Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 55

Wątek: EPSON 4490

Zbanowany
    Miasto
    Księżyc

Domyślnie

No to zrobiłem szurum-burum:

4490: Biała fluorescencyjna lampa katodowa zimna
    V500: Biała dioda LED, dioda LED IR z technologią ReadyScan LED

4990: Biała lampa fluorescencyjna z zimną katodą
    V700: Biała zimnokatodowa lampa fluorescencyjna

Ciekawe ile jeszcze wariantów można by ułożyć na nazwanie tej lampy.

Domyślnie

hehehe nazwy wymieszane ale lampa zawsze ta sama i co by nie mowic o niebo lepsza od swietlowki led

Domyślnie

Niedawno robiłem na epsonie v300 (LED), teraz na epsonie 4490 (lampa).
    v300 - zdecydowanie szybszy. Zarówno w starcie (normalka) jak i samym procesie skanowania.
    Może to kwestia softu epsonowego (v300 ma siłą rzeczy nowszą wersję) ale obrazki wyjściowe były... przyjemniejsze dla oka z v300.
    Przykładem jest ostrzenie - soft z v300 mniej agresywnie ostrzył i degradował na najniższym ustawieniu, praktycznie nie było widać że ostrzenie się odbywało. Soft z 4490 ostrzy agresywniej co przeszkadza i kończy się na tym że w ogóle je wyłączam często. Z kolei opcja 'przywracania kolorów' lepiej działa na sofcie od 4490. Na wersji z v300 często jakoś tak magicznie nienaturalnie za pomocą tej opcji wychodziły kolory.
    Dalej: v300 dużo lepiej radzi sobie z pozwijanymi kliszami 135mm. Na kliszach nigdy nie miałem problemu z pierścieniami Newtona, na 4490 niestety się pojawiają i to skanując tą samą kliszę. Holder do klisz w v300 ma większą grubość a mimo wszystko obrazek wychodził... ostrzejszy. Potestuję podkładając podkładkę pod holder 4490.
    Generalnie jak na razie z 4490 jestem mniej zadowolony niż z v300.
    Pewnie się to zmieni jak zacznę robić średni format (bo na v300 jest to marzenie ściętej głowy)
    A... jeszcze jedno: v300 jest zdecydowanie cichsza podczas skanowania niż 4490.
    Ostatnio edytowane przez roofman ; 09-01-2011 o 11:44

Domyślnie

no te holdery w 4490 to jest porażka trochę, o ile teraz nie miewam juz powyginanych filmow to wczesniej mnie szlag trafiał.. kompletnie nie trzymają jeśli film ma choć trochę woli walki - zwłaszcza te do 135, w srednim jest juz lepiej. dodatkowo prawie zawsze jak skanuję to mam wrażenie ze mi się wyłamie ta ruchoma część i się zastanawiam czy ją gdzieś dokupię..

co do ostrosci względem odległosci filmu od szyby, to raz zrobilem test - film połozyłem na szybie i przycisnąłem szybką od powiększalnika, a potem zeskanowalem normalnie w holderze - nie odnotowalem zadnej znaczącej róznicy w ostrości. w każdym razie nie taką która by usprawiedliwiała taką zabawę z każdym z 16 zdjeć, bo szybka przykrywa mi jedynie 1 zdjecie 6x45, a czyszczenia przed skanowaniem dwa razy więcej, bo dodatkowo trzeba przeczyscic przy kazdym zdjeciu tą szybkę z obu stron (paprochy i kurz)..

Ostatnio edytowane przez pastwisko ; 09-01-2011 o 12:58
    Völkchlor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    no te holdery w 4490 to jest porażka trochę, o ile teraz nie miewam juz powyginanych filmow to wczesniej mnie szlag trafiał.. kompletnie nie trzymają jeśli film ma choć trochę woli walki - zwłaszcza te do 135, w srednim jest juz lepiej. dodatkowo prawie zawsze jak skanuję to mam wrażenie ze mi się wyłamie ta ruchoma część i się zastanawiam czy ją gdzieś dokupię..
    No troszkę wkurzające jest skanowanie pozwijanych filmów...
    Mam tę samą klatkę zeskanowaną w v300 i 4490. Na automacie epsonowym.
    Różnica jest... nie powiem. Nawet do tego stopnia jakby soft v300 poprawiał geometrię zdjęcia skanowanego ze zwiniętej kliszy:
    v300:

4490:

Domyślnie

ja sobie na 4490 z takimi filmami radziłem czasem w ten sposób, ze wycinałem wąskie paseczki z wizytówek i umieszczałem w holderze razem z filmem pomiedzy klatkami - takie żeberkowanie. trochę z tym roboty, ale daje efekty - prostuje film na tyle ze nie ma pierscieni
    Völkchlor

Domyślnie

ja sobie na 4490 z takimi filmami radziłem czasem w ten sposób, ze wycinałem wąskie paseczki z wizytówek i umieszczałem w holderze razem z filmem pomiedzy klatkami - takie żeberkowanie. trochę z tym roboty, ale daje efekty - prostuje film na tyle ze nie ma pierscieni
    Hmm... zrobiłem test. Podłożyłem pod holder 2 karty płatnicze tak aby całość oddalić od szyby.
    Wynik: nie ma pieścieni, obrazek jakby delikatnie ostrzejszy.
    Wniosek: dążenie do maksymalnego zbliżania kliszy do szyby chyba nie jest dobrym rozwiązaniem... głowica skanująca ma pewnie max focus łapać pół milimetra - milimetr przed szybą i tak pewnie jest wykalibrowana. Może istnieć pewien rozrzut ustawień w poszczególnych egzemplarzach 4490... Przeprowadzone testy u mnie przekonały mnie aby dokleić paski do holdeta na stale - zapomnę o prążkach Newtona tak jak w moim poprzednim v300

Domyślnie

no tak ale jak bedziesz miał prosty film, to z kolei film bedzie dalej

sam aż sprawdzę jak u mnie bedzie po odsunieciu z prostym filmem..
    Ostatnio edytowane przez pastwisko ; 09-01-2011 o 14:30
    Völkchlor

Domyślnie

Witam,

tak trochę OT:

no te holdery w 4490 to jest porażka trochę, o ile teraz nie miewam juz powyginanych filmow ....
    Co robisz, że nie masz powyginanych filmów ? Ja wołałem pierwszy w życiu film 120 ( Fuji 100 Acros ) i to co się z nim porobiło po wysuszeniu, doprowadziło mnie do szewskiej pasji - nie dość, że się roluje, to jeszcze powyginał się w "łódkę" - w poprzek. O dziwo z filmami 135 nie miałem aż takich problemów. Diabli mnie chyba wezmą !!!

Pozdrawiam, QuadMan
    Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....

Domyślnie

no przestalem uzywać tanich filmów, a acros zawsze mi się elegancko suszył, kolorowe tez póki co proste jak stół

najgorzej bylo z SHD, a foma się rolowała..
    Völkchlor

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów