Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Rajdy, wyścigi itp.

Jak uzyskać taki efekt zdjęcia?

chodzi o ostrość.
    Mam nikona D50, i robię takie fotki
    Obiektyw Sigma DG MACRO APO 70-300

Ja widzę dużą różnicę, moje fotki nie są tak ostre jak fotka powyżej.
    Da się to ustawić w aparacie? czy PS? czy D50 to za mało na taką fotkę. Czy potrzeba np. Nikkora VR
    I jak robić, i obrabiać fotki z rajdów żeby uzyskać taki efekt.
    Jeszcze kilka przykładów.

www.michalbilko.pl - fotografia tatrzańska

Domyślnie

Eeee, ale chodzi Ci o to, że na pierwszym zdjęciu jest wszystko ostre? Najlepiej, gdyby się autor wypowiedział, ale ja to widzę tak, że na tym zdjęciu:
    1. nie było tzw "panoramowania", czyli aparat "stał" nieruchomo;
    2. przysłona była mocno przymknięta, dzięki temu była duża głębia ostrości;
    3. auto w tym zakręcie nie jechało "bardzo" szybko, więc nie jest rozmazane.
    Autor wybitnie przyłożył się do fotki, wybrał idealne miejsce (ciekawe, jak długo go szukał? a może przypadek?), wszystko przemyślał i jak pomyślał, tak zrobił. Moim skromnym zdaniem to zdjęcie jest wybitne dlatego, że jest inne i nie "panoramowane".

A jeśli Ci chodzi o ostrość pierwszego planu... No cóż, tu musi się autor wypowiedzieć. Może odpowiednie wyostrzanie w aplikacji?
    Nikkony + Nikkory + Speedlighty (tylko jeszcze umiejętności brak)

Domyślnie

Wybrałeś sobie świetny wzór do naśladowania. Ale droga długa jest, nie łam się, na pewno dojdziesz do podobnych efektów. Na pocieszenie dodam tylko, że Ictus jest mega wymiataczem w te klocki, więc nie zrażaj się. A co to VR to na pewno off przy panoramowaniu.

Domyślnie

tak jak napisał kolega Ictus to debesciak jezeli chodzi o rajdy tez go kiedys pytalem jak to robi ze fotki sa takie jakie sa dostalem odpowiedz ze to tylko minimalna obrobka teraz mam nowy monitor i widze ze karawedzie sa bardzo pozabkowane czyli bylo konkretnie wyostrzone ale musze przyznac ze jestem pod wrazeniem jego fotek na ktore sklada sie dobry sprzet i wysmienita obrobka

Domyślnie

Baaaa... to są niestety lata doświadczeń, tego się nie da opisać w jednym poście czy wątku. Najlepsze co możesz zrobić to jeździć na jak największą liczbę rajdów czy innych imprez samochodowych i focić, focić, focić... Potem porównuj swoje fotki ze zdjęciami takich Ictusów, Kalamusów czy innych wybitnych przedstawicieli gatunku i ucz się, kombinuj... (tu mała uwaga: nie wszystko złoto... - niektórzy fotografowie z wielką marką, obecni we wszystkich możliwych mediach są... po prostu kiepscy). Z czasem poznasz ograniczenia sprzętu i będziesz wiedział, czy brakuje Ci lepszego body, lepszego szkła, lepszej obróbki, a może... wprawy.
    Pozdrawiam, Jan Zieliński
    HW: D200, S10-20/4-5.6, N24-70/2.8, S70-200/2.8, SB-600
    www.gtfoto.pl

Uprawnienia umieszczania postów