Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mikosz
    przeczytalem ze d70s ma minimalna szybkosc przeslony 1/8000 a d50 1/4000
    Czy myslicie ze bedzie to widoczne na zdjęciach?
    Zajmuje sie glownie fotografowaniem sportu i zastanawia mnie czy taka roznica bedzei widoczna.
    Teraz pracowalem na F100 ktora ma 1/8000.
    Zatem czy zawsze robiles na 1/8000? Nigdy na 1/4000?
    Z obliczen mi wyszlo, ze pojazd jadacy z szybkoscia 160km/h przesunie sie o 0,005m w czasie 1/8000 sekundy, zatem przy 1/4000 przesunie sie o 1cm. Czy to dużo czy mało?
    Oczywiście to obliczenie jest wazne tylko dla zdjecia wykonanego prostopadle do toru ruchu.
    Kazda zmiana kata zmniejsza tą wartosc.
    Oczywiście nie jest to centymetr na kadrze ale na rzeczywistej drodze.

Według mnie to nie problem.

Natomiast 1/8000 jest potrzebna gdy czulosc ustawiles na minimum, przeslone zaciagnales na maksa a tu ci pokazuje ze za jasno, to wowczas 1/8000 moze sie przydac, ale to chyba tylko teoria, w praktyce mi wystarcza 1/2000 w moim F65.
    Czesciej brakuje mi swiatla w moim obiektywie

Pozdrawiam.
    Miłego dnia.

Domyślnie :-)

fajnie sie pocieszacie

D70 jest drozsze bo ma wiecej funkcji i juz - koniec i kropka

oczywiscie zawsze mozemy przekonywac sie ze mercedes jest drozszy ale w sumie fiat punto tez jezdzi i calkiem szybko i niedrogi w eksploatacji, tez ma szyby elektryczne itd

drodzy panstwo...

jas

Domyślnie Re: :-)

Cytat Zamieszczone przez jaroslawkonopka
    fajnie sie pocieszacie

D70 jest drozsze bo ma wiecej funkcji i juz - koniec i kropka

oczywiscie zawsze mozemy przekonywac sie ze mercedes jest drozszy ale w sumie fiat punto tez jezdzi i calkiem szybko i niedrogi w eksploatacji, tez ma szyby elektryczne itd

drodzy panstwo...

jas
    Nie pocieszamy tylko jedni pytaja a inni pisza co wiedza.
    I tak zawsze decyzja nalezy to tego co kupuje.

Na innych forach jest pytanie: C++ czy Delphi? A może Java?
    Co mam kupic i czego się uczyć?

Na innym pytają o producenta najlepszego podkładu pod obrazy czyli grutnu, ale tam tez są tacy co się pytają czy lepiej samemu naciagac czy kupic gotowe?

To się nigdy nie skończy
    I nikt nigdy nikomu nie powie co lepiej.

To jest bardzo sobiektywne - co jest lepsze.
    Nawet woda jednemu smakuje ta czysta a inny woli kranówę i to koniecznie z Warszawy z Powiśla. No i co mu zrobisz? Nic.

No dobra, tośmy sobie pogadali.

A kupujący niech weźmie w sklepie oba do rączki, pozerka,
    zajży do portfela i podejmie decyzję swojego życia.

A czy bedzie trafna? Czas pokaże.
    Nikt nie weźmie na siebie odpowiedzialności za czyjeś decyzje.
    Kazdy z nas powiedzial co wie, każdy napisał co uważa.
    Decyzja należy do Ciebie drogi kupujący

Powodzenia.
    Miłego dnia.

Domyślnie

Arkady-pl popieram to co napisałeś ja wybrałem D50 i jestem zadowolony, a kase
    która została przeznaczyłem na solidne oblanie zakupu
    Nikon D90, D50, Nikkor 50, 18-55VR, 18-70, 70-300VR, sb900. Jestem amatorem a zdjęcia robię bo lubię!

mikosz
    Gość

Domyślnie

Dzieki.

hmm jeszcze takie pytanie, bo nie mialem nigdy w reku lustrzanki cyfrowej.

Moze glupie ale sie zapytam.
    Czy podczas zmiany parametrow szybkosc migawki itp. widac te zmiany na wyswietlaczu lcd/wizierze?

Mam teraz malpke Sony cyfrowe gdzie mozna zmieniac przeslone i szybkosc migawki. Te zmiany sa widoczne na lcd.

Pozdrawiam

Domyślnie

mikosz, widać i w wizjerze (nie trzeba odrywać oka) i na górnym LCD. Na tym kolorowym do oglądania zrobionych zdjęć nie -na zrobionym już zdjęciu można wyświetlić praktycznie wszystkie jego parametry.

Dodam jeszcze, żebyś się nie zdziwił, że w cyfrowej lustrzance nie widać zdjęcia na ekraniku* i nie da się kadrować "na zombie" -tylko patrząc przez wizjer! Użytkownicy kompaktów i hybryd często się tym faktem dziwią -już po zakupie lustra...

*-są wyjątki, ale przyjmij ten fakt za dogmat i tyle...

mikosz
    Gość

Domyślnie

aha, czyli tak jak w kompakcie (choc tam mialem w manualnych ustawieniach 2 przeslony, 5.6 i 2. jesli przy danej przeslonie, bede zmienial czas naswietlania to bedzie efekt tego dzialania widoczny w wizjerze/ekranielcd jeszcze przed zrobieniem zdjecia.

Bo wczoraj sie tak zaszokowalem troche przegladajac ogolnie jeszcze inne aparaty i w opisie olympusa e-330 bylo cytuje "Pierwsza na świecie cyfrowa lustrzanka z funkcją wyświetlania obrazu na żywo " Nie wiem za bardzo o co chodzi.

Domyślnie

mikosz, oj Tobie o efekt chodziło... No efektu zmiany nie zobaczysz... Myślałem, że chodzi Ci o wartość aktualnie ustawioną, czyli te cyferki które mówią 1/1000s, 5,6... Tylko to widać przed zrobieniem zdjęcia. W Nikonach widać też "światłomierz" i skalę, która mówi Ci czy dobrze naświetlasz.

Właśnie... e-330 należy do tych wspomnianych przeze mnie wyjątków z gwiazdką

mikosz
    Gość

Domyślnie

aha dzieki

[ Dodano: Pią 16 Cze, 2006 ]
    Jeszcze jedno pytanie do specjalistow. Widzialem zestawy D70s z obiektywem 70-300mm ale ten obiektyw byl przeznaczony do aparatow analogowych i podobno po podlaczeniu do cyfrowego zmieniaja sie wartosci. Jak to sie przelicza?

Domyślnie

mikosz, po twoich pytaniach widać, że temat lustrzanek cyfrowych to rzeczywiście dla Ciebie terra nova, dlatego polecam jak najwięcej poczytać, jak nie opracowań ogólnych, to przynajmniej forum.
    Ale, żebyś nie został bez odpowiedzi - wszystkie obiektywy "stare" i nowe są opisane rzeczywistą ogniskową optyczną np. 100-300 mm, ponieważ matryca w nikkonie D50, D70s jest mniejsza od klatki filmu analogowego mnożysz ogniskową obiektywu przez 1,5, czyli zdjęcia będą miały efekt jak przy pracy z obiektywem 150-450 mm, niby ekstra masz długie tele, ale ten przelicznik "negatywnie" objawia się w dolnych ogniskowych, gdy szeroki kąt np. 28 mm staje się zwykłym standardem (ok. 50 mm) dokładnie 42 mm.

http://www.fotosite.pl/index.php?tit..._fotograficzny
    http://www.horazy.republika.pl/index.htm
    http://www.optyczne.pl/index.php?slownik=all
    http://ofotografii.pl/
    NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów