Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29
    Oszczędny w słowach Awatar Wiewioor
    Miasto
    Gdańsk, PL / Floryda, USA

Domyślnie

lesiuc -> dzięki za namiary na człowieka. Od razu do niego zadzwoniłem - muszę tylko podać mu dokładny symbol LCD z D70 - wiąże się to z rozbiórką aparatu. Przydałaby się serwisówka do D70 Oj chyba zorganizuję sobie rozrywkę na wieczór.

Pozdrawiam
    Brak stopki

Domyślnie

Nie ma sprawy.
    Pamiętaj tylko że włącznik aparatu jest "programowy" i tak naprawdę
    to przełącza aparat w coś na wzór stanu czuwania kiedy wyłączysz np TV pilotem.
    Zatem na czas rozbiórki koniecznie wyjmij akumulator i nie włączaj przed całkowitym
    zmontowaniem i sprawdzeniem czy wszytko jest złożone jak należy,
    taśmy dokładnie po podłączane itd.
    Powodzenia.

Miasto

Domyślnie

Zdobyłem schemat D70 - taki ogólny, i trochę się przeraziłem procesem rozbierania. Zastanawiam się czy nie kupić jakiegoś padniętego D70. Jest mowa o jednym w wątku:
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=49573
    Myślę, że chodzi o tego z aukcji allegro: http://www.allegro.pl/item311887331_..._b_dobry_.html
    Gdyby tylko kosztował tak ze stówkę a nie pięć Możnaby na nim poćwiczyć rozkręcanie, a i LCD wygląda na sprawny

Pozdrawiam
    Brak stopki

Domyślnie

Proponuję zadać pytanie sprzedającemu z tej aukcji: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=315308337. Napisał tam że ma też wszelkiej maści wyświetlacze do nikonów więc może coś znajdzie. Na innych jego aukcjach też kupa innych części do Nikonów.
    Edit:
    Nie doczytałem że już było a gdy zobaczyłem tą aukcję to przypomniał mi się ten wątek i od razu napisałem, sorki za zamieszanie
    Ostatnio edytowane przez Paweł.S ; 22-02-2008 o 13:47
    ...

Domyślnie

Witaj

Posiadam dwie uszkodzone d70, więc moge go sprzedac na czesci. Cena 400zł za dwie sztuki. Sztuka 250zł.
    W razie zainteresowania prosze o kontakt.
    Pozdrawiam. Martini
    NIKON-owska pucha z dodatkami

Domyślnie

Tutaj troszke zdjęc które przedstawiają kolejnośc odkręcania śrub. Co prawda dotyczy to filtra na matrycy, ale pewne elementy trzeba bedzie zdjąc te same by dostać sie do wyswietlacza.

Klik

pozdrawiam.
    Nikon D80 + śmieci, I jeszcze D300 teraz mam.

Miasto

Domyślnie

Dzięki, ale szukając po sieci inforamcji na temat rozbierania D70 natknąłem się na to

Na razie nie mam zabardzo czasu bawić się ze śrubokrętem - w czwartek młodszy syn skończy 4 tyg., a starszy (lat 4) też absorbuje czas (a miło się go razem spędza - to fakt).

Pozdrawiam.
    Brak stopki

Miasto

Domyślnie

Uff,

Rozkręciłem go! Trochę było nerwówki, ale dziecko pomagało więc poszło gładko Dogrzebałem się do wyświetlacza - trzeba zdjąć tył i przód, a dopiero na końcu górę. Tam czekała na mnie niespodzianka...

Okazuje się, że pekła tylko "taka szklana" część LCD - dlatego się rozlał. Nie muszę wymieniać całego wyświetlacza tylko ten element. Udało mi się go wyjąć, wsadziłem go do zamrażalnika (gdzieś na forum czytałem o leczeniu rozlanych LCD w ten sposób), odczekałem i złożyłem aparat do kupy LCD zaczął pokazywać parę informacji więcej!!!

Słowem - nie straszna mi już samodzielna wymiana tego wyświetlacza. Tylko trzeba pamiętać, albo jeszcze lepiej zapisywać sobie gdzie były poszczególne śrubki

Spisałem symbol wyświetlacza i czekam na odzew od człowieka z allegro.

Aha, tak na marginesie - kiedyś czyściłem matrycę izopropanolem (okazało się że był troszkę nie taki jak trzeba) i zasyfiłem sobie matrycę - co ja się potem nagimnastykowałem, żeby ją doczyścić w narożnikach!!! Teraz to ją sobie po prostu wyjmę do czyszczenia

Pozdrawiam wszystkich

PSS. Może zrobię jakiegoś tutka na ten temat?
    Brak stopki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wiewioor Zobacz posta

(...)
    ale dziecko pomagało więc poszło gładko
    (...)
    To dlatego sie udało
    Ostatnio edytowane przez Maciek321 ; 05-03-2008 o 01:21
    Nikon D80 + śmieci, I jeszcze D300 teraz mam.

Miasto

Domyślnie

W końcu dostałem wyświetlacz - zamieniłem z rozbitym i jest ok. Chwila strachu i już po..

PS. Zamiast nowego body kupie sobie w nagrodę za ominiecie serwisu lampę

Pozdrawiam!
    Brak stopki

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów