Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Zamki polskie

Domyślnie Zamki polskie

Szeroki kąt dopadł mnie i trzyma

Zamek w Liwiu
    1.

Czersk wieczorową porą,
    2.

3.

Domyślnie

Dwojeczka najlepsza jak dla mnie
    W życiu piękne są tylko chwile
    Blog

Domyślnie

Czersk za ciemny. Nie weszliście do środka? Nie to żeby tam coś bardzo ciekawego było, ale jak miałeś TAKIE niebo to aż żal, że nie ma zdjęć z baszt.
    'Frankly, the whole thing is getting out of hand' said the god...
    |freelancer| |blog|

Domyślnie

Czasy były po 1/2s, a ja pierwszy raz w życiu nie miałem statywu
    Składam głęboką krytykę.

Domyślnie

Faktycznie troszke za ciemne 2 i 3.
    2 bardzo fajna ale ja bym ja troszke rozjasnil

bombel
    Gość

Domyślnie

Taa... Moim zdaniem fotki są mocno niezdecydowane.

Zacznę od 2 i 3; oczywiście mury zamku, ponure, fajne i ciężkie - są zdecydowanie za ciemne. Napiszę to pewnie jeszcze nie raz, ale widać tak trzeba: gołym okiem przecież tak się nie widzi. Gołym okiem widzi się zupełnie, ale to zupełnie inaczej - i jasne, ale pozbawione przepaleń niebo i jasne mury.

Spróbuj upuścić na dwójce złotówkę tuż pod ścianą - nie będzie jej widać bez latarki, a przecież w naturze jest inaczej.

Z drugiej strony autor nie musi pokazywać zdjęcia tak, jak widzi się gołym okiem (po pierwsze nie jest to wcale łatwe, a po drugie trzeba umieć to zrobić tak, żeby nie pogłębić sztuczności). Ale w takim razie oczekiwałbym jakiegoś zamysłu, a tutaj - prawdę mówiąc - słabo go widać. Ekspozycja jest dokładnie taka, jakiej można było się spodziewać na uśrednionych danych ze światłomierza: część obrazka ciemna, część jasna - czyli średnio licząc jest OK.

Reasumując: zdjęcia wyglądają, jakby były naświtlone przypadkowo i właśnie takie wrażenie 'przypadkowości' odnoszę. Mówiąc upiornie wprost - ściany albo jaśniej (naturalniej) albo ciemniej (tzw. 'artyzm'), bo tak jak jest, jest średnio, beznamiętnie i nijako.

A szkoda, bo kadry są w sumie niczego sobie.

Jedynka za to jak jpg prosto z puszki. Uśrednione dane, brak błędów ekspozycji - ale brak błędów to nie znaczy, że są plusy. Bryła stojącarówno na środku też nie pomaga, ale nie wiem, czy dało się zrobić jakoś inaczej.

[edit]
    Widzę, że już ktoś zauważył mniej więcej to co ja, ale tyle czasu pisałem, że już nie będę kasować.

Domyślnie

Jedynka zdecydowanie nie prosto z puszki. Zdjęcie z bliska na 10mm, więc "trochę" zabawy z korekcją perspektywy + troszkę kolorystyki. Kadr centralny, to fakt, ale mnie się najbardziej podobał

2 i 3 składam krytykę, ciemne wersje poniżej:

2.

3.

No i oczywiście wielkie dzięki za zaiteresowanie i uwagi

bombel
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Xathloc Zobacz posta
    Jedynka zdecydowanie nie prosto z puszki. Zdjęcie z bliska na 10mm, więc "trochę" zabawy z korekcją perspektywy + troszkę kolorystyki.
    Ja nie twierdzę, że zdjęcie obowiązkowo było bez obróbki. Ja tylko twierdzę, że ono wygląda 'jak jpg prosto z puszki'. Troszkę kolorystyki i cała zabawa może była - ale ja nie wiem, co było - za to widzę obrazek. I opisuję to, co widzę.

Obrazki ponurych ścian jednokierunkowo poszły w kierunku 'artyzmu', co osobiście mi przeszkadza, ale w końcu to nie moje zdjęcia. Jednak nie zrozumieliśmy się do końca... Mówiąc o ścianach ciemniejszych, które idą w kierunku 'artyzmu' nie miałem na myśli prostego przyciemnienia tego, co i tak już jest ciemne...

Myślałem raczej o jakiejś zabawie dookoła tego - ciemne, ponure ściany, ponure niebo, ponury obraz... Zamieszczę przykład, ale gdybyś chciał, to go zdejmę.

Teraz wszystko jest ciemne, przekolorowane, za dużo winiety - ale przynajmniej można się bronić, że taki był zamysł 'artystyczny'.

Domyślnie

Fajna obróbka
    Co do uwag, to cały czas przyswajam. Wieczorkiem muszę siąść i trochę się pobawić, ale za wszystkie dziękuję, przynajmniej jest bodziec do kombinowania.

Domyślnie

Aj Bombel pięknie te niebo pokolorowałeś taki zamysł artystyczny mi się podoba.

Pozdrawiam !
    ..:: D90 ::..
    '...canon robi bardzo dobre aparaty, a NIKON zdjęcia...'
    www.kurkowiak.com

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów