Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie Nikon Capture - najlepszy?

No wlasnie.. Odpalilem sobie triala.. narazie poruszam sie po nim raczej po omacku.. Pytanie brzmi.. Czy jest cos w czym NC przewyzsza PSa? Czy warto sie w ten program zaglebiac?
    Puszki i słoiki...

Domyślnie

Zależy czego oczekujesz od obu tych programów. NC został stworzony przede wszystkim do obróbki NEFa. PS natomiast to zaawansowane narzędzie i porównania na nic się tu nie zdadzą. Jeżeli chodzi o możliwości, między nimi jest po prostu przepaść.
    Moim zdaniem trzeba porównać pliki wynikowe i wedle własnego gustu ocenić, który program spisał się lepiej pod tym względem.
    Należy dodać, że NC jest bardzo wolny co ma znaczenie w momencie kiedy obrabia się setki fotek. Ja jestem detalistą, więc mnie on wystarcza. Zadowolony jestem też z jakości efektów końcowych. Denerwuje mnie w nim najbardziej kadrowanie. W czasie kiedy potrzebuję zachować proporcje zdjęcia, a chcę zmienić jego orientację z poziomej na pionową i odwrotnie trzeba się trochę nagimnastykować. W PSie robi się to jednym przysłowiowym kliknięciem.
    Trochę cyfry, trochę analoga...

Domyślnie

ja korzystam z obu w jednym robie coś tam a potem w drugim też coś tam - nie zagłębiam się czy któryś jest lepszy czy gorszy po prostu oba działają u mnie jednocześnie
    boli mnie kolano czasem

Domyślnie

Oczywiscie mam na mysli obrobke NEFow. Czy jest sens tak jak goldie77, odpalac oba? Czy NC oferuje wiecej niz Camera Raw?
    Puszki i słoiki...

Domyślnie

Nikt nie odpowie jednoznacznie na to pytanie. kazdy ma jakas inna metode. ja obrabiam wstepnie w NC, zas koncze obrobke w PS-ie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skulinski
    Czy NC oferuje wiecej niz Camera Raw?
    tak - to jedyny naprawde dobrze "czytający" NEFy nikona soft.
    Dajaca najlepsze rezultaty obrobka nikonowskiego RAWa powinna wyglądać tak:
    -NC > wyostrzenie, korekta EV, kolor, kontrast, (wentualnie szum) - i konwersja do TIFa.
    -PS > krzywe, saturacja, kadrowanie - (ewentualna dalsza obróbka - i wynikajace z tego
    kolejne kroki - jak zmniejszenie, to doostrzenie, itd itd...) konwersja do sRGB dla labu .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez admin
    Nikt nie odpowie jednoznacznie na to pytanie.
    a jednak Poza tym mysle ze to konkretne pytanie, nieuzaleznione od preferencji tylko od znajomosci programów, wiec odpowiedz powinna byc raczej jednoznaczna.

Dzieki krzysztof jot!
    Puszki i słoiki...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztof jot
    Cytat Zamieszczone przez skulinski
    Czy NC oferuje wiecej niz Camera Raw?
    tak - to jedyny naprawde dobrze "czytający" NEFy nikona soft.
    Dajaca najlepsze rezultaty obrobka nikonowskiego RAWa powinna wyglądać tak:
    -NC > wyostrzenie, korekta EV, kolor, kontrast, (wentualnie szum) - i konwersja do TIFa.
    -PS > krzywe, saturacja, kadrowanie - (ewentualna dalsza obróbka - i wynikajace z tego
    kolejne kroki - jak zmniejszenie, to doostrzenie, itd itd...) konwersja do sRGB dla labu .
    Nie jedyny, bo C1Pro czyta chyba nawet lepiej, a chodzi jak burza. Do NC to trzeba mieć chyba Craya - potworny ślimok. Oczywiście C1Pro jest sqrviale drogi.
    Co do obróbki - korektę saturacji i krzywych należy również robić w NC, który pracuje na 12bitowej palecie, więc daje większe możliwości forsowania bez zrywania ciągłości tonalnej.

Domyślnie

a jakie są wasze opinie nt Rawshootera? Program chodzi bardzo szybko, kosztuje rozsądnie albo wcale w wersji essentials. Zauważyłem, że przy ustawieniach standardowych za mocno wyostrza, ale można dać sobie z tym radę, mimo wszystko generalnie coś mi nie pasuje w plikach wynikowych i zastanawiam się czy jest to wynik mojego słabego doświadczenia czy algorytmów zawartych w sofcie?
    Z góry dzięki za wszelkie sugestie, bo cały czas łamię sobie głowę w jaki program zainwestować.
    alexanderkozłowski ::: Nasza... Strona

Domyślnie

mozna zapisac jako tiff 16 bitowy i robic bez straty to wszystko dalej w PS.
    na innym forum mnie zakrzyczano jak można pracować na 8 bitach.
    swoją droga jestem ciekawy jak pracujecie - na 8 czy 16?
    może zrobię ankiete - jestem ciekaw.
    ale co do wyostrzania. W NC na początku? Ludzie od składu, graficy uczyli mnie, że wyostrzanie to ostatnia operacja na pliku, czyli nie w NC, a po wszystkich operacjach na końcu, w PS.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów