Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Domyślnie

Hej!Maroko to nie jest bardzo biedny i bardzo religijny kraj,nie widac glodnych i widac pijacych Mozesz sobie chodzic ubrany jak chcesz,najwyzej potraktuja Cie jak ... Sa dwa rodzaje taxi tzw.grand taxi-duze mercedesy 6 pasazerow + kierowca,jezdza miedzy miastami i wsiami,petit taxi-fiaty uno zabierajace 3 pasazerow,jezdza w granicach miasta,kolory maja rozne zaleznie od miejscowosci-tyle mojego sprostowania
    Z woda nie ma problemu,wszedzie kupisz butelkowana,zarcie tanie,ale monotonne,szczepienia nie sa konieczne,ale na zoltaczke mozna sobie zrobic.
    Hotele standart afrykanski od 4eu za osobe,zazwyczaj lazienka na korytarzu i posciel nie pierwszej swiezosci,woda zimna.Mozna trafic na smierdzaca nore lub czysciutki hotel pachnacy domestosem,radze szukac,hotel stoi przy hotelu.Za 20-30eu mozna dostac swietny hotel,ktory w Europie kosztuje 2,3 razy wiecej.Niestety sa one w nowych dzielnicach,oddalone od starych,najbardziej atrakcyjnych czesci miast.To nie jest problem-taxi kosztuje 1-3eu.
    Co do zobaczenia?Nie wiem czego oczekujesz-miata,kultura,zabytki,odludzia?10 dni malo,ale mozna cos zobaczyc,np.Marrakesz,Asni,Tarudant,Inezgane,AsSaw ira,Marrakesz.Marrakesz mnie rozczarowal,1 wieczor mi wystarczyl,Asni nie widzialem,ale jest po drodze,Tarudant prawie bez turystow-we czwartki i niedziele jest prawdziwy afrykanski targ,klimaty jak z Tony Halikapolecam,Inezgan miasto przesiadkowe,AsSawira ciekawa,pomieszanie europejskiej architektury i muzulmanskiej kultury,ale pewnie bedzie wialo cholernie i moze padac.
    Mozna jechac na poludnie do Warzazat zobaczyc slynna kazbe Aint Benhadou i dalej na poludnie do Zagory-pustynia.
    W tych wszystkich miejscach ciezko zobaczyc prawdziwe Maroko,sa skomercjalizowane w 100%,taka Chorwacja Ja bym uciekal na poludnie,daleko od najpopularniejszych miejsc,ale masz tylko 10 dni
    Dolot tani ryanair lata z Frankfurtu Hann,a tam dolecisz wizzairem,jak sie kupi bilety wczesniej to i za 600zl powrotny.
    Pozdrawiam!
    Kuba

Domyślnie

PS
    Z foceniem ludzi sa naprawde duuze problemy,albo na bezczelnego,albo rozmowa,albo kasa.Mozna zostac zwyzywanym,raczej nikt do rekoczynow sie nie posunie
    Wszyscy mowia po francusku,po angielsku mozna sie dogadac,ale z ludzmi z branzy turystycznej.
    Pozdrawiam!
    Kuba

Domyślnie bilet

powiem tak
    ze szukalem w wyszukiwarce http://www.skyscanner.net/pl/
    i bilet z Berlina - przez madryt do Marakeszu (tam i spowrotem) kosztuje mnei 500 zl (ze wszytskimi oplatami i bagazem)

bezposrednio najtaniej widzialem za 1200...
    wiec jak dla meni wole poczekac i leciec z przesiadka za ponad polowe mniej.

Domyślnie

W Maroku byłem prawie 3 tygodnie i nie ma szans żeby zobaczyć wszystkie ciekawe miejsca. W skrócie, zaplanuj sobie trasę tak abyś mógł zobaczyć jak najwięcej, poleciłbym Essaouire, Safi, El Jadide, Rabat, Agadir, Marrakech, Fes, Meknes i antyczne Volubilis. Każde z tych miast ma swoją historię i pełne jest zjawiskowych miejsc. Ludzie są ok, ale mają swoją godność i nie lubią natrętów. Ze zdjęciami nie miałem problemów ale trzeba je robić sprawnie i szybko a o pozowanych to raczej można zapomnieć. Mój stary D50 z kitowym 18-55 raczej nie wzbudzał sensacji, więc nie miałem z tym problemów, nawet na lotniskach czy urzędach. Na pewno wybiore się tam po raz drugi, bo zostało jeszcze wiele miejsc do obejrzenia...

Grupa GRYF | D300s | MB-D10 | N12-24/4 G DX AF-S | N17-55/2.8 G DX AF-S | SB-800 | and ...

Domyślnie

Co do tanich lotów wynalazłem lot za 700 PLN w dwie strony: Ryanair do Londynu i Easy Jet do Marakeszu. Lot miał być 24 stycznia, niestety jestem zmuszony przesunąć wyjazd na luty/marzec, ale jak się poszuka to można lecieć tanio.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów