kronos28 - Jupiter 85mm? Czy da się zrobić tym Jupiterem + przejściówka bez soczewki portret całej postaci? Pytam, bo kiedyś celowałem w ten obiektyw, ale zrezygnowałem po wyczytaniu że się nie da...
Szukaj
kronos28 - Jupiter 85mm? Czy da się zrobić tym Jupiterem + przejściówka bez soczewki portret całej postaci? Pytam, bo kiedyś celowałem w ten obiektyw, ale zrezygnowałem po wyczytaniu że się nie da...
Bokeh mistrz, 16 listków przysłony - dziura okrągła, że hej.
Mam niestety wersję bez powłok, kontrast i cała reszta się sypie :/ Tylko taki portret poczyniłem nim - http://michalles.neostrada.pl/galler...y/images/1.jpg.
D70s | 18-70 | 50 | 70-300 VR | SB-800 | Hoya DMC CPL | Lowepro Off Road
..:: http://www.lesniak.ocom.pl/ ::..
|D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
Pozdrawiam Tomek Kić
A czy przypadkiem nie można po prostu zamienić mocowania m42 na nikonowskie? To tylko kilka śrubek i już mamy obiektyw ostrzący do nieskończoności.
And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.
Gdzieś czytałem o jakichś przejściówkach typu slim, które zwiększają odległość ostrzenia do kilkunastu metrów, ale ile w tym prawdy - nie wiem.
Niestety nie do tego obiektywu! Co innego Tiar 11 135/2.8, tam można wymienić dupkę i masz całkiem fajną portretówkę, tyle, że dłuższą, ale możesz odejść dalej, bo nic cię nie ogranicza.
Co do objęcia w kadrze całej postaci, to można się tego było spodziewać, szczególnie po cropie 1.5. W analogu jest z tym lepiej...
Jacek, pozdrawiam!
D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800
|D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
Pozdrawiam Tomek Kić
ale da się trochę pogrzebaći poprawić zakres - można trochę stoczyć korpus i głebiej go "wsunąć", niestety przy tej konstrukcji nie można dojść daleko, ale nikt tym szkłem landszaftów nie robi, pieknie miękko rysuje z pięknym bokeh-em, ale... ale z czym to bedziesz używał? i w jakich warunkach (studyjnie ok)? Ja praktycznie odłożyłem go do torby, bo jego używanie (z D70- ciemność) jest problematyczne i bardzo wolne, no i nie wiem dlaczego czasem robi mi psikusy i "gubi ostrość" nie umiem tego wyjaśnić, wiem że nigdy nie mam pewności że zrobione zdjęcie będzie OK? taka loteria, chyba że mam coś skopane w środku i mi się coś tam przestawia?. Co do przymykania to faktycznie zaczyna być dobrze ok f4, ale udawało mi się zrobić coś przy f2,8.
Co do tego ile wejdzie w kadr to nie sprawdzałem, ale jak znajde dziś chwile to zrobie test i Ci podam jutro ile mozna poprawić, bo bez przeróbki, ta naprawdę szybko kończy się ostrość (na bank całej postaci nie poradzisz).
pozdr
Mariusz Hajdarowicz
F801s Nikor 24-50, S 70-300APO, 50 1.8, no i D70 KIT przybyła SB800
Mariusz Hajdarowicz
F801s Nikor 24-50, S 70-300APO, 50 1.8, no i D70 KIT przybyła SB800
Skontaktuj się z nami