Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z
    mozna zapisac jako tiff 16 bitowy i robic bez straty to wszystko dalej w PS.
    na innym forum mnie zakrzyczano jak można pracować na 8 bitach.
    swoją droga jestem ciekawy jak pracujecie - na 8 czy 16?
    16 bitow przydaje sie jedynie przy mocnym "miąchaniu" przy samej tonalnosci obrazu. Jednakze jesli mowimy o obrobce NEFow -- to te operacje wykonujemy jeszcze na poziomie RAWa. Konwersja wiec do TIFFa 16 bit -- jest wiec bez sensu. Ale to wszystko oczywiscie tylko IMHO.

ale co do wyostrzania. W NC na początku? Ludzie od składu, graficy uczyli mnie, że wyostrzanie to ostatnia operacja na pliku, czyli nie w NC, a po wszystkich operacjach na końcu, w PS.
    I mieli racje. Wyostrzanie w sofcie do obrobki NEFow ma sens jedynie wtedy, kiedy zdjecia wypuszczamy od razu do malych JPGow (np. do www, czy ogolnie jako zajawki do przegladania). Mozliwosci Shopa w tym wzgledzie (nie mowie tu juz nawet o samym USM, ale o wielu innych metodach) daja duzo wiecej mozliwosci...
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Z wyostrzaniem w NC trzeba bardzo uwazac. Wizualnie zdjecie bardzo zyskuje, jednak soft ten ma tendencje do wprowadzania w wyostrzony obraz sporej dawki szumu. Przyznaje sie jednak ze wyostrzam delikatnie w NC obraz do labu, przed przeniesieniem go do koncowej obrobki w CS-ie. Po obrobce i formacie, wyostrzam juz tylko delikatnie w UsM. Pracuje w 8 bit, zarowno w obrobce jak i zapisie.

Domyślnie

Dobrze, że został poruszony problem szumu i wyostrzania przy obróbce NEF'ów.
    Ostatnio zrobiłem mały eksperyment.
    Plik NEF ściagnięty prosto z aparatu zapisałem jako TIFF 16bit w programie NC, a nastepnie w C1. Okazało się, że przy powiększeniu fragmentu obrazu TIFF zapisany w NC posiadał większy poziom szumów. Zacząłem dokładnie analizować wszystkie ustawienia w obu programach i doszedłem do następujących wnisków. Może nie jest to zbyt odkrywcze ale w C1 domyślnie w zakładce Focus, w sekcji Sharpening mamy ustawione dwa parametry: Amount=35 i Threshold=3 - w sekcji Noise Parameters mamy Noise Suppression=2, Color Noise Suppression=15, Banding Suppression=0.
    Dla odmiany w NC mamy coś co się nazywa Unsharp Mask i tam parametr Halo Width=3% - nie wpływa na nic dopóki nie zmienimy Intensity oraz Threshold. Jest też Noise Reduction z parametrami Intensity=0 i Sharpness=5.
    Postanowiłem wszystkie ww parametry w programie C1 wyzerować czyli wygenerowałem TIFF'a 16bit z ustawieniami Amount=0 i Threshold=0, Suppression=, Color Noise Suppression=0, Banding Suppression=0. To samo zrobiłem w NC choć tam domyślne parametry raczej nie powodowały zmian w obrazie związanych z usuwaniem szumu lub wyostrzaniem. Po ponownym porównaniu obu plików okazało się, że w obrazie pochodzącym z programu NC jest mniej szumów niż w tym samym ale zrobionym w C1.
    Jak ktoś będzie miał chwilkę czasu to proszę zróbcie sobie taki eksperyment. Jestem ciakawy czy Wy też otrzymacie podobny wynik.
    Co do szybkości działaniua obu programów to rzeczywiście NC jest strasznie wolny.

Domyślnie

stig ja pisząc:
    "mozna zapisac jako tiff 16 bitowy i robic bez straty to wszystko dalej w PS"
    odnosiłem się do tego co napisał czornyj:
    "Co do obróbki - korektę saturacji i krzywych należy również robić w NC, który pracuje na 12bitowej palecie"
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

stig ja pisząc:
    "mozna zapisac jako tiff 16 bitowy i robic bez straty to wszystko dalej w PS"
    odnosiłem się do tego co napisał czornyj:
    "Co do obróbki - korektę saturacji i krzywych należy również robić w NC, który pracuje na 12bitowej palecie"
    Ok Jacku, ale to i tak ma znaczenie jedynie przy forsowaniu parametrow ponad przecietne -- wtedy rzeczywiscie widac roznice miedzy 8 a 16 bit... Prawde mowiac jednak -- jesli juz robic to w Shopie, to zdecydowanie lepsze wyniki osiaganc mozna pracujac z plikiem HDR.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

czornyj: "C1Pro czyta chyba nawet lepiej"

wieki śmietnik jaki zostawia C1 w kompie i jego zupełnie nieintuicyjna (jak dla mnie)
    obsługa - niestety zniecheciły mnie do tego softu, dałem sobie z niom spokuj - w NC
    otwieram fotke i wQIEM jak ja zrobiłem, cały ten obcy soft wprowadza albo swoje
    definiowane ustawienia albo musze to wyzerowac - i tak naprawde nie wiem co wyszło
    z aparatu - choc na koncu moge dojsc to tego samego - to dałem sobie juz spokuj
    z testowaniem - pozostaje przy NC, zwłaszcza że japońscy uczeni mają rozwijać to oprogramowanie

Domyślnie

Myslalem ze NC to najlepszy konwerter, bo firmowy, a tu niestety straszliwa porazka. Czy moze ktos ma sposob zeby niebo nie bylo tak zygliwe w NC w porowaniu z reszta softow? Czy jest mozliwosc kalibracji koloru w NC, to sobie zdejme saturacje dla niebieskiego a podkrece dla reszty?

NEF otwarty z ustawieniem Daylight
    D3-sta|16-85VR|105VR

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów