Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: JPEG v.s. Raw

Domyślnie JPEG v.s. Raw

Cyfrowy świat można podzielic na RAW/NEFowców i JPEGowców. Każdy zachwala swoje.

Chcialem postawić prowokującą tezę:
    NEF daje tak niewiele w porównaniu do JPEGa, że nie warto inwestować tony czasu
    i dodatkowej pamięci CF w jego obróbkę.

Nie jestem graficznym ekspertem, jednak dokonałem kilku prób i oto co stwierdzilem (moja subiektywana ocena!):

1. Z NEFa wcale nie da się wyciągnąć wiecej z cieni. W CS2 jest suwak EXPOSURE dla JPEGow, po dodaniu +3EV i kilku pomniejszuch korekcjach (nasycenie, kontrast itp) różnic w detalach nie zauważyłem.

2. W JPEGu da się korygowac WB tak samo jak w NEFie. W CSie - Color Balance, a w darmowym Google Pisaca jest nawet suwak WB dla JPEGow!

3. Straty kompresji JPEGow są niezauważelne W stosunku do NEFów.

4. Szum - baardzo podobny, a jeśli komuś strasznie zależy to i tak sie odszumia przy pomocy Neat Image.

Czas, jaki należy poświęcić na wywołanie RAWa jest gigantyczny. Efekt - nieadekwatny do nakładu pracy.

Do wywoływania NEFow uzywalem ACR 2.4 oraz CaptureOne 3.7, więc proszę nie pisać, że złym programem wywoływałem...

Liczę na konstruktywną krytykę, ew. sample.

Kamil
    Dcośtam + Fcośtam + NIKKORcośtam

Domyślnie

za krótko uzywam nef`a ... zeby komentowac, ale ciekaw jestem dalszej dyskusji, ktora mam nadzieje sie rozwinie

Domyślnie

z punktem 2 nie zgodzę się zdecydowanie- modyfikacja WB w RAW a color balance w PS to dwa różne światy.

ale z całą resztą - raczej tak. do formatu na jakim pracuje większość - 15x21 nie ma sensu bawić się w RAW - o ile jpg jest dobrze zrobiony!
    co oznacza m.in, że WB jest PRE w tym jpg, a naświetlenie wg. histogramu. jedyną operacją jaką muszę wykonywać na jpg jest wyostrzanie unsharp mask. Wywołując RAW też wyostrzam - więc tu remis.

oczywiście postawię też tą prowokująca tezę, że jeśli ktoś uważa że RAW ma znaczącą przewagę w takim przypadku - to znaczy, że nie umie robić jpga i nie zna dobrze swojego aparatu.
    ustawieniami w menu body można wystarczająco dużo zrobić. sporo osób sobie główki nie zaprzata przy fotografowaniu, a dopiero przy otwieraniu raw manipuluje parametrami.
    ja zawsze myśle przy fotografowaniu. nawet jak robię na RAW to ustawiam aparat tak jakbym pracował na .jpg - tak z przyzwyczajenia i dla nabrania kolejnych doświadczeń..
    RAW ma tę przewagę, że można sprawę odkręcić, w jpg nie. Ja się jpga nie boję.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

A teraz wyobrażcie sobie sytuacje, gdzie trzeba szybko zrobić zdjęcie i nie ma czasu na ustawianie WB, oraz wszystkich ustawień optimize image! no tak jak fotografuję przyrodę, np roślinki to mam czas, ale często okazuje się że trzeba wyjąć aparat i pstryknąć bez zabaw, ja osobiście robię jpgi, ale jak wiem, że scena jest niepewna wale rawy i zawsze cos wychodzi, może się nie znam, ale taka jest moja opinia

Domyślnie

kamil, odpowiedź na Twoje pytania jest prosta. Nie wiele wiesz o możliwościach zawartych w NEFach, albo nie umiesz z nich zrobić użytku. Niestety żadna z Twoich czterech tez nie trzyma się kupy. Odpowiednio operując parametrami ekspozycji, a potem obrabiając NEFy, na przykład w NC, możesz uzyskać efekty, których JPEG nigdy Ci nie da.

Korekta ekspozycji NEFa w NC i rozjaśnianie JPEGa w PS to nie to samo - różnica jest kolosalna.

Korekta balansu bieli w NEFach i korekta kolorków JPEGa suwakami w PS to też nie to samo - pisał już o tym Jacek_Z.

Straty podczas kompresji JPEGa są gigantyczne w porównaniu ze stratami podczas zapisu NEFa (w droższych puszkach NEFa można zapisywać bez kompresji).

Na koniec o szumach. Poprzez odpowiednie korekty ekspozycji, zapis NEFa i obróbkę NEFa można szumy znacznie minimalizować, tylko trzeba poczytać, pomyśleć i popróbować, żeby sie dowiedzieć jak to robić.

To wszystko nie oznacza, że w JPEGach nie da się robić dobrych zdjęć. NEFy wymyślono jednak po to, żeby dać użytkownikowi większe możliwości działania, ale mechanizmy te trzeba niestety poznać.
    Jacek

Domyślnie

JK, zróbmy mały test. Proszę o zdjęcie wywołane przez Ciebie w NEFie oraz orgyginalego JPEG BASIC (czyli RAW + JPEG BASIC na aparacie). Postaram sie popracować nad JPEGiem, rezultaty ocenia Forumowicze.

Pozdrawiam,
    Kamil

Domyślnie

Widzisz ja juz to zrobiłem, bo jednak zmusiłeś mnie tym postem Kamilu do zastanowienia się nad tym problemem, rozjaśniłem mocne cienie na zdjęciu w rawie i jpgu - kolosalna różnica na plus dla rawa oczywiście, dalej juz nie testowałem, zaufałem temu co pisze Nikon na ten temat
    Wieczorem postaram się załączyc, narazie mam młynek w domu

Domyślnie

OK, jasne. Jeśli jednak mozna - umiesc gdzies prosze wywolanego i dopieszczonego RAWa oraz nieruszanego JPEGa. Najlepiej, gdy zdjęcia bedzie specjalnie zepsute, aby wymagało dużo PP.

Bardzo możliwe, ze masz rację, ale najlepiej przekonać się samemu

Kamil

Domyślnie

Kamil,

Prosze Cie bardzo, test na ostrosc:

1. Nef i Jpeg zrobione dokladnie w tych samych warunkach. Nef wywolany w NC4 z kompletnym brakiem wyostrzania (moja standardowa procedura) i Jpeg prosto z aparatu, ostrosc "normal", maksymalna jakosc. Zdjecie lekko niedoswietlone

2. Oba wrzucone do Photoshopa, dokladnie takie samo wyciagniecie poziomow i wyostrzenie. Koniec obroki.

3. Wycinek 100%, D70 + 50/1.8D. Plik do sciagniecia to nieskompresowany Tif:

http://www.krpolak.com/images/temp/test.tif

Jak myslisz, jest roznica?

Reszte porownan zrob sobie sam

Pozdrawiam,

K.Polak

Domyślnie

Dzieki za test!

JPEG faktycznie trochę gorszy. Ale czy to jest przepasc, jak piszą niektórzy...
    Jesli różnicę widać przy powiększeniu 100%, które odpowiada odbitce 1m x 1m , to czasem nie warto kruszyc kopii.

Nie staram sie udowodnic, ze RAW jest gorszy Sam czasem lubię go użyć. Śmieszą mnie tylko wypowiedzi "wielkich fotografów" w stylu "JPEG w Dcośtam to totalna porażka". Taka wypowiedź żle swiadczy nie o sprzecie tylko o autorze.

Pozdrawiam!
    Kamil

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów