Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie Okulary, a aparat.

Witam!

Chciałem prosić o poradę, a właściwie podzielenie sie własnymi spostrzeżeniami na temat.
    Mam sporą wadę wzroku, nie ma takiej korekcji w wizjerze, która by ją skompensowała.
    Korzystam wymiennie z soczewek kontaktowych i okularów. Soczewki są bardzo wygodne, ale po 8 latach noszenie, lekarz stwierdził, że jednak warto by pomyśleć o noszeniu okularów. No to sobie zrobiłem nowe okulary i noszę. Też jest dobrze, oprócz fotografowania w nich. Jestem praworęczny i aparat podnoszę wizjerem do lewego oka. Prawy kciuk obsługuje pokrętło w D50 i zawsze kostką kciuka wyświnię sobie szkło w okularach.
    Rozwiązań jakie próbowałem to:
    - aparat do prawego oka, ale jak dla mnie to tak nie potrafię celować, może to i kwestia jedynie przyzwyczajenia, ale jakoś bardziej naturalne jest dla mnie celowanie lewym okiem. Co dziwne, celowałem kiedyś ze sztucera kolegi i tam prawe oko bez problemów spełniało swoje zadanie.
    - zapomnieć o trybach M, A, S i fotografować na trybie programów tematycznych. Ale nie po to kupowałem ergonomiczną lustrzankę, żeby teraz focić jak w kompakcie.
    - przyzwyczaić się do brudnych okularów. Nie potrafię, mam wręcz obsesyjną potrzebę posiadania czystych szkieł przed okiem.

Jak sobie zatem radzą okularnicy?
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Jak sobie zatem radzą okularnicy?
    Nie przejmują się okularami.
    Nikon D70 / D200 / Nikkor 50mm / Peleng 8mm / Sb600 / MF /

Domyślnie

Jak widac na załączonym obrazku celuję prawym okiem .
    Trzeba zmienić przyzwyczajenie o będzie OK .
    SB800 + ciężka torba ( oprócz talentu )

"lepiej milczeć, wtedy nawet głupca moga wziąć za mędrca"

Domyślnie

Różnie. Możesz np. na wizjer założyć soczewkę korekcyjna i focić bez okularów. Albo jednak do focenia zakładać soczewki, wszyskie inne metody są bardzie upierdliwe niestety.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony
    Albo jednak do focenia zakładać soczewki, wszyskie inne metody są bardzie upierdliwe niestety.
    Tak będę musial chyba jednak zrobić.
    Co do celowania prawym okiem to próbowałem, naprawdę. Największą trudnośc sprawia to, że jak celuję lewym okiem to nie muszę zamkać prawego, bo patrzy i tak głównie w czarny korpus apartu. Jak celuje natomiast prawym, to lewe widzi prawie normalnie i obrazy mi się mieszają, i musze je zamykać, co nie jest nawygodniejsze.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Od dwóch lat muszę nosić okulary.W D70 korekcja wystarcza do poprawienia mojej wady wzroku ale w F70 nie ma korekcji a ja za chiny nie mogę się przyzwyczaić do fotografowania w okularach dodatkowo fotografuję włąśnie z lewego oka i występuje u mnie ten sam problem z kciukiem.Nie moglem nigdzie znaleźć nakladki na wizjer z korekcją i poszperałem w swoich starociach fotograficznych gdzie znalazlem muszlę oczną do zenita,okazalo się że pasuje do F70 (do D70 też z resztą) dorobiłem soczewkę u optyka i wszystko pasi.Koszt takiej muszelki na allegro ok.20 zł. soczewka 10 i jest gut.
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Valdek_Tychy
    Koszt takiej muszelki na allegro ok.20 zł. soczewka 10 i jest gut.
    Masz niewielką wadę, to koszt szkła może i 10 PLN wynosi. Przy mojej wadzie (-7) to już nie będzie tak tanio. Zwłaszcza, jak będę chciał soczewke o takiej grubości, żeby mi weszła w uchwyt tej muszli.

Zostają soczewki kontaktowe i czyszczenie okularów.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo
    Masz niewielką wadę, to koszt szkła może i 10 PLN wynosi. Przy mojej wadzie (-7) to już nie będzie tak tanio. Zwłaszcza, jak będę chciał soczewke o takiej grubości, żeby mi weszła w uchwyt tej muszli.
    A mnie tak zupełnie przypadkiem udało się ładnie wysuszyć zuzytą soczewke kontaktową. Może by ja umieścić w wizjerze. Ale to tylko teoria, bom osobiście tego patenta nie sprawdzał.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

ja celuje prawym okiem ale faktycznie okulary mam czasem wypaprane. Wiec sciereczka do szkiel czasem do okularow sie tez nada
    Sony A5100 | SEL16 2.8 | Kiedyś: Nikon FX i stałek kilka który niepotrzebnie sprzedałem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez turbo
    ja celuje prawym okiem ale faktycznie okulary mam czasem wypaprane. Wiec sciereczka do szkiel czasem do okularow sie tez nada
    to ściągnijcież tą gumkę w cholerę

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów