Witam!
Przeczytałem w instrukcji obsługi że zakres działania aparatu D50 jest od 0 do 40C. Czy ktoś z was pań i panów ( szczęśliwych posiadaczy D50-tki) robił fotki na mrozie przez dłuższy okres czasu? Co może się stać z aparatem?
Szukaj
Witam!
Przeczytałem w instrukcji obsługi że zakres działania aparatu D50 jest od 0 do 40C. Czy ktoś z was pań i panów ( szczęśliwych posiadaczy D50-tki) robił fotki na mrozie przez dłuższy okres czasu? Co może się stać z aparatem?
Bylo juz wiele razy w stosunku do roznych modeli. I nie ma wiekszego problemu z uzytkowaniem apparatow na mrozie, pamietaj tylko zeby po powrocie do domu aparat polezal godzine czy dwie przed ponownym jego wlaczeniem. A no i zabierz drugi akumulator w plener![]()
Fuji: X100, X-Pro1, X-T2
ogólnie to nie ma problemów, tylko pamiętaj że akumulatorek mniej popracuje przy niskich temp.![]()
I nie wychodź z domu w którym jest 20 stopni natychmiast na dwór, gdzie jest -20, niech aparat poleży chwilę w torbie na takim mrozie czy jakoś inaczej się przyzwyczai![]()
Był już wątek o foceniu zimą.
Najważniejszym jest chyba nie narażać sprzętu na duże skoki temperatury (trzymasz aparat przy kominku a później na -20'Ci na odwrót). Zapasowe baterie najlepiej trzymać blisko ciała.
Nie trzymaj aparatu w śniegui nie polewaj wodą na mrozie. W ogóle nie polewaj wodą
![]()
Mnie aparat nie odmówił współpracy nawet w temp. -20 a łaziłem ładnych pare godzin dzień w dzień.
Nie obawiaj się.
Nikony pancerne są!
Klejony D80.
I tu sie wam chwali panowie za konkretydzieki i pozdro na tym nowym roku!!
D90|D50|F80|P7000|N 50 1:8|N 18-200VR|SB-600 i inne szmery bajery
Ostatnio: las, -15, godzina cykania. Aparat zniósł to lepiej niż właściciel, któremu łapy zamarzały... eh zamiast nowego szkła kupie sobie jakieś wygodne do focenia rękawiczki
Zresztą popatrz na zdjęcia z ostatniego pleneru wrocławskiego... chłopaki dali czadu![]()
A czy ktoś miał taką dziwną przypadłość, że mu autofocus w obiektywie "piszczał". Tzn podczas focenia na mrozie w moim kicie 18-55 daje się słyszeć taki metaliczny dźwięk podczas ustawiania ostrości, dodam iż w bardziej friendly temperaturach wszystko pracuje bez żadnych dziwacznych dźwięków niewiadomego pochodzenia.
Ktoś juź o tym kiedyś pisał na forum. Autofocus i metaliczny dźwięk na mrozie...
Nikon D80, Nikon F50, Zenit, Nikkor AF-S 24-85 mm 3,5-4,5 G; Nikkor 28-80 mm 3,5-5,6 D; Nikkor 50 mm 1,8 D; Jupiter 135 mm 3,5; Nikon SB-24 Szukam kolejnego szkła
Skontaktuj się z nami