Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie problem z mechanizmem ostrości- D40x

Witam, problem jest nastepujacy: najpierw pierscien ustawiania ostrosci zablokowal sie( zarowno w trybie AF-A jak i manualnym), na manualnym sprobowalam delikatnie go poruszyc(nie szarpalam i nie robilam nic na sile), odblokowal sie, ale teraz przy ustawianiu ostrosci slychac w pewnym momencie dziwny dzwiek, jakby opor. W trybie auto jest to pojedyncze "pykniecie", a manualnym kilka nastepujacych po sobie "pykniec".
    Dodam, ze aparat jest prawie nowy, kupiony niecaly miesiac temu!!! Czy to normalne ze juz jest cos nie tak? Czy to moze byc cos powaznego i czy konieczne jest oddanie aparatu do serwisu? Jestem pewna, ze uzytkowalam go w sposob wlasciwy i ze to nie z mojej winy nastapila wada. Nie chce go oddawac do serwisu i czekac miesiac na naprawe, tylko cieszyc sie NOWO zakupionym sprzetem i robic zdjecia. Moze lepiej pertaktowac ze sklepem..? ( czytalam watek o serwisie Nikona i o tym, ze ew. mozna prosic sklep o wymiane na nowy sprzet, jesli wada nastapila w ciagu 6 miesiecy od zakupu. Oto link do ustawy: http://www.federacja-konsumentow.org....php?story=321
    Co o tym sadzicie? Bede wdzieczna za wszelkie uwagi.
    pozdrawiam

Domyślnie

Idz jutro np do Foto Jokera i podepnij inne szklo. Prawdopodobnie to ono nawalilo. D40X nie ma w body silnika wiec nie powinno sie NIC zepsuc w aparacie!
    Nikon D80, Nikon F50, Zenit, Nikkor AF-S 24-85 mm 3,5-4,5 G; Nikkor 28-80 mm 3,5-5,6 D; Nikkor 50 mm 1,8 D; Jupiter 135 mm 3,5; Nikon SB-24 Szukam kolejnego szkła

Domyślnie

No wlasnie tak myslalam, wiem ze silniczek jest w tym przypadku nie w body tylko w obiektywie( mimo ze poczatkujaca jestem
    Dzieki za rade!
    No ale to i tak chyba nie powinno sie tak stac po niecalym miesiacu uzywania, nie wazne czy chodzi o body czy o szklo, dlatego jestem zla, ze prawdopodobnie trafil mi sie jakis bubel.
    Co radzicie, gadac ze sklepem zeby wymienili na nowe szklo czy nawet nie probowac i oddac do serwisu Nikona?

Domyślnie

Jezeli wymienią w FJ to mniej zachodu ale przypuszczam że odeslą Cię do serwisu ... niestety

Pozdrawiam DJS
    Dwie "pięćdziesiątki"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DJSony Zobacz posta
    Jezeli wymienią w FJ to mniej zachodu ale przypuszczam że odeslą Cię do serwisu ... niestety

Pozdrawiam DJS
    zapewne tak zrobią

dostałaś wadliwy obiektyw tudzież dostało się pomiedzy tryby jakies ziarnko piasku albo inne ustrojstwo i sie zacieło - ruszając mogłas zerwać parę zębów na zebatkch...
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

niestety tez przypuszczam ze tak zrobia... ale bede probowac.
    napisze jutro jak juz bede po wizycie w FJ

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kropsi Zobacz posta
    Nie chce go oddawac do serwisu i czekac miesiac na naprawe, tylko cieszyc sie NOWO zakupionym sprzetem i robic zdjecia. Moze lepiej pertaktowac ze sklepem..? ( czytalam watek o serwisie Nikona i o tym, ze ew. mozna prosic sklep o wymiane na nowy sprzet, jesli wada nastapila w ciagu 6 miesiecy od zakupu. Oto link do ustawy: http://www.federacja-konsumentow.org....php?story=321
    Co o tym sadzicie? Bede wdzieczna za wszelkie uwagi.
    Jak czytałaś, to pewnie wiesz, że zwracasz towar do sklepu, ze względu na niezgodność towaru z umową, a nie na naprawę gwarancyjną. Niech sklep negocjuje z serwisem.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Wlasnie wrocilam z FJ, podlaczylam inne szklo i oczywiscie wszystko bylo w porzadku, wiec to sam obiektyw szwankuje, a body w porzadku. Zapytalam o mozliwosc wymiany na nowy obiektyw, powiedzieli ze oczywiscie istnieje taka mozliwosc, ale w takim wypadku oni musza oddac sprzet do ekspertyzy, wiec zdecydowalam, ze zawioze obiektyw do serwisu Nikona, bo prawdopodobnie cala operacja bedzie tam trwala krocej niz zalatwianie formalnosci z Fotojokerem. A mi zalezy, zeby jak najszybciej miec sprawny aparat, a nie zeby dostac od Fj-a nowy obiektyw. ( ciekawe jak dlugo beda mi trzymac obiektyw w serwisie, mam nadzieje ze zdaze go odebrac nim nadejdzie wiosna
    Dzieki wszystkim za pomoc
    Pozdrawiam

Domyślnie

Nie wiem czy jednak słuszną drogę wybrałaś...
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

tzn. w jakim sensie?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów