Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Domyślnie

Mialem to szklo i popelnilem nim kilka portretow. Ostrosc jak w ruskich szklach - zalezy od egzemplarza, ja od 2.8 robilem bez oporow. Mialem wersje bez MC i jakos na powloki nie narzekalem. Bokeh sliczny.

Szklo przerobilem tak, ze spokojnie lapalo cala postac - minimalnie wykrecilem tylna soczewke, zeby miec wiekszy zasieg. Potem zakleilem kropelka - trzeba to robic bardzo delikatnie, zeby nie zakleic wnetrznosci blokujac sobie pierscien ostrosci czy przeslone - czytalem o takim przypadku na forum o m42. Bez przerobki przy mojej przejsciowce (najtansza z allegro swojego czasu) lapalo mi na 6 metrow, ale jak wiadomo sa rozne grubosci.

Szklo sprzedalem, bo kumpel chcial zrobic sesje swojej dziewczynie i mu sie spodobalo, a ja akurat bylem bez gotowki - uznalem, ze w razie czego kupie, choc jak widac nie kupilem, czyli do zycia mi niezbedne nie bylo (mam Jupitera 135 i N50/1.8 - starczaja mi przy moich amatorskich potrzebach).

Niestety wszelkie zdjecia popelnione przed sierpniem mam na dysku twardym, ktory ze wzgledu na sprzedaz komputera lezy w szafie, a nie wiedziec dlaczego nie dziala mi w allegrowatej przejsciowce IDE->USB...
    Pozdrawiam,
    kaktus
    (fotograf amator - w JPEGach robię)

Domyślnie

a ja jestem szczęśliwym posiadaczem (a raczej -czką ) jednego egzemplarza - nie dość, że z MC, to jeszcze przerobionego przez mojego kochanego tatę na bagnet Nikona (wymieniona cała "dupka" ) - ponoć zabieg ten wymagał nie lada samozaparcia - ale udało się - jest i działa - na nieskończoność!
    Potwierdzam - jeden z fajniejszych M42- przede wszystkim - już wyżej wspomniany - piękny bokeh.
    Nikon + duperele aaa... - no i Holga...
    Blog AgaPe

Domyślnie

Witam,
    przeglądając ten wątek zainteresowała mnie kwestia przerobienia Taira 135mm na bagnet Nikona, jak to od strony technicznej wygląda?
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez asgoth ; 02-12-2007 o 12:52
    D50|50mm|18-70mm|SB-800|Lowepro Nova4
    www.tomaszpietras.com
    www.klubfoto.pl

Domyślnie

fotka z jupka 9 + przejściówka z soczewką http://www.mfoto.pl/uploads/1517/dsc_3095_61b21.jpg

pozdrawiam paskudnie
    D300 + kilka szkiełek + lampa + statyw

Domyślnie

Jesli sie nie myle, to ten Tair ma mocowanie analogiczne do np. Jupitera 135/3.5 - czyli T-mount. Wystarczy kupic dupke z mocowaniem do Nikona i zamienic z oryginalna, zalozona na obiektywie. Wykrecic/wkrecic 3 srubki czyli - zatem jest to minuta roboty, nie da sie nic zniszczyc.
    Pozdrawiam,
    kaktus

Domyślnie

hmm, a gdzie ta dupke można kupic? na allegro bywają?
    D50|50mm|18-70mm|SB-800|Lowepro Nova4
    www.tomaszpietras.com
    www.klubfoto.pl

Domyślnie

paskud - nie wygląda to źle... miękko - mi się podoba. Jakiej firmy masz przejściówke? Możesz (tak z ręką na sercu) powiedzieć, że jesteś z niej w pełni zadowolony? Na każdej przysłonie jest OK? Nie mydli?
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Domyślnie

lewAp7 - nie mam porównania do przejściówki bez soczewki - poza tym przy portrecie to szkło domykam max do 3,5. Zresztą wszystko też zależy od warunków - jak robiłem w domu na f2 to wychodziły jak z założonym filtrem soft
    D300 + kilka szkiełek + lampa + statyw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paskud Zobacz posta
    lewAp7 - jak robiłem w domu na f2 to wychodziły jak z założonym filtrem soft
    dokładnie - taki urok tego szkiełka - u mnie bez żadnych dodatkowych soczewek. Ale jest to efekt w przypadku portretu dość przyjemny i bywa nawet pożądany.
    Nikon + duperele aaa... - no i Holga...
    Blog AgaPe

Domyślnie

asgoth, tak, wlasnie na allegro najlatwiej. Zapytaj uzytkownika adamjaku, to Ci wystawi aukcje jesli teraz nie ma. Sam adapter sie nazywa T-mount.
    Pozdrawiam,
    kaktus

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów