia?
oj, panowie to nie jest tak, że "sobie będziemy używać" a adobe niech sobie pisze. Może, jesli robicie zdjęcia dla rodzinnego albumu i nie ma ich w sieci, to nic się nie stanie. Ale jeśli ktoś robi to komercyjnie i sprzedaje, to musi mieć do fotek prawa majątkowe. Skoro się zaakceptowało licencję (instalując program) to zapisy licencji obowiązują. Nawet te bzdurne. Nie mogę sprzedać zdjęć, gdy prawo do nich ma kto inny. Mogę zamisat na zdjęciach zarobic, to zapłacić odszkodowanie. I to z jednej strony adobe, z drugiej strony klientowi.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami