Mi się wydaje, że to po trochu twoja wina, jak i jego.
Bo nie uzgodniliście co do kosztów, sposobu sprawdzenia sprzętu.
Jeśli dostaniesz rachunek, w którym rzeczywiście jest wymienione co i za ile, to raczej nie masz nic do gadania.
Szukaj
Mi się wydaje, że to po trochu twoja wina, jak i jego.
Bo nie uzgodniliście co do kosztów, sposobu sprawdzenia sprzętu.
Jeśli dostaniesz rachunek, w którym rzeczywiście jest wymienione co i za ile, to raczej nie masz nic do gadania.
Jeśli idziesz do szewca, i oddajesz buty do naprawy, nie pytasz ile to będzie kosztować, to Twój problem. Usługa wykonana, płacisz (pomijam fakt cennika, cen rynkowych itd itd, bo nie ma to tutaj znaczenia).
W przypadku 'Kup teraz' masz prawo do tych 10 dni, mogłeś poprosić o wysyłkę, zapłacić te kilka tysięcy, a potem odesłać i czekać cierpliwie miesiąc albo i więcej na zwrot kasy. Oczywiście pod warunkiem, że skorzystałeś z 'Kup teraz' jako osoba fizyczna, a sprzedający jest, jak to się kolokwialnie mówi, firmą, i wystawił Ci rachunek/paragon czy inny dokument zakupu.
Po szczegóły odsyłam do odpowiednich aktów prawnych.
Wlasnie, ze cena u szewca mnie interesuje
Powie mi drogo to pojde tam gdzie taniej.
Sprzedawca ma obowiazek poinformowania kupujacego(klienta) o kwocie za towar(usluge)!!!
Zapytam retorycznie - jeśli sam wszystko wiesz, to po co w ogóle pytasz?
Dla mnie wniosek - nie ma sensu odpowiadać na Twoje pytania.
Ostatecznie - powinieneś kupić ten aparat, a jeśli odstępujesz od tej umowy, to powinieneś ponieść koszty z nią związane. Taki jest tzw. stan faktyczny. Dla mnie to już koniec dyskusji z Tobą![]()
...ale ja Cie wcale nie prosilem zebys udzielal sie w moim temacie
To, ze "Sprzedawca ma obowiazek poinformowania kupujacego(klienta) o kwocie za towar(usluge)!!!", badz podac w przyblizeniu orientacyjna kwote -to nie moj wymysl tylko tak stanowi prawo.
Nie wiem wszystkiego dlatego zalozylem ten temat.
Pebees i mini21 mają racje. Ja na miejscu tego, sprzedajacego też rządałbym zwrotu za sprawdzenie. W końcu go prosiłeś. Co do informowania o cenie, uważam że powinieneś wcześniej uzgodnić to, a nie teraz czepiać się.
Mateusz Książkiewicz
Canon & Nikon
Chłopie, kupiłeś, wycofałeś się bo miałeś jakiś powód (trudno, czasem się zdarza), przeprosiłeś (co się chwali) ale koszty zostały i ktoś je musi ponieść. Jeśli naprawdę sprzedający poniósł takie koszty na Twoją prośbę to powinieneś te koszty zwrócić. Twoja strata że nie uzgodniliście jak ma to sprawdzić.
Pewnie gdybyś kupił aparat sprzedający by nic nie wspomniał o dodatkowych 150 zł, a Ty byś mu pewnie wystawił komentarz w stylu "...profesjonalnie udokumentowana tranzakcja... ".
Nie szukaj paragrafów jak innego wyjeać, tylko zastosuj "prawo dobrego współżycia międzyludzkiego" lub jak wolisz bądź chłop z jaja
i.
Pytasz o rade, więc to jest moja rada.
Jeśli sprzedający zawyżył cene (150 zł) i coś kombinuje to mogę powiedzieć tylko "trafił swój na swego"![]()
Kupujcie dalej na allegro...
A tak poważnie, to czegoś tutaj nie rozumiem - skoro napisałeś, że towar nowy, to po jaką cholerę kazałeś cokolwiek sprawdzać???
Zapodaj link do tej aukcji, może z jej opisu da się coś wycisnąć, bo zasadniczo poleganie only na Twoich info jest niewystarczające.
Pozdrawiam
zadzwoń do kilku serwisów, dowiedz się jakie są +/- koszta takiego przeglądu stanu faktycznego i bedziesz wiedział, czy ściemnia czy nie, no i jeśli koleś miał koszta to powinieneś mu je zwrócić oczywiście jak przyśle ci fakturę lub rachunek z serwisu (oczywiście zadzwonil bym do tego serwisu i zapytał ile kosztuje taka sama usługa ale podał inną markę ), bo jak bym wystawił nowy sprzęt i ktoś by zażyczył sobie takiej ekspertyzy, sam za nią by zapłacil chyba że coś okazało by się inaczej niż miało być. Musisz podzwonić i się dowiedzieć
Pozdrawiam Jaca
Skontaktuj się z nami