Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Pomoc prawnicza

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław/Kraków/Warszawa

Domyślnie Pomoc prawnicza

Czesc!

Pytanie moje kieruje do ludzi obeznanych w prawie, badz tych, ktorzy znalezli sie w podobnej sytuacji jak ja....

Tydzien temu kupilem na Allegro body jednkaze los pokrzyzowal mi plany i zmuszony jestem odlozyc zakup na pozniej. Pierwszy raz znalazlem sie w takiej sytuacji, wiem, ze to moja wina, jednakze niektorych rzeczy nie da sie przewidziec. Tak sie sklada, ze poprosilem sprzedawce o sprawdzenie sprzetu pod katem czystosci martycy, lustar, etc...

Wczoraj napisalem do nich, ze rezygnuje, opisalem co i dlaczego(...). Dzisiaj sprzedawca napisal mi, ze poniosl koszty zwiazne ze sprawdzeniem body sprowadzajac serwisanta, etc... -Poniosl koszty 150zl, ktorymi chce mnie teraz obarczyc!

Wiem, ze przy zakupie on-line przysluguje mi 10 dni na zwrot bez podania przyczyn. Jednakze ja nikomu nie kazalem placic serwisantowi za testownie. Co by bylo gdyby serwisant zarzadal 1000zl?

Przyznaje sie do niewywiaznia z umowy K/S, jednakze obarczanie mnie kosztami testownia jest dla mnie dziwne...

Mieliscie podobna sytuacje?

Z gory dziek za odp.
    Pozdr.

Domyślnie

A uwierzyłbyś mu jak by Ci powiedział, że wszystko jest OK? Niech przedstawi dowód poniesionych kosztów i bez jęczenia zapłać bo go wystawiłeś.
    Następnym razem skorzystaj z pomocy osób które tu http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=8384 się zdeklarowały do pomocy.

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław/Kraków/Warszawa

Domyślnie

znalazlem stosowny paragraf:

3. Jeżeli strony nie umówiły się inaczej, prawo odstąpienia od umowy zawartej na odległość nie przysługuje konsumentowi w wypadkach:
    (...)
    4) świadczeń o właściwościach określonych przez konsumenta w złożonym przez niego zamówieniu lub ściśle związanych z jego osobą,
    5) świadczeń, które z uwagi na ich charakter nie mogą zostać zwrócone lub których przedmiot ulega szybkiemu zepsuciu,

...czyli w moim przypadku nie przysluguje prawo do zwrotu bez podania przyczyn?
    Ostatnio edytowane przez KURNA*CHATA ; 31-01-2008 o 17:26

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Zgodnie z "Ustawą o ochronie niektórych praw konsumentów" [rozdz.2 - umowy zawierane na odległość, art.16.1, podpunkt 10] sprzedaż na aukcjach nie jest traktowana tak jak sprzedaż w sklepie internetowym czy w ogólności jak sprzedaż na odległość i do takiej formy sprzedaży (licytacja) nie stosuje się przepisów o umowach zawieranych na odległość. Dlatego też nie daje sie możliwości do zwrotu towaru w ciągu 10 dni. Wyjątkiem jest "kup teraz" z zastrzeżeniem, że przedmiot musi być nowy.
    Ostatnio edytowane przez Kaleid ; 31-01-2008 o 17:35

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław/Kraków/Warszawa

Domyślnie

Aukcja byla KUP TERAZ, sprzet byl nowy!
    Kupilem D200 jednakze musze odlozyc ten zakup na pozniej

Oczywiscie, jestem sklonny pokryc wszystkie koszty, jednakze dziwi mnie troche to co by bylo gdyby kazali zaplacic mi np. 1000zl -czy maja prawo zadac ode mnie pokrycia kosztow za testownie skoro takiej ceny wczesniej ze mna nie uzgodnili ?
    Ostatnio edytowane przez KURNA*CHATA ; 31-01-2008 o 17:46

Domyślnie

Jedno jest pewne - będziesz musiał pokryć koszty związane ze sprzedażą/wystawieniem przedmiotu. Zapewne sprzedający skorzysta z formularza zwrotu prowizji, to też będzie parę groszy.

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław/Kraków/Warszawa

Domyślnie

Oczywiscie, ze pokryje, nawet te 150zl, o ktorych sprzedajacy wspominal.
    Jednakze, czy w swietle "&" ma on prawo domagania sie zwrotu kosztow za testownie skoro ceny nie ustalal ze mna przed ta transakcja?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KURNA*CHATA Zobacz posta
    Tak sie sklada, ze poprosilem sprzedawce o sprawdzenie sprzetu pod katem czystosci martycy, lustar, etc...
    Sam zleciłeś sprzedawcy wykonanie pewnych czynności których zapewne nie wykonywałby z własnej inicjatywy,z tego tytułu poniósł koszty który niestety musisz mu zwrócić.
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Kaleid
    Gość

Domyślnie

W takim razie niech wystawi zaświadczenie o wysokości poniesionych kosztów(rachunek, faktura) i sprawa załatwiona.

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław/Kraków/Warszawa

Domyślnie

no OK ale czy nie powinien o tych kosztach mnie poinformowac?
    Rownie dobrze moglby wystac sprzet za granice do dokladnej ekspertyzy a wtedy koszty ekspertyzy rownaly by sie kosztom sprzetu.

Ps. sprzedawca ponformowal mnie, ze dzisiaj wyslal do mnie rachunek na kwote 150zl.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów