Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Klasycznie

Domyślnie Klasycznie

Czy klasyczne portrety maja szanse sie bronic? Podyskutujmy

[center:e24b6e18c4] [/center:e24b6e18c4]

pebees
    Gość

Domyślnie

Portret klasyczny, poza mniej Niemniej podoba mi się, tylko jakoś białko w prawym oku modelki chyba jest bielsze niż w lewym Wiem, czepiam się i źle widzę

Domyślnie

tylko jakoś białko w prawym oku modelki chyba jest bielsze niż w lewym
    Hmmm. Z tego co widze to cala lewa strona twarzy modelki jest jasniejsza. tak to juz jest jak sie chce wydobyc swiatlo i cien

pebees
    Gość

Domyślnie

Nie, lewa strona twarzy modelki u mnie jest ciemniejsza, przez chyba cień włosów. Chyba, że to zdjęcie to odbicie lustrzane

Domyślnie

Poza mi się podoba, mamy tu fajną grę modelki z kadrem - rytm rąk tworzy jakby "drugą ramkę", wspartą na tej naturalnej - czy może przekorną sugestię - "kadruj mnie tak". W zdjęciu brak mi trochę ciemniejszego/jaśniejszego tła, które lepiej pokazałoby sylwetkę portretowanej osoby.

Domyślnie

a czy to jest portret czy sylwetka ??? bo dla mnie portret inaczej wygląda ale może się mylę - jak jest inaczej - proszę o wyjaśnienie
    boli mnie kolano czasem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez goldie77
    a czy to jest portret czy sylwetka ??? bo dla mnie portret inaczej wygląda ale może się mylę - jak jest inaczej - proszę o wyjaśnienie
    Jeśliby odnieść tą kwestię do tradycji malarskich, z których fotografia bądź co bądź się wywodzi, to np. niezwykle popularne były nie tylko portrety ukazujące całą sylwetkę, ale nawet portrety konne (uważano, że koń dodaje prestiżu):

pebees
    Gość

Domyślnie

Portretów jest kilka typów, to akurat nie jest klasyczny, ale na popiersie za dużo, a na 3/4 za mało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees
    Portretów jest kilka typów, to akurat nie jest klasyczny, ale na popiersie za dużo, a na 3/4 za mało
    Jeśli chodzi o typologię portretów, najlepszą miał Witkacy (przy czym totalnie wymiata typ "z.z."):

Typ A – najdroższy 350zł, fotograficzne podobieństwo, portret wylizany;
    Typ B – 250 zł., „rodzaj bardziej charakterystyczny, jednak bez cienia karykatury […] Stosunek do modela obiektywny”;
    Typ B + d – 150 zł., „spotęgowanie charakteru, graniczące z pewną karykaturalnością”;
    Typ C – bez opłat, ponieważ portrety tego typu powstawały najczęściej w sytuacjach towarzyskich, wyłącznie dla przyjaciół, zasadniczo pod wpływem środków odurzających; „subiektywna charakterystyka modela”, „spotęgowania karykaturalne tak formalne, jak i psychologiczne”;
    Typ C + Co – pod wpływem kokainy;
    Typ C + Et – pod wpływem eteru;
    Typ C + Eu – pod wpływem eukodalu (pochodna morfiny);
    Typ D – 100 zł, „rysunek nieszczery”, imitacja typu C na trzeźwo;
    Typ E – dowolna interpretacja psychologiczna według intencji Firmy.
    Na portrecie poza datą itp. Witkacy nanosił informacje:
    N+ - abstynencja od alkolohu, ilość dni i mięsięcy
    NP. – abstynencja od papierosów
    Cof. – kawa
    Herb. – herbata
    Pyfko – piwo
    p.p.c. – prawie po ciemku
    z.z. – zamiast zgwałcenia
    FBZ – fajka bez zaciągania się
    FZZ – fajka z zaciągniem się
    prz. ok. – przez okulary
    napafot – na pamięć z fotografii

Domyślnie

dobra a teraz wróćmy do dyskusji na temat zdjęcia Piotra naszego szanownego - klasyczny portret się broni czy nie ??? ja uważam że się broni - jeżeli wykonany jest zgodnie z zasadami portretowania - to jak najbardziej - do tego sepia lub b&w i brawo
    boli mnie kolano czasem

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów