Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Domyślnie Sekonic L-358 Flash Meter

witam . mam pytanie : jaki światłomierz Waszym zadaniem wybrać Sekonic L308s czy Sekonic L358 ? prosze o porade i wasze opinie o tych świoatłomierzach , jesli korzytsacie z nich podczass zdjec studyjnych i plenerowych .czy są jakieś linki pomocne przy nauce obsługi tych światłomierzy ?. Pozdrowionka
    1Gb ; 055PRO + 141RC

Domyślnie

Sprawa jest prosta - 308 to najprostszy Sekonic, bez rozbudowanych funkcji. Nie ma do niego opcjonalnych nasadek, co ogranicza jego zastosowania w plenerze. Zaletą zaś są rozmiaty i masa - jest to bodaj najmniejsza produkowana fleszmiarka. Oczywiście jest tani.
    358 jest modelem nowszym, o bardziej rozbudowanych funkcjach, z pamięciami pomiarów, uśrednianiem tychże, analizowaniem ilości światła zastanego/błyskowego itd. Dostępna jest nasadka spotowa, pozwalająca na dokonywanie precyzyjnieszych pomiarów światła zastanego. Jest to światłomierz o wiele bardziej uniwersalny, większy i mniej poręczny i dużo droższy.

Domyślnie

Ja używam L-358 m.in. ze względu na możliwość analizy proporcji światła błyskowego i zastanego. Dla mnie funkcja ta jest bardzo przydatna.

Domyślnie

dziękuje za opinię ,a do info dla CZORNYJ 358 jest droższy o 130zł i dlatego wahałem sie czy kupić podstawowy czy dołożyć i mieć wyższy model z wieksza ilością funkcji
    1Gb ; 055PRO + 141RC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin U.
    dziękuje za opinię ,a do info dla CZORNYJ 358 jest droższy o 130zł i dlatego wahałem sie czy kupić podstawowy czy dołożyć i mieć wyższy model z wieksza ilością funkcji

O cholera, nie miałem pojęcia. Dawniej - jak interesowałem się tematem cen fleszmiarek, 308 był dużo tańszy od pozostałych modeli, a tu widzę pozachodziły duże zmiany. W takim razie bez zastanowienia brałbym 358

Domyślnie

..a ja teraz potzrebuje kogoś kto mnie nauczy podtsaw w posługiwaniu się L-358 )
    1Gb ; 055PRO + 141RC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin U.
    ..a ja teraz potzrebuje kogoś kto mnie nauczy podtsaw w posługiwaniu się L-358 )
    Ustawianie ISO
    Wciskasz ISO1 i kółkiem ustawiasz ISO 1
    Wciskasz ISO2 i tak samo kółkiem ustawiasz ISO 2.
    ISO2 dodano na wypadek, kiedy robisz dwoma aparatami z filmami o różnej czułości.

Przycisk pomiaru jest po lewej stronie.

Ustawianie:
    Wciskasz przycisk MODE i kręcąc kółkiem zmieniasz:

Słoneczko + T – światło zastane – po pomiarze kółkiem zmieniasz czas, otrzymujesz przysłonę.

Słoneczko + F – światło zastane – po pomiarze kółkiem zmieniasz przysłonę, otrzymujesz czas.

Piorunek – Światłomierz mierzy światło błyskowe bezprzewodowo. Na włączonym światłomierzu błyskasz światłem błyskowym i widzisz wynik. Kręcąc kółkiem zmieniasz parametry

Piorunek z literką 'c' – podpinasz światłomierz przez gniazdko na dole z światłem błyskowym. Przyciskiem po prawej wyzwalasz błysk. Kręcąc kółkiem zmieniasz parametry.

W komplecie masz dwie głowice. Mleczna głowica do światła podającego i przeźroczysta do odbitego.
    Na pierścieniu mlecznej szybki masz białą kropkę.
    Kropka na godz. 8 - mleczna głowica jest schowana – pomiar światła przy przedmiotach płaskich.
    Kropka na godz. 4 – mleczna głowica jest na zewnątrz – przy pomiarze obiektów 3D, np. osób.
    (Str. 9 instrukcji)

Na początek przetestuj światłomierz do światła dziennego. Mając mleczną głowicę oraz Słoneczko + T lub słoneczko + F, zrób pomiary od modelu (obiektu) w kierunku aparatu. Porównaj to z wskazaniami aparatu w kierunku modela (obiektu)

Tyle na początek

Domyślnie

dzięki już zabieram sie do prób
    1Gb ; 055PRO + 141RC

Domyślnie

A ja pozwole sie zapytac gdzie mozna kupic L-358?

Domyślnie

poszukaj interfoto maja bardzo dobrą cenę
    1Gb ; 055PRO + 141RC

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów