Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie Po co komu NEFy ?

Witam!
    Pewnie wywołam burzę, ale chciałem zapytać wszystkich guru od Gimpa i Photoshopa jaka jest wyższość plików NEF nad JPG. Znalazłem plugin do Gimpa pozwalający zmieniać balans bieli. Czyli podstawowy argument jakby odpada . Pomijam oczywiście ten drobny fakt, że JPEG to kompresja stratna.
    Pozdrawiam,
    Krakus
    D70|kit|N AF50/1,8|N AF 70-210/4-5,6|N AF 85/1,8|SB-800

Domyślnie Re: Po co komu NEFy ?

Cytat Zamieszczone przez Krakus
    JPEG to kompresja stratna.
    sam sobie odpowiedziales

Cytat Zamieszczone przez Bogdan
    sam sobie odpowiedziales
    Nie do końca. Przy najlepszym algorytmie kompresji JPEG jest co najmniej 2 razy mniejszy do NEFa, a różnic (chyba ?) nie widać.
    Pozdrawiam,
    Krakus

Domyślnie

hm, moze tak; zaczekajmy więc az mądrzejsi sie wypowiedzą, to moze nas pogodzą

Domyślnie

Popatrz w NC na paletę Adwenced RAW i zobaczysz różnicę między NEF-em a JPG-iem.

Domyślnie

Nie, to nie jest różnica między NEFem a JPEGiem. To jest różnica między traktowaniem jednego a drugiego przez NC. W Gimpie różnicy nie ma. W Gimpie można zrobić to samo z JPEGiem, co w NC z NEFem.
    Pozdrawiam,
    Krakus

Nie do końca. Przy najlepszym algorytmie kompresji JPEG jest co najmniej 2 razy mniejszy do NEFa, a różnic (chyba ?) nie widać.
    No to sobie odpowiedziałeś... Jeśli nie widzisz różnic to nie masz tej potrzeby aby robić NEFy. Wielu robi jpegi i nie czuje potrzeby robienia NEFów.
    Ja różnicę widzę wyraźnie - po zrobieniu kilku pierwszych ujęć w jpegu byłem może nie tyle rozczarowany co nie byłem zachwycony. Po przełączeniu na NEF postanowiłem, że jednak zatrzymam ten korpus.
    W kwestii technicznej:
    jpeg - 8bit/kanał
    NEF - 12bit/kanał i myślę, że to daje tą zauważalną i potrzebną różnicę w jakości.
    pzdr

Domyślnie

Każdy z nas widzi inaczej i w tym kontekście dyskusja o tym co jest lepsze NEF czy JPEG jest bezprzedmiotowa. Nie mam GIMP-a więc w tej materii nie zabiorę głosu. Wiadomo natomiast, że w wyniku kompresji JPEG powstają artefakty, które w zależności od miejsca występowania na zdjęciu mogą być niezauważalne lub dobrze widoczne. W przypadku odbitek 9x13 czy 10x15 nie musi to oznaczać problemu. Jeśli ednak zdjęcia ma być wykorzystane w publikacji (folder, album itp.), zwłaszcza jeśli jest ono powiększane np. do formatu A4, artefakty mogą zdyskwalifikować pracę (przekonałem się o tym na własnej skórze i z własną stratą). Są więć obszary zastosowań, w których JPEG jest wystarczający, w innych zaś - wykluczony. Dobrze więc, że mamy taki wybór - od nas zależy czego użyjemy w danej sytuacji.

Domyślnie

Nie, to nie jest różnica między NEFem a JPEGiem. To jest różnica między traktowaniem jednego a drugiego przez NC. W Gimpie różnicy nie ma. W Gimpie można zrobić to samo z JPEGiem, co w NC z NEFem.
    Taaaa, z pewnością. Szczególnie rendering z "innej ekspozycji" .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aldus
    Każdy z nas widzi inaczej i w tym kontekście dyskusja o tym co jest lepsze NEF czy JPEG jest bezprzedmiotowa.
    Dziękuję. Jest to pierwsza w miarę rzeczowa odpowiedź na moje pytanie. Nie pytałem żeby się spierać, tylko żeby się czegoś dowiedzieć. O ile wiem (a przynajmniej tak mi powiedziano w moim labie), to laby są ośmiobitowe. Stąd moje pytanie o sens używania NEFów. Mam w fotografii cyfrowej małe doświadczenie (dotychczas byłem analogowy), ale z tego co czytałem np. na www.cdrom.pl (czyli u Radio Erewań) to kilkukrotna kompresja nie pogarsza jakości.
    Pozdrawiam,
    Krakus

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów