Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie szerokokatny do 300d, do 2 tys max

Witam, dzis kupilem body d300, ale nie mam zadnego obiektywu, poza paroma m42 z przejsciem z soczewka

mam tez olka 510

potrzebuje szerokokatnego szkla do landscapes, w rozsadnej cenie

z testow wyczytalem iz bardzo dobrym obiektywem jest sigma 17-35 2.8

ale na forum nie znalazlem konkretnych opini o tym szkle, poza tym ze jest takie sobie...
    canonierzy narzekaja, ale wynika to z tego ze trzeba oddawac obiektyw do regulacji bo sa problemy z ostroscia, mam nadzieje ze z nikonami nie ma takich kwiatkow

z testow wynika ze wszystko w tym szkle jest na wysokim poziomie poza aberacja , ale d300 redukuje aberacje
    wiec wydaje sie iz jest to idealny obiektyw i tani
    i jest do pelnej klatki

co o tym myslicie? moze cos innego zaproponujecie?
    Ostatnio edytowane przez MarcinPoland ; 17-12-2007 o 00:22

Domyślnie

widzę, że nikt się nie pofatygował do odpowiedzi

to po pierwsze to nie jest szeroki kąt, przynajmniej w d300, bo to nie jest pełna klatka, tylko to jest DX
    więc szeroki kąt to będzie koło 10-12 mm dolna granica, jest w tym sigma, tamron i nikon, nikon najdroższy a sigma i tamron są o podobnej jakości

ale jeżeli 17mm ci starczy, to może popatrz się na tamrona 17-50 f2.8 dla większości to standart na tym forum

ps. sigmę w nikonie też trzeba kalibrować, nie jest to tylko przypadek nikona, no ale robią to za darmo więc to nie powinien być taki problem

Edit:
    zapomniałem jest jeszcze tokina
    Ostatnio edytowane przez who ; 17-12-2007 o 13:53
    D80, Tk 12-24/f4, T 17-50/f2.8, Tk 50-135/f2.8, N 70-300G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez who Zobacz posta
    widzę, że nikt się nie pofatygował do odpowiedzi
    A czego się spodziewałeś, jak pyta o szkło do "C"
    Polecam 12-24/4 tokina lub nikkor. Kto co lubi ijakimi funduszami dysponuje.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

To 17 na DX-ie to już nie jest szeroko. Dobre.
    Fujifilm X-E3 23/2

Domyślnie

Faktycznie 17 to nie jest tak szeroko, żeby robić dramatyczne fotki. To nie jest nawet 24 mm. Dla zwolenników szerokich kątów to co naprawdę się zaczyna to jest poniżej 20 mm.
    Poniżej 2 tys. masz do wyboru Tokinę 12-24 lub Sigmę 10-20, albo używanego Nikkora 12-24.

Domyślnie

hej, dzieki za odp, ale tokina mega giga aberuje

poza tym 17 po przeliczeniu to jest 25,5 i to jest szeroko, co by nie gadac

niestety nigdzie tego nie mieli od reki, przeanalizowalem sprawe
    i kupilem sigme 10-20, drozsza o jakies 700zl ale stwierdzilem ze bedzie niezle
    parametry ma niezle, np w porownaniu do kitowych olympusow, a jest ten mega kat, ktory w olku osiagalny jest jedynie na 7-14
    ktory kosztuje 6k, i nie ma gwintu na filtr, a tutaj mam 1mm wiecej z gwintem i za 2 kola, zestaw chyba niezly bedzie

co do kalibracji, to nie zauwazylem zeby cos bylo nie tak, wiec w sumie nawet nie wiem, czy moze byc cos lepiej (ostrosc)

ale ponoc d300 sam sie kalibruje, ma w pamieci baze obiektywow, cos mi sie takiego o uszy obilo
    a jak nie, to mozna go dostroic softem wewnetrznym, bo napotkalem taka opcje
    Ostatnio edytowane przez MarcinPoland ; 18-12-2007 o 00:08

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarcinPoland Zobacz posta
    ale ponoc d300 sam sie kalibruje, ma w pamieci baze obiektywow, cos mi sie takiego o uszy obilo
    a jak nie, to mozna go dostroic softem wewnetrznym, bo napotkalem taka opcje
    Gdzie to wcisnąć żeby samo działało ? . Coś ten teges przekombinowałeś. Błędy FF czy BF na szerokim końcu trudno zlokalizować bo GO jest bardzo duża.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarcinPoland Zobacz posta
    co o tym myslicie? moze cos innego zaproponujecie?
    ostatnio przyglądam się używanym nikkorom 20-35/2.8 za ok. 1800pln, ale to były obiektywy profesjonalne ulubione między innymi wśród reporterów wojennych więc wolałbym wcześniej zobaczyć dane szkiełko na własne oczy (czy nie podziurawione przez AK-47), niż kupować w ciemno przez internet....
    D80

Domyślnie

MarcinPoland kupuj TOKINE 12-24 wszyscy co ją zakupili to sobie ją bardzo chwalą, sam się nad nią zastanawiam .
    POZDRAWIAM !
    ŁUKASZ SZIN
    D80 / MB-D80 / SB 800 / N 17-55 f 2.8 / N 105 VR f 2.8 / N 300 f 4.0

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mariew k/Warszawy

Domyślnie

Mam S 10-20, teraz z D300, poprzednio z D40x, d 2K zł jest chyba najlepsza. Jestem z niej zadowolony.
    D300, S 10-20/4-5.6, S 24-60/2,8, S 100-300/4, N 55-200/4-5.6 VR; Slik 500DX z głowicą 488RC4, Sony R1, Lowepro Compu Trekker Plus AW

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów