Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: licencje

Domyślnie

no ale ja bym chcial poprosic zeby ludzie ktorzy pisza ze licencja dozywotnia i nie inaczej podali jakies zrodlo.
    jesli to jest jakas plota, no to byloby dobrze, aby nie rozpowszechniac jej w necie.

w sumie kupno CS3 jest to tak spory wydatek, że warto wiedzieć o co chodzi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vadim Zobacz posta
    Na żadnej podstawie. Wystarczy, że kupię w komisie box-a, dostanę paragon i wtedy to mogą mnie za przeproszeniem pocałować...
    Jakiś absurd z tym wypisywaniem o licencjonowanych sprzedawcach.

Pozdrawiam
    czy aby na pewno? czy tylko masz takie życzenie?

Domyślnie

Z tymi paragonami to jakiś przekręt napisałam do Adobe i Microsoftu jak to wygląda zobaczymy co odpiszą, zarówno XP Pro w wersji box jak i PS box kupiłam na eBayu US nie mam żadnych faktur tak samo z programami które kupuje on-line w tym przypadku mam wydruki z License key ale to żaden dowód bo taki wydruk można zrobić w jakimkolwiek programie do pisania nie ma żadnych pieczątek czy podpisów a żeby zamówić fakturę trzeba mieć Nip europejski
    czy jest tu jakiś prawnik aby wyjaśnić tę sprawę raz na zawsze ?

znalazłam coś takiego
    Zadbać należy również o przechowywanie w bezpiecznym miejscu dowodów legalności oprogramowanie. W ich skład zalicza się:
    • oryginalne nośniki (CD ROM lub dyskietki)
    • dokument licencyjny, często zwany Umową Licencyjną Użytkownika Końcowego (EULA)
    • certyfikat autentyczności
    • podręczniki użytkownika
    • wydrukowane kopie wszelkich umów licencyjnych zawartych przez Internet.
    Należy również przechowywać faktury i rachunki z datą zakupu, gdyż mogę w pewnych sutyacjach kontrolnych okazać się potrzebne. Tyczy się to zarówno umów i zakupów tradycyjnych, jak i zawartych za pośrednictwem Internetu.
    Źródło> http://www.innovatio.pl/legalnoscopr...nia.php?sp=301
    wygląda że nie jest obowiązkowe posiadanie paragonu jedynie w pewnych sytuacjach kontrolnych

Teraz doczytałam że jednak potrzebny dowód zakupu ale wyszłam na tym teraz aby to na 100% było legalne będzie trzeba kupić Upgrade. To do oszczędzałam

Dowód zakupu

Należy przykładać wielką wagę do przechowywania dokumentacji stanowiącej dowód legalnego zakupu oprogramowania. Jest to niezwykle istotne, by móc wykazać, że firma/osoba posiada ważne licencje na wszystkie programy,z których korzysta. Niemożność przedstawienia takich dowodów może spowodować wszczęcie postępowania, w wyniku którego firma/osoba będzie zmuszona sytuacją do nabycia nowych licencji. Aby temu zapobiec i wykazać legalne pochodzenie posiadanych zasobów informatycznych, należy prowadzić rejestr zakupionego oprogramowania.
    Ostatnio edytowane przez Antonina ; 30-12-2007 o 19:31

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Antonina, to co przytoczyłaś dotyczy firm i osób prowadzących działalność gospodarczą i w żadnym wypadku nie wyklucza posiadania jako dowodu zakupu zwykłej umowy kupna-sprzedaży pomiędzy osobami fizycznymi, a nie paragonu. Masz kolegę, to spisuj jutro umowę i git... I niech Ci ktoś w sądzie udowodni, że to kradzione czy nielegalne

Pozdrawiam

nin
    Gość

Domyślnie

moze przeniescie ten temat do cafe bo i w sumie ciekawy a i tak nic nie kupilem :P

dolaczam sie do pytania "na jakiej podstawie legalna odsprzedaz legalnego oprogramowania czyni je nielegalnym?"
    bo to jest jakis absurd

puchbeary
    Gość

Domyślnie

Czy czegoś podobnego nie reguluje licencja? Kto pamięta co akceptował przy instalacji ?

Domyślnie

Włączę się.
    Właśnie jak powiedział puchbeary, wszystko reguluje licencja.
    Nie wiem dokładnie jak jest z produktami Adobe, ale z produktami Microsoft, to chyba nie jet tak źle. Jak to mówią są 3 dowody "oryginalności" i dowodu zakupu. Paragon/faktura, nośnik z hologramem i nalepka lub książeczka nr seryjnym (np. przy Windows). Nie trzeba mieć wszystkich. Wystarczy 2, a nawet jeden. Tzn, jak nie masz faktury to nic Ci nie zrobią. Dzwoniłem do Microsoftu kilka lat temu w tej sprawie i to wyjaśniałem. Tak samo ze sprzedażą. Mnie się wydaje, że akurat produkty Microsoft, to można sprzedawać (oczywiście nie wersję OEM, która została zainstalowana). Kiedyś sprzedawałem wersję Win 98 OEM, zakupiony razem z napędem A: Była nie rozpakowana, tzn. nie używana. Nie było przeciwwskazań ze sprzedażą, po warunkiem, że sprzedaż jest będzie razem napedęm.
    Może teraz z Vistą jest inaczej. Wszystko reguluje licencja.
    Miałem też podobną sytuację z produktami Autodesk. Dzwoniłem do nich i rzeczywiście jest tak, ze nie można odsprzedać licencji. Nawet jak kupię sobie program na firmę, to nie mogę go używać prywatnie, a jak kupię sobie prywatnie, to nie mogę używać go w firmie. Obłęd. Miałem problem, gdy kupiłem program na firmę i nie wiedziałem, czy dobrze zrobiłem. Były to początki działalności i nie wiedziałem, czy się zaraz nie zwinę i lepiej nie kupić prywatnie. Właśnie mi wtedy powiedzieli, jw. i że taka jest polityka firmy Autodesk. Jak chcę to mogę zwrócić program i oddadzą mi pieniążki.
    Autodesk, to potentat, tak samo jak Adobe. Więc prawdopodobnie jest podobnie.
    Wszystko reguluje licencja.
    D300S/1 J1 /N AF-S 35@1,8/ N AF-S 50@1,4/N AF-S 85/1,8/AF-S VR 18-200/ SB-800/ Capture NX2

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wkiniorski Zobacz posta
    Wszystko reguluje licencja.
    A licencja musi być zgodna z prawem. Kupujesz licencję, więc stajesz się właścicielem swojej własnej własności (takie masło maślane, ale dla dobra sprawy ). A swoją własność zawsze wolno Ci sprzedać, natomiast kupujący od Ciebie Twoją własność, po zakupie, może nią rozporządzać dowolnie, i oczywiście może jej używać.
    Oczywiście zaraz można znaleźć na to odpowiedź, bardziej pasującą producentom oprogramowania, i mamy sprawę na kilka lat
    Temat nie jest więc taki prosty - licencja i po sprawie

Domyślnie

Problem jest bardzo skomplikowany..
    "Kupując oprogramowanie" tak naprawdę w większości przypadków, nie kupujesz ale zawierasz umowę na korzystanie z licencji tego oprogramowania.
    Więc jest to umowa o korzystanie z licencji, a nie umowa kupna-sprzedaży. To niestety bardzo dużo komplikuje.

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sever Zobacz posta
    Problem jest bardzo skomplikowany..
    "Kupując oprogramowanie" tak naprawdę w większości przypadków, nie kupujesz ale zawierasz umowę na korzystanie z licencji tego oprogramowania.
    Więc jest to umowa o korzystanie z licencji, a nie umowa kupna-sprzedaży. To niestety bardzo dużo komplikuje.
    Wszystko się zgadza...łoby, gdyby tak było Ja zawieram zwykłą umowę kupna-sprzedaży, potwierdzaną dokumentem zakupu typu faktura-paragon

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów