Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie "ślubny rozmiar"

Jaki rozmiar zdjęc zgrywacie młodym na płytę ?
    Czyżby oryginały np. 4288 x 2848 ?

Pytam bo spotkałem się już z takim przypadkiem kiedy to młodzi zachwycali się zdjęciami pomniejszonymi, ale gdy zobaczyli te same fotki w 1 : 1 to zaczęli krecic nosem....
    MarcinWilk

Domyślnie

Ja zawsze dawałem w dwóch folderach do labu (orginały) i do TV (odpowiednio przygotowane) , i wtym układzie jest pewne że foty na ekranie będą się podobać i wywołane zdjęcia nawet w większym formacie nie stracą na jakości.
    robren

ps.
    lecz jak ktoś zrobił kichę, nieoglądalne orginały (szumy, słaba ostrość) to się nie dziwię że nawet orginały pomniejszył, wyostrzył żeby było cacy
    D610. F801s. N28-70/2,8. N50/1,4D. N55/1,8micro. N85/1,4. N70-200/2,8VR. Sb800. LP mini trekker

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robren Zobacz posta
    Ja zawsze dawałem w dwóch folderach do labu (orginały) i do TV (odpowiednio przygotowane) , i wtym układzie jest pewne że foty na ekranie będą się podobać i wywołane zdjęcia nawet w większym formacie nie stracą na jakości.
    A jak najepiej przygotować zdjecia do TV?
    NIKON...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mswilk Zobacz posta
    Pytam bo spotkałem się już z takim przypadkiem kiedy to młodzi zachwycali się zdjęciami pomniejszonymi, ale gdy zobaczyli te same fotki w 1 : 1 to zaczęli krecic nosem....
    No tak, bo powiększają na kompie żeby zobaczyć pikselki - znam temat
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elanek Zobacz posta

No właśnie - oto mi chodzi.
    Fizyki się nie oszuka, a przy wyższym ISO oglądając zdjęcia w rozmiarze 4288 x 2848 w 1 : 1 wygląda tak jak wygląda.
    A większośc odbitek jakie robią młodzi to i tak 10 x 15 do max. 20 x 30
    MarcinWilk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elanek Zobacz posta
    Co powinno być zabronione pod karą ucięcia łap na wysokości łokci . Jak widzą odbitkę to zachwycają się głębią ostrości (że takie łądne rozmycia tego co nieistotne), a jak zobaczą na ekranie zdjęcie to pierwsze co robią to 400% powiększenie i... "ale szum", "jakie to nieostre". Myślałem, że padnę jak byłem u znajomego fotografa ślubnego i przyszli tacy młodzi oglądać swoje zdjęcia i komentować. Facet zaczął się wymądrzać, że taki szum to tylko Nikony i kompakty, że jakby fotograf robił Canonem to by nie było. No to znajomy na zaplecze i przyniósł 5D i pokazał facetowi do czytania napis z kopusu. Trochę się gościowi obniżyło samozadowolenie .

PS Te wielgachne szumy to... ISO400 i w cieniach było troszkę szumu (jak sami wiecie baaaaaaaaaaaaardzo mało) i daleko temu do widocznego szumu było, ale gość się naczytał różnych serwisów z testami i wie że Canon jest the best w kwestii szumów, więc chciał pokazać jak to on się zna. Jak fotograf pozwoli to wkleję kawałek zdjęcia do prezenacji "wielkiego szumu" o szum .
    Ostatnio edytowane przez Erie ; 27-01-2008 o 13:38 Powód: literówki
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

hehe ne mialem takiego przypadku , oddawac 2 rodzaje fot na monitor i duze
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

Domyślnie

A na monitor w jakim formacie oddajecie?
    Pozdrawiam wszystkich - Piotr Kobylski

Domyślnie

Zakładam, że do prezentacji na tv moge podać rozmiar np takie jakie są preferowane na forum ale mam pytanie, czy musze dostosowywac rozmiary plików zdjęć do poszczególnych formatów zdjęć na "papierze" w labie, zakładając oczywiście zachowanie odpowiednich proporcji wymiarów zdjęcia.

Jak się ma wyostrzanie fotki np max rozmiaru zdjęcia np w D70s do wywołania w labie na poszczególnych formatach- czy będą róznice??

pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów