Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 52

Domyślnie

Dla mnie D70 lepiej lezy w rece (a lapki mam spore) D50- nie tragedia ale troche brakuje, brak podswietlania spory brak, brak kolka nastawczego kolejny niby nie duze ale skutecznie denerwoja i obecnie ciezko by mi bylo sie odzwyczaic (np przycisku do podswietlenia czesto uzywam aby zobaczyc co mam nastawione na lampie bo tez automatycznie ladnie sie podswietla ). USB 1.1 to dla mnie maly minus na niekorzysc D70 bowiem podpinanie tak sporego aparatu keblem to spora uciazliwosc no i ryzyko ze w koncu aparat wyladuje na podlodze. Ale z 2gie strony przy pracy z aparatem podpientym pod laptopa idzie to jak krew z nosa Na szczescie problem na razie sam sie rozwiazuje bowiem laptopa sie jeszcze nie dorobiłem
    Sony A5100 | SEL16 2.8 | Kiedyś: Nikon FX i stałek kilka który niepotrzebnie sprzedałem

Zbanowany
    Miasto
    jerergeg

Domyślnie

chopie!!! co byś nie wybrał - to już wygrałeś i będziesz zadowolony! koniec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkady
    - EV z krokem co 1
    Cos zle doczytales. Co 1/2 lub 1/3 EV i to w zakresie +- 5EV.

Domyślnie Dziwne tabele

Cytat Zamieszczone przez admin
    Cytat Zamieszczone przez Arkady
    - EV z krokem co 1
    Cos zle doczytales. Co 1/2 lub 1/3 EV i to w zakresie +- 5EV.
    Ja juz nie wiem.
    Co tabelki to inaczej.
    Co tekst - inaczej.
    Co sklep to inne dane.
    Rozumiem, że na stronie Nikona bedzie poprawnie.

Ja sie tak zastanawiam, ze jednak cos jest w tym D70S skoro istnieje i ludzie go kupuja.

Sadzac po tym co piszecie, to w moim przypadku, chyba bedzie warto kupic D70S.

Ale jeszcze nie podjąłem decyzji.
    Lubie robić zdjęcia raczej "artystyczne" niż zwykłe z imprezki.
    Czy można mi jakoś pomóc w wyborze?
    No i osobie,ktora napisalapierwszy post tutaj.
    Miłego dnia.

Domyślnie Re: Nikon d50 a d 70

witam.
    To mój pierwszy post na tym forum chociaz nikonem (f80) foce już kilku lat.
    przyszła pora na przesiadkę na cyfrę i chciałem się wywiedzieć co wybrac.
    Raczej z nikona, bo mam wspaniałą lampę sb26 i niezły obiektyw 24-85 ed af-s, no i jakieś tam 70-300 i vivitara 19-35 (padaczka

Stać mnie na body do 2600 (może max 300 pln więcej)
    Mój wybór padł na D70s, ale po tym co przeczytałem na tym forum straciłem pewność.
    aparatu będę używał głównie do focenia krajobrazów na wyprawach, na drugim miejscu do zdjęć w jaskiniach, a na 3 ex aequo do fotografowania rajdów terenowych (samochodowych) portretów mojej dziewczyny, i czasami zdjeć rodzinnych.

Po przeczytaniu wszystkich postów z cyklu "d50 czy d 70s" mam mętlik w głowie.
    Aparatu chciałem używac tez często w bardzo ciemnych warunkach, także zalezy mi na użytwczności wysokich czułości, a tu podobno d70 bardziej szumi niż d 50.

Brak przedniego kółka w d50 z wielkim bólem, ale zniosę, karty SD to mi nawet bardziej pasuja, bo mam kilka takich i są bardziej popularne (mam je w kilku urządzeniach), niższa cena nie jest dla mnie jakąs wielka atrakcją, ale oczywiście jakiś + to jest, no i podobno d50 lepiej radzi sobie z jpgami, które jednak będą podstawowym formatem przy szybkim przesyłaniu np. zdjęć z rajdu.
    On the other hands, bardzo lubię siatkę na matówce, sterowanie lepszymi lampami w perspektywie (bo na razie wielbię sb 2 w jaskiniach może się przydać, d70s wydaje mi sie solidniejszy, no i ta 1/8000 i 3kl/s dosyć fajnie brzmią.
    Bardzie skałniał bym sie do d70s, ale gorsze naświetlanie, radzenie sobie z jpgami i szumy podkopują moją pewnosć.
    Czy rzeczywiście jest z tym gorzej niż w d50, czy tylko w porównaniu do wyższych klas i czy jest to na tyle dotkliwe i widoczne, że warto zrezygnowac z d70s na korzyśc d50?
    Może uwagi o gorszym radzeniu sibie z jpg i większych szumach niż w d50 dotyczyły d70, a nie d70s?

Domyślnie Re: Nikon d50 a d 70

witam.
    To mój pierwszy post na tym forum chociaz nikonem (f80) foce już kilku lat.
    przyszła pora na przesiadkę na cyfrę i chciałem się wywiedzieć co wybrac.
    Raczej z nikona, bo mam wspaniałą lampę sb26 i niezły obiektyw 24-85 ed af-s, no i jakieś tam 70-300 i vivitara 19-35 (padaczka

Stać mnie na body do 2600 (może max 300 pln więcej)
    Mój wybór padł na D70s, ale po tym co przeczytałem na tym forum straciłem pewność.
    aparatu będę używał głównie do focenia krajobrazów na wyprawach, na drugim miejscu do zdjęć w jaskiniach, a na 3 ex aequo do fotografowania rajdów terenowych (samochodowych) portretów mojej dziewczyny, i czasami zdjeć rodzinnych.

Po przeczytaniu wszystkich postów z cyklu "d50 czy d 70s" mam mętlik w głowie.
    Aparatu chciałem używac tez często w bardzo ciemnych warunkach, także zalezy mi na użytwczności wysokich czułości, a tu podobno d70 bardziej szumi niż d 50.

Brak przedniego kółka w d50 z wielkim bólem, ale zniosę, karty SD to mi nawet bardziej pasuja, bo mam kilka takich i są bardziej popularne (mam je w kilku urządzeniach), niższa cena nie jest dla mnie jakąs wielka atrakcją, ale oczywiście jakiś + to jest, no i podobno d50 lepiej radzi sobie z jpgami, które jednak będą podstawowym formatem przy szybkim przesyłaniu np. zdjęć z rajdu.
    On the other hands, bardzo lubię siatkę na matówce, sterowanie lepszymi lampami w perspektywie (bo na razie wielbię sb 2 w jaskiniach może się przydać, d70s wydaje mi sie solidniejszy, no i ta 1/8000 i 3kl/s dosyć fajnie brzmią.
    Bardzie skałniał bym sie do d70s, ale gorsze naświetlanie, radzenie sobie z jpgami i szumy podkopują moją pewnosć.
    Czy rzeczywiście jest z tym gorzej niż w d50, czy tylko w porównaniu do wyższych klas i czy jest to na tyle dotkliwe i widoczne, że warto zrezygnowac z d70s na korzyśc d50?
    Może uwagi o gorszym radzeniu sibie z jpg i większych szumach niż w d50 dotyczyły d70, a nie d70s?

Domyślnie Re: Dziwne tabele

Cytat Zamieszczone przez Arkady_pl

Ja juz nie wiem.
    Co tabelki to inaczej.
    Co tekst - inaczej.
    Co sklep to inne dane.
    Wydaje mi się, że skok co 1EV, dotyczy ustawiania wartości ISO w D50.

pzdr.

Domyślnie Re: Dziwne tabele

Cytat Zamieszczone przez Arkady_pl

Ja juz nie wiem.
    Co tabelki to inaczej.
    Co tekst - inaczej.
    Co sklep to inne dane.
    Wydaje mi się, że skok co 1EV, dotyczy ustawiania wartości ISO w D50.

pzdr.

Domyślnie Mętliik w głowie D50/D70s

Koledzy, dyskusja się rozwija ale brak klucza do podjęcia decyzjii.
    Ja osobiście proszę o link do strony, na której znajdę prawdziwą pełną specyfikacje techniczną D50 i D70S co rozwieje moje techniczne pytania, natomiast pytania użytkowe zapewne będzie trudniej rozwiać. Zatem żucam hasło : niech mnie ktoś przekona, że D70S jest lepszy od D50.

Ze swojej strony usłyszałem, że ponoć w D50 nie ma podglądu kadru na wyświetlaczu. Jedynie dopiero po zrobieniu zdjęcia. Jeśli to plota to proszę o korektę.

Co jest dla mnie kluczem:
    - jakość rejestrowanego obrazu(kolory - balans bieli, kontrasty, szumy)
    - możliwośc wyłączenia wszelkiej automatyki - każdej osobno
    - łatwość nastawiania parametrów bez włażenia w menu
    - jak największa rozdzielczość w EV
    - podgląd na ekranie LCD z możliwościa wyłączenia podglądu
    - nie symulowany wizjer(są takie badziewia co mają w wizjerze LCD)

Co nie jest kluczem
    - waga
    - cena (tyle o ile)

Nie sugerujcie tylko, że jak mam kase to mam sobie kupić D70S.
    Proszę o jakieś inne dane.
    Też mam duże dłonie i lubię "ciężki sprzęt", co nie znaczy, że odpada lekki.
    Nie znoszę jak aparat mnie do czegoś zmusza - poza jego ograniczeniami technicznymi.

Obecnie używam F65.
    Miłego dnia.

Domyślnie Mętliik w głowie D50/D70s

Koledzy, dyskusja się rozwija ale brak klucza do podjęcia decyzjii.
    Ja osobiście proszę o link do strony, na której znajdę prawdziwą pełną specyfikacje techniczną D50 i D70S co rozwieje moje techniczne pytania, natomiast pytania użytkowe zapewne będzie trudniej rozwiać. Zatem żucam hasło : niech mnie ktoś przekona, że D70S jest lepszy od D50.

Ze swojej strony usłyszałem, że ponoć w D50 nie ma podglądu kadru na wyświetlaczu. Jedynie dopiero po zrobieniu zdjęcia. Jeśli to plota to proszę o korektę.

Co jest dla mnie kluczem:
    - jakość rejestrowanego obrazu(kolory - balans bieli, kontrasty, szumy)
    - możliwośc wyłączenia wszelkiej automatyki - każdej osobno
    - łatwość nastawiania parametrów bez włażenia w menu
    - jak największa rozdzielczość w EV
    - podgląd na ekranie LCD z możliwościa wyłączenia podglądu
    - nie symulowany wizjer(są takie badziewia co mają w wizjerze LCD)

Co nie jest kluczem
    - waga
    - cena (tyle o ile)

Nie sugerujcie tylko, że jak mam kase to mam sobie kupić D70S.
    Proszę o jakieś inne dane.
    Też mam duże dłonie i lubię "ciężki sprzęt", co nie znaczy, że odpada lekki.
    Nie znoszę jak aparat mnie do czegoś zmusza - poza jego ograniczeniami technicznymi.

Obecnie używam F65.
    Miłego dnia.

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów